Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Robert Jankovics

Bandićevci ipak ne idu u rušenje Divjak, pišu Plenkoviću da očekuju od njega državničke poteze

Robert Jankovics
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
12.06.2019.
u 13:52

Upitan jesu li odustali jer su shvatili da im oporba neće podržati inicijativu, Jankovics je rekao da o tome nisu ni razgovarali, a na pitanje bi li uopće cijeli klub podržao ovu inicijativu da su ipak išli s njome, također je zaključio kako o tome nisu razgovarali.

Klub zastupnika Milana Bandića ipak neće prikupljati potpise za opoziv ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, što i ne čudi kad su već gotovo svi oporbeni klubovi najavili da neće podržati ovu Bandićevu inicijativu. Predsjednik Bandićevog kluba Robert Jankovics kazao je kako su imali jedan dosta živahan i zanimljiv sastanak kluba gdje su razmotrili sve stručne, pravne i političke aspekte događaja iz proteklog tjedna te zaključili kako Klub u ovoj fazi neće pokrenuti postupak prikupljanja potpisa za opoziv ministrice Divjak.

- Naš je stav da se tim pitanjem prije svega treba baviti premijer Plenković, a razloge koje smatramo da bi oni u Vladi trebali razmotriti smo napisali u priopćenju. Zaključak kluba je jednoglasan, on je u priopćenju i u njemu stoji da nećemo ići u prikupljanje potpisa, nitko od nas 12 to neće raditi – kaže Jankovics. Upitan jesu li odustali jer su shvatili da im oporba neće podržati inicijativu, rekao je da o tome nisu ni razgovarali, a na pitanje bi li uopće cijeli klub podržao ovu inicijativu da su ipak išli s njome, također je zaključio kako o tome nisu razgovarali.
U priopćenju na koje se Jankovics poziva stoji kako je Klub jednoglasno podržao inicijativu Milana Bandića da je potrebno preispitati rad ministrice Divjak.
- Takav je zaključak donesen nakon upoznavanja s argumentima u prilog takvom stavu: zbog pokušaja neprovođenja Zakona o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu (izbjegavanja obveze kupovine udžbenika za izborne predmete u osnovnim školama), trošenje 7,3 milijuna kuna za nabavku metodičkih priručnika koji će se zbog brojnih primjedbi koristiti samo jednu školsku godinu, zbog sumnjive nabavke skupih i nekvalitetnih tableta te sustavnog degradiranja odgojno-obrazovnog sustava i njegovih djelatnika u RH – stoji u priopćenju.

Piše i kako članovi Kluba odbacuju "medijske špekulacije da je ova inicijativa pokušaj rušenja Vaše Vlade, istiskivanje koalicijskih partnera ili lov na fotelje u izvršnoj vlasti na kojima počiva i odgovornost ministrice Divjak". Zatim tekst priopćenja prelazi u otvoreno pismo premijeru.
- Poštovani gospodine Plenkoviću, Klub neće pokrenuti aktivnosti prikupljanja potpisa kako bi se u Hrvatskom saboru raspravljalo o radu ministrice Blaženke Divjak zbog politikantskih i licemjernih stavova predstavnika drugih klubova zastupnika i parlamentarnih stranaka. Naime, javno su se danima, sudjelujući u nagađanjima oko ove teme, izjasnili kako inicijativu neće potpisati jer je pokreće Milan Bandić, ali da će glasati o nepovjerenju ministrici Divjak ako do toga dođe. Od vas očekujemo poduzimanje državničkih poteza na zaštiti zakonitosti rada Vlade RH i vaših ministara. Članovi kluba još jednom potvrđuju potporu projektima Vaše Vlade, a radu ministrice Divjak bit će se u prilici odrediti prilikom rasprave i glasovanja o prijedlozima njenog ministarstva – zaključuju u otvorenom pismu potpisanom s Klub zastupnika.

Klub se danas sastao prvi put u dva tjedna, iako otprilike toliko Bandić i traži smjenu ministrice Divjak. Jankovics propast inicijative ne vidi kao poraz.
- Ako je poraz da upozoravamo na možebitne probleme, onda je, no podsjetit ću da smo isto tako prije 6 mjeseci upozoravali da je potrebno osigurati besplatne udžbenike za sve osnovne škole, i to smo izglasali. Za vrijeme godinu i pol dana koliko sam na čelu kluba nikada nismo ucjenjivali Vladu ni bilo koga drugoga, nismo ni danas, nećemo ni ubuduće – zaključuje.
Milan Bandić nije bio pretjerano raspoložen za izjave, pa je na komentar kako očito ne kontrolira sve "žetončiće" u Saboru uzvratio:
- Hvala lijepa. A što bih trebao? Plakati? Vi ćete me natjerati da se sada rasplačem – poručio je dok je sjedao u automobil. Za razgovor nisu bili raspoloženi ni ostali članovi kluba koji su nakon sjednice u Palači Dverce izbjegavali novinare.

Komentara 2

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
21:24 12.06.2019.

Kaj bi mi skupljali te neke potpise. To je za hrvate. Oni nek dokažu da su hrvati u Hrvatskoj. Mi smo nacionalne manjine, koje su zjenice oka hrvatskoga. Želimo samo saborske plaće. Kaj bi se mi zajebavali sa ovom glupom procedurom koju smo sami izmislili. To je za luzere, koji kisnu i vuku bedaste hrvate za rukav da potpišu, da su u vlastitoj zemlji većinska manjina. Mi samo želimo plaće i nemojte nas više zajebavati, jer bumo Šefu rekli da ste nas zajebavali, a onda bute vidjeli kad on sfrflja nešto nerazumljivo, a mi ćemo ga podržati i reči da vi hrvati ne volite rome, židove i Eskime, pa bute vidjeli kak bu to odjeknulo u EU. Dakle, plaće samo, nikakve dodatne zajebancije, jel jasno!

DU
Deleted user
18:23 12.06.2019.

Intelektualni i moralni jadnici da imaju i malo obraza šutjeli bi do kraja života a ne samo ovog mandata u Saboru. A od slijedećih izbora Sabor će gledati samo izvana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije