Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
split pride

Baldasar: Ne priznati prava drugih je korak do konclogora

Pride Split (1)
Tino Jurić/PIXSELL
08.06.2013.
u 08:30

- Tražimo potpunu ravnopravnost za naše obitelji. U proteklih mjesec dana vodila se strašna kampanja protiv LGBT osoba. Govorilo se da smo prijetnja braku, obitelji i drugim građanima – rekla je Juras.

Treći splitski gay pride, koji je iz Đardina poveo gradonačelnik Ivo Baldasar, uz podršku ministara Arsena Bauka i Vesne Pusić, cijelim je putem bio pratio pljesak, mahanje ruku i bljeskanje fotoaparata. Šarena povorka nije prolazila kroz puste ulice kao prošle godine, ljudi u kafićima nisu pili iz plastičnih čaša, ali incidenta na putu od Đardina, preko Ulice kralja Tomislava i Marmontove do rive nije bilo.

Ljudska prava nisu otuđiva

– Kad istospolni parovi ne bi imali jednaka prava kao svi mi ostali i kad njihova djeca ne bi imala ista prava, to bi bio korak do koncentracijskog logora – izjavio je Baldasar, prvi hrvatski gradonačelnik koji je predvodio Paradu ponosa u svome gradu.

“Potpuna ravnopravnost” slogan je pod kojim LGBT zajednica održava ovogodišnji Split Pride tražeći jednaka prava za svoje obitelji koje imaju i heteroseksualni parovi.

– Ovo su ljudska prava. Nisu otuđiva, nedjeljiva su. Bila su i negirana, ali ja ću se zajedno s vama boriti. Vidite da su Splićani normalni ljudi. Split je jedanput pogriješio, danas mislim da je to ispravio – rekao je Bladasar s pozornice na splitskoj rivi pozdravivši okupljene koji su ga dočekali ovacijama.

– Prije dvije godine po vama je padalo kamenje, a danas je s nama gradonačelnik, koji najavljuje otvaranje LGBT centra, prvog u ovom dijelu Hrvatske – rekla je Sanja Juras, predsjednica Kontre, koja je, uz udruge Iskorak i Rišpet, organizator Parade ponosa.

– Tražimo potpunu ravnopravnost za naše obitelji. U proteklih mjesec dana vodila se strašna kampanja protiv LGBT osoba. Prikazivalo nas se kao prijetnju braku, obitelji i drugim građanima – rekla je Sanja Juras, koja je pohvalila Vladu što je prepoznala da je zaštita obitelji temeljno ljudsko pravo.

LGBT osobe traže pravo na brak i izvanbračnu zajednicu, ali ne žele da njihova prava budu uređena posebnim zakonom jer to smatraju diskriminacijom, već da uđu u Obiteljski zakon. Arsen Bauk potvrdio je da će u proceduru biti upućen prijedlog Zakona o životnom partnerstvu kojim će se istospolnim zajednicama osigurati pravo na nasljeđivanje, diobu imovine, uzdržavanje, porezne olakšice...

– Zakon ide u javnu raspravu ako i svi ostali imaju pravo i priliku iznijeti svoje stavove – komentirao je Bauk zahtjeve LGBT udruga da se njihova prava reguliraju Obiteljskim zakonom.

– O tome ćemo još razgovarati. Idemo korak po korak. Politički smo postali Europa, moramo se tako i ponašati – rekla je Vesna Pusić.

Prvi se put u Splitu s pozornice sugrađanima obratio i jedan Splićanin, Ljubomir Mateljan, predsjednik udruge Rišpet, koja će dogodine samostalno organizirati Paradu.

Podrška poznatih

Na Paradu ponosa su došli Almira Osmanović, Boris Dežulović, Zlatko Gall... Sa zastavom duginih boja na splitskoj se rivi slikao Max Schmid, novinar švicarskog radija. Nije došao izvještavati o Paradi.

– Čuo sam što se ovdje događalo 2011. godine. Ovaj je put vrlo miroljubivo, vlada prijateljsko ozračje – kaže Schmid, koji je izvještavao s gay pridea iz Moskve kada se, kaže, policija priklonila nasilnicima.

– Vaša policija odlično radi svoj posao – pohvalio je Schmid snage reda koje su osiguravale prolazak kolone dok je grad nadlijetao policijski helikopter.

Splitska policija nije imala intervencija tijekom današnjeg Gay Pridea. Izvijestili su kako su priveli ukupno šest osoba, što je rezultat pojačane redovne aktivnosti i to uglavnom zbog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, te Zakona o osobnoj iskaznici.

- I ove godine iskazujemo zahvalnost sudionicima javnog okupljanja i građanima Grada Splita, koji su svojim ponašanjem i poštivanjem uputa policijskih službenika uvelike pridonijeli ukupnoj sigurnosti – poručili su iz Policijske uprave.

Urbana desnica pozvala je Splićane kojima smeta održavanje parade da, umjesto na rivu, s djecom dođu na Žnjan i usprotive se povorci akcijom Prazan grad.

Reakcija Torcide

Zadnjih dana preko facebook stranice Torcida Split 1950 su kružile informacije kako će Torcida napraviti velike nerede za vrijeme trajanja Split Pride-a. “Organizirali” su se autobusi i kombiji navijača iz cijele Hrvatske, dogovarao plan djelovanja i sl. To je diglo na noge i policiju, ali i dežurne “facebook komentatore” koji su preko lažnih profila blatili i prijetili prijavom policiji, javlja urbanadesnica

Danas je uslijedio i fb poziv torcide, koja je sve skupa držala u neizvjesnosti: 

Povodom parade… 

Zadnjih dana organi unutrašnjih poslova su maltretirali nekoliko desetaka pripadnika Torcide upravo zbog te nepogode koja zahvati nas grad jednom godišnje. Išli su u kućne posjete, dolazili na posao, glumili klošarsku agenciju i radili telefonske ankete s pitanjem gdje ćemo biti u subotu…

Stoga smo se odlučili malo našaliti s njima, njihovim šefovima i tim jadnim društvom koje je pošto-poto odlučilo prošetati našom Rivom. Normalno da nikakvog protu-skupa, organiziranih dolazaka, ili već što su oni zamislili da „organiziramo“ NEĆE BITI, jer riskirati nekakvu bezrazložnu kaznenu prijavu zbog šačice uvezenih bolesnika se jednostavno ne isplati. Neka im taj dan riva, a ostatak godine, mi i svi vi imamo zadatak da im ne damo ne samo rivu, nego ni bilo koji drugi milimetar našeg grada…

Zbog naše male face stranice su se održavali sastanci u prvoj, zvali su ih njihovi šefovi iz Zagreba, zvali su se prijevoznici diljem Hrvatske, radili istražne radnje, osiguralo dodatno pojačanje za subotu… a i novoizabrani gradonačelnik je saznao da postoji Torcida Split 1950.  Jednostavno nismo mogli odolit da ih malo u „zdrav“ mozak.

Posebna zahvala ide onoj maloj frustriranoj djevojčici Sonji Juras što je radila screenshotove i radila dramu po i pritisak na ministarstvo… Sonja, nadamo se da ćeš jednom ozdraviti! Nemoj slučajno kliknuti unlike! Ostani nam vjerni pratitelj! :* (bljak)

Također se ispričavamo svima koje smo naveli da nas podržavaju, pogotovo onima koje je pandurija telefonski kontaktirala zbog naših objava i statusa, ali morali smo biti uvjerljivi i malo podignuti tenzije.

Ispričavamo se i svim našim članovima koje smo doveli u zabludu, ali čut kako murija paničari je neprocjenjivo! 3:) 

Ovu subotu SVI NA Žnjan, Zapadnu obalu, Zvončac… neka uži CENATAR našeg GRADA BUDE PUST…Neka šetaju okruženi kordonima, i to je jedni način kako mogu šetati našim gradom.

A ako vam je baš do prosvjeda, možete na Meje…Baltazaru ili Ostoji ispred kuće!*

Ekipi Hajdučki pozdrav!

Sonji, ministarstvu, gradonačelniku i ostalima… .I.

HŽV!

Split & Torcida – Parada 3:0

* Ej, šala, šala… ne trebate odmah slati patrole!*

>>'U ime obitelji': Ne nasjedajte na provokacije na Gay Prideovima!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije