Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BORBA ZA RADNA MJESTA

Austrijska Vlada s milijardu eura podupire model „skraćenog radnog vremena“

Ministar financija Blümel
Foto: BKA - Andy Wenzel
28.03.2020.
u 15:05

Unatoč ogorčene borbe za spas radnih mjesta, u Austriji je u samo 12 dana čak 170.800 novih nezaposlenih osoba

Kako je na konferenciji za novinare u subotu najavio ministar financija Gernot Blümel, austrijska Vlada odlučila je prethodnih 400 milijuna eura potpore modelu „skraćenog radnog vremena“ povećati na milijardu eura. Blümel je za ovaj novi model spašavanja radnih mjesta od gašenja, kao posljedica krize prouzročene koronavirusom rekao kako je „visokofleksibilan“ i sve omiljeniji, ali da treba „više novaca, nego što je bilo predviđeno“.

Istakao je da je bitno osigurati optimalno funkcioniranje modela tako da „novac brzo dođe do poduzetnika“. Napomenuo je kako je Vlada odlučila s milijardu eura poduprijeti poduzetnike kako bi tvrtkama i poduzećima „olakšala pristup likvidnosti, tako da ne dođe do uskih grla pri isplati plaća“. Riječ je o poslodavcima koji su poslušali preporuku Vlade i nisu otpuštali radnike nego su prešli na Vladin model „skraćenog radnog vremena“ i tako sačuvali brojna radna mjesta.

Unatoč ogorčene borbe za spas radnih mjesta, u Austriji je u samo 12 dana čak 170.800 novih nezaposlenih osoba. Krajem veljače u Austriji je bilo oko 400.000 nezaposlenih, a ovaj strmoglavi porast bezposlice u zemlji nagnao je Vladu da dodatno optereti državni proračun i iz njega izdvoji umjesto dosad planiranih 400.000 eura 600.000.

Ministar financija osvrnuo se je i na prijave i isplate iz posebno osnovanog Kriznog fonda za tzv. „teške slučajeve“ iz redova malih poduzeća i „slobodnjaka“, koje je kriza posebno teško pogodila, najavivši novčanu potporu za njih već slijedeći tjedan. Do subote je inače Ministarstvo gospodarstva u Beču u amo 24 sata zaprimilo više od 35.000 zahtjeva. Na konferenciji je o solidarnoj pomoći domaćih banaka austrijskim gospodarstvenicima govorio i predstavnik austrijske bankarske branše i osiguravatelja Robert Zadrazil.

Kako je istakao tvrtke koje su već prijavile ili će prijaviti kod Servisa za zapošljavanje (AMS) skraćeno radno vrijeme za svoje radnike, moći će dobiti brze kredite „za premošćivanje“ posljedica nastale krize. Izrazio je i spremnost domaćih banaka da odustanu od isplata dividendi u ovoj izvanrednoj situaciji. Zadrazil je napomenuo kako u banke već do sada dale 6,2 milijarde eura za kredite.

VIDEO Premijer Andrej Plenković o gospodarskim mjerama

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije