Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Autorica usporedila žene u tradicionalnim brakovima s prostitutkama

"Prostitutke svoju mušteriju moraju trpjeti samo sat vremena"
02. rujna 2014. u 17:22 19 komentara 2910 prikaza
Jane Caro
Foto: Barrylb/Wikimedia Commons

Prošlotjedno priznanje bivše novinarke Amande Goff da već godinama radi kao prostitutka za 5000 dolara na noć izazvalo je veliku buru u Australiji. Taj je slučaj bio jedna od tema na jučerašnjoj panel-raspravi o prostituciji u Sydneyu, na kojoj je posebno zapažena izjava društvene komentatorice i autorice Jane Caro koja je žene u tradicionalnim brakovima usporedila s prostitutkama.

Caro je, odgovarajući na pitanje publike, rekla kako je tradicionalni brak u kojemu žene nisu radile, te su uglavnom supruzima prodavale svoja tijela i prava na reprodukciju, oblik prostitucije, prenosi News.com.au.

- Žene koje se za prostituciju odlučuju iz karijernih razloga - slobodno i bez prisile, što je vrlo važno - svoju mušteriju moraju trpjeti samo sat vremena. Nekad je to bio cijeli život, dame, cijeli život - rekla je Caro.

Njezine su izjave naišle na salvu kritika, uključujući i onu švedske autorice Kajse Ekman koja je njezinu usporedbu nazvala apstraktnom. Ekman je navela primjer Amsterdama, gdje su prostitutkama potrebne barem tri mušterije na dan kako bi mogle platiti stanarinu. Caro međutim i dalje stoji iza svoje usporedbe koju je, kako je naglasila, već prije isticala.

- Stvarno smo zarobili žene u braku u ekonomskom i pravnom smislu i one nisu imale kontrolu nad svojim tijelima - rekla je za News.com.au.

>> Seks, droge i oružje za porast BDP-a

>> Djevojke u Crnoj Gori već sa 15 - 16 godina ulaze u svijet prostitucije

Slažete li se s Jane Caro?

 • Da 20,00%
 • Ne 79,18%
 • Ne znam 0,82%
President Donald J. Trump and First lady Melania Trump return to the White House
Nije joj prvi put
Nakon debate kamere su snimile ovo neobično ponašanje Melanije Trump
Advanced Driver Assistance Systems
CVH
Kako funkcioniraju napredni sustavi za podršku vozaču pri upravljanju vozilom (ADAS)?
 • CroHR123:

  Još jedna iz društva "tolerantnih" feministica, onih koje su "za prava žena". Dobro, samo onih žena koje se slažu s njima. Dakle, protiv su većine žena, što pokazuje kako ova vrijeđa žene koje su u nečemu tako groznom kao što ... prikaži još! je brak. Zamislite, te žene i muževi međusobno su se obvezali na vječnu ljubav i vjernost, podižu djecu i pokušavaju stvoriti stabilnu okolinu za njih. Kako se usuđuju ne govoriti da je brak "samo papir"?! Ma mora da ih je netko prisilio na tu strahotu! Jer bez tog "papira" nisu prostitutke, onda su anđeli. Dapače, onda bi vjerojatno i dobile pohvale, kao što se neki očito dive toj novinarki koja je priznala da se prostituira. Nema što, takve su pravi uzor, po nekima su one "uspjele".

 • Avatar Idler 3
  Idler 3:

  Sam još jedna u nizu skompleksiranih kaj ju nitko ni htjel....pa sad liječi komplekse !!!

 • xaron:

  Obzirom da tradicionalni brak ima povijest od nekoliko milenijuma, znaci po njoj da su i sve civilizacije do sada civilizacije prostitucije. Velike misli malih ljudi.