Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skupo ljetovanje

Austrijanki račun od 37 tisuća € za surfanje internetom u Hrvatskoj

plaža
Arhiva/PIXSELL
16.06.2010.
u 14:36

Austrijanka je ne odjavivši internet roaming prije putovanja u inozemstvo svojim Smartphoneom bezbrižno pretraživala internet u Hrvatskoj, potrošivši u mjesec dana odmora 15 GB.

BEČ – Bečki dnevni list Österreich u broju od srijede piše o šoku koji je doživjela Austrijanka koja je za mjesec dana korištenja mobitela na ljetovanju u Hrvatskoj dobila telefonski račun od austrijskog Mobilkoma na basnoslovnih 37 tisuća eura, upozoravajući svoje čitatelje koji namjeravaju odmor provesti u Hrvatskoj na opasnost koja na njih vreba.

Kako navodi taj list, dotična je Austrijanka ne odjavivši internet roaming prije putovanja u inozemstvo svojim Smartphoneom bezbrižno pretraživala internet u Hrvatskoj potrošivši u mjesec dana odmora 15 GB.

Austrijski Mobilkom svojoj je korisnici telekomunikacijskih usluga priskočio u pomoć oprostivši joj 15 tisuća eura duga, piše bečki dnevnik, a preostalih 22 tisuće eura mora platiti iz vlastitog džepa.

- Ovaj spektakularni slučaj nije tipičan, ali posebice u vrijeme odmora u inozemstvu treba biti na oprezu u pretraživanju interneta i telefoniranju - upozorila je Austrijance glasnogovornica organa za regulaciju korisničkih problema austrijske tvrtke Daniela Andreasch.

Prema odluci Europske unije od 1. srpnja na snagu stupa odredba prema kojoj su tvrtke za mobilnu telefoniju dužne upozoriti svoje korisnike mobitela da su prekoračili dozvoljeno ograničenje za skidanje ili im prekinuti uspostavljenu vezu.

- Ova odluka vrijedi samo za korištenje mobitela na prostoru Europske unije - istaknula je Andreasch upozorivši na primamljive ponude mnogih telekomunikacijskih tvrtki koje mogu opasno zavarati korisnike.

- Samo jedan primjer: volumen od 5 GB nudi se već za 15 eura, no prekorači li korisnik dogovoreni paušal, plaća 250 eura po GB - ustvrdila je glasnogovornica Mobilkoma. Ona je dodala da se 75 posto slučajeva u prošloj godini od ukupno 4000 pokrenutih procesa odnosi na mobilno telefoniranje i internet.

Komentara 69

OB
-obrisani-
15:54 16.06.2010.

@dr-ivek: nije hrvatska ništa kriva povodom njezinog korištenja internetom,već ju tereti matična zemlja ,jer tuka nije odjavila prije putovanja u inozemstvo internet pa zato ju je toliko došlo

RU
RupertMelkus
15:55 16.06.2010.

dr-ivek - nije njemica već austrijanka i nismo joj mi krivi već njezin austrijski telekom koji joj je naplatio rooming. OK mi smo krivi toliko što nismo u EU, a i tu je naša krivica djelomična, jer je to stvar europske politike.

OB
-obrisani-
16:04 16.06.2010.

Jasta je nego cista pljacka. Telekomi postavljaju cjene tako da navuku ljude daih opljackaju kao u ovom slucaju. Kakav je razlog da poslije 5GB cjena GB poskupi za 83 puta? Gledao sam nedavno na TV o propaloj energetskoj firmi Enronu.nu. Namjerno su pravili nestasicu struje u Kaliforniji samo dabi pljackali gradjane.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije