Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
plin

Azimov: 'Rusija je zainteresirana da Hrvatska uvijek bude sigurna država'

Veleposlanik Ruske federacije u RH, Anvar Sarvarovič Azimov
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/2
30.01.2019.
u 20:56

Ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov izjavio je u srijedu u Rijeci da Rusija nema ništa protiv izgradnje plutajućeg LNG terminala u Hrvatskoj

Ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov izjavio je u srijedu u Rijeci da Rusija nema ništa protiv izgradnje plutajućeg LNG terminala u Hrvatskoj, ali i da je pripravna Hrvatskoj dobavljati jeftini ruski plin, koliko je potrebno. Ruski veleposlanik sudjelovao je u Rijeci na Godišnjoj skupštini udruge Hrvatsko-rusko društvo prijateljstva Primorsko-goranske županije.

Upitan kako komentira energetsku situaciju u Hrvatskoj, s obzirom na to da je Vlada odobrila kupnju plutajućeg LNG terminala, Azimov je odgovorio da je "Rusija zainteresirana da Hrvatska uvijek na energetskom planu bude sigurna država."

Rekao je da je planu energetske diverzifikacije uvijek važan izvor dobavljanja plina, da je "ovoga trenutka još uvijek najjeftiniji plin – ruski" te da je Rusija lani u Hrvatsku 'pustila' dvije milijarde kubnih metara plina. Smatra da će Hrvatska uvijek biti zainteresirana za kupnju jeftinog ruskog plina.

Azimov je rekao da je lani u države EU bilo uvezeno više od 200 milijarda kubnih metara plina te da se Rusija uvijek pokazala kao siguran partner. Istaknuo je da će "ako terminal bude izgrađen, Rusija biti zadovoljna, ako će to biti korisno za Hrvatsku." No, uvjeren je da će i Hrvatska i cijela Europa biti zainteresirani za jeftini ruski plin. Rusija je spremna za Hrvatsku dobavljati plina koliko joj  je potrebno, naglasio je Azimov

Uoči skupštine  Hrvatsko-ruskog društva prijateljstva Primorsko-goranske županije, Azimov je govorio o izazovima svjetske političko-gospodarske situacije u 2019..Ocijenio je da ono što se događa između SAD i Rusije i Rusije i EU nije dobro. Smatra da su sankcije neutemeljene te da one, osim na Rusiju, utječu i na EU i Hrvatsku. Naglasio je da je Rusija spremna braniti svoje partnere i prijatelje te da ne pristaje na model na kojem ustraje SAD, jer smatra da ni jedna država ne može upravljati drugima.

Predsjednica i zagrebački gradonačelnik puno doprinijeli jačanju odnosa Hrvatske i Rusije 

Ocijenio je da su se nakon ulaska Hrvatske u NATO i EU odnosi Hrvatske i Rusije pokvarili, ali da je Rusija sigurna kako je Hrvatska napravila pravi izbor, koji odgovara njezinim interesima, odnosno da Rusija poštuje to što je Hrvatska u EU i NATO-u, jer je to stvarnost.

Azimov je rekao kako mu je teško čuti kada hrvatska Vlada kaže da su Sjedinjene Države strateški partner, a Rusija se nigdje ne spominje Naglasio je da je Rusija spremna "dati investicije i kredite u Hrvatskoj, ali da su hrvatski strateški partneri protiv toga."

Azimov je također rekao da hrvatski i ruski odnosi sada jačaju, da je predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović tome puno pridonijela, kao i da je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pokretač razvoja uzajamnih odnosa.

>>Pogledajte video: Anvar Azimov

Ključne riječi

Komentara 17

DU
Deleted user
06:28 31.01.2019.

Ako budu Ameri u poslu sa plinom kao u poslu sa zrakoplovima Hrvatska mora imati drugu opciju a tu je Rusija prva .

IL
ivan.lorkovic.zg
21:52 30.01.2019.

Ovaj čovjek je vrlo pametan, vrlo korektan i vrlo prijateljski raspoložen. Moralni stavovi Putina i Ruske pravoslavne crkve o rodnoj ideologiji su nam vrlo bliski. Kao desničar i ognjištar vrlo cijenim Rusku podršku i prodaju oružja u vrijeme Domovinskog rataa za razliku od nekih drugih. Rusi do sada niti jednim stvarnim činom nisu pokazali neprijateljstvo prema Hrvatskoj i to treba cijeniti. Mala zemlja kao Hrvatska ne može bez prijatelja. USA bi nam trebali biti strateški partner ali to ne znači da ne trebamo i ne možemo priajateljevati sa Rusijom i Kinom. Prestanimo biti politički glupi narod.

TE
TEUTA
05:24 31.01.2019.

@ Jokoovo... budi sretan ako Srbije ne gubi Vojvodinu i Sandzak. I neka . U tom slucaju Srbija ne gubi nista vec druge drzave dobijaju ono sto im pripada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije