Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Bakterija pobjegla iz laboratorija: Više od 3000 Kineza oboljelo od bruceloze

Taj državni laboratorij smješten u gradu upotrijebio je u srpnju i kolovozu 2019., u svrhu proizvodnje cjepiva protiv bruceloze dezinfekcijsko sredstvo kojemu je istekao rok trajanja, objavile su vlasti
18. rujna 2020. u 13:48 39 komentara 72437 prikaza
dpa-story: Microbiology at Max-Planck-Institute
Foto: Wolfgang Kumm/DPA/PIXSELL

Više od 3.000 ljudi razboljelo se na sjeverozapadu Kine pošto je 2019. bakterija pobjegla iz biofarmaceutskog laboratorija koji proizvodi cjepiva za životinje, objavile su vlasti. 

Ilustracija IGOR RUDAN Tri naša neprijatelja s kojima vodimo ratove

Bruceloza je bolest koja se prenosi među stokom ili životinjskim proizvodima. Općenito za ljude nije zarazna, ali može izazvati groznicu, bolove u zglobovima i glavobolje. Ukupno je 3.245 osoba bilo pozitivno na testu za tu bakteriju u testiranjima provedenima nakon 'bijega' bakterije iz laboratorija, objavile su zdravstvene vlasti u gradu Lanzhou, središtu pokrajine Gansu. Vlasti nisu navele je li bio prijenosa bakterije s čovjeka na čovjeka.

Taj državni laboratorij smješten u gradu upotrijebio je u srpnju i kolovozu 2019., u svrhu proizvodnje cjepiva protiv bruceloze dezinfekcijsko sredstvo kojemu je istekao rok trajanja, objavile su vlasti. Zbog neučinkovitog dezinfekcijskog sredstva sterilizacija nije bila potpuna i bakterija je bila prisutna u plinskom otpadu iz tvornice biofarmaceutskih proizvoda za uzgoj životinja u gradu Lanzhou.

Gastro Zagreb Jesen na našem stolu Gastro sezona: Što nas dolaskom jeseni čeka na našim stolovima

Taj kontaminirani plin proširio se zrakom do susjednog veterinarskog istraživačkog instituta zbog čega se u prosincu zarazilo 200 osoba. Zdravstveni zavod u Lantzhou u petak je objavio da bakterija općenito potječe s ovaca, goveda i svinja. 

Laboratorij se ove godine ispričao javnosti, a povučena mu je dopusnica za proizvodnju cjepiva protiv bruceloze. Oboljeli će početi od listopada primati financijsku naknadu za pretrpljenu bolest, objavile su vlasti.

 

dirljivo
Tuga u obitelji zbog gubitka: Jelena Veljača objavila emotivnu fotku, fanovi izražavaju sućut
Ivan Pažanin
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Hoće li se ugostiteljstvo ikad vratiti na staro? Razgovaramo s poznatim hrvatskim kuharom