Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AUSTRIJSKI MEDIJI O ZLOČINU

Austrijanci u šoku nakon strave u zagrebačkim Mlinovima, veleposlanstvo u kontaktu s hrvatskim organima

Zagreb: Težak zločin na Mlinovima, policija obavlja očevid
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/3
25.09.2021.
u 15:17

Troje djece, četverogodišnjak u spavaćoj sobi i sedmogodišnji blizanci, dječak i djevojčica u dnevnoj sobi pokraj igračaka bez znakova života

Austrijanci su, kako u subotu izvještavaju gotovo svi austrijski mediji u šoku, nakon stravične vijesti pristigle iz Hrvatske da je 56-godišnji austrijski državljanin s hrvatskom adresom Harald Kopitz u Zagrebu ubio troje vlastite djece te se potom pokušao ubiti tabletama ili otrovom.

Pozivajući se na hrvatske medije, austrijski dnevni list „Heute“ navodi kako  je policija na mjestu zločina u trokatnom Penthouse stanu u zagrebačkim Mlinovima naišla na stravične scene: Troje djece, četverogodišnjak u spavaćoj sobi i sedmogodišnji blizanci, dječak i djevojčica u dnevnoj sobi pokraj igračaka bez znakova života. I njihov otac u besvjesnom, kritičnom stanju, koji je prebačen u bolnicu.

Dnevni list „Kleine Zeitung“ piše kako će danas biti obdukcija tijela troje ubijene djece.

Ono što svi mediji ističu kao i „Die Presse“ da je Harald K. na Facebooku ostavio oproštajno poruku na engleskom jeziku u kojoj se je oprostio riječima  „Zbogom svima!“.

„Zbogom svima! Otići ću, jer više ne mogu. Ljubav moga života me je ostavila, jer je moja bivša žena prema njoj bila loša i jer nemam više novaca. Sve što sam posljednjih godinu i pol dana pokušao, nije me vratilo u poslovni život, a ni moja braća –slobodnih zidara – nisu mi htjela pomoći, čak nisu htjela ni telefon podići. Samo moji najbolji prijatelji i moj brat su mi pomogli, koliko su mogli. Ali sada sam na kraju. Zato Zbogom!“, stoji u Kopitzevoj oproštajnoj poruci, koju prenosi Heute. I ostali mediji navode kako u poruci osumnjičeni austrijski državljanin, koji je rastavljen i živi i radi u Zagrebu, uz novu životnu partnericu koja ga je navodno ostavila zbog lošeg ponašanja njegove bivše žene prema njoj ističe i veliko razočaranje „svojom braćom“ iz masonske lože „Slobodni zidari“. 

Ono što je također zajedničko svim medijima je da izvještavaju kako majka ubijene djece u vrijeme zločina nije bila u Zagrebu. I da su djeca, čiji su roditelji bili rastavljeni, trebala ovaj vikend provesti kod oca. 

I dok u Austriji, posebice u Beču, odakle je osumnjičeni počinitelj zločina, još uvijek vladaju šok i nevjerica, mnogi se pitaju tko je zapravo Harald  K. koji je ubio svoje troje maloljetne djece u Zagrebu? Da li je imao psihičkih problema i što je zapravo radio prije dolaska u Hrvatsku?

Ali, preciznijih odgovora za sada nema. Osim što je zagrebačka policija izjavila je da u obitelji ranije nije bilo „postupanja  po problematici obiteljskog nasilja“. Austrijanci za sada šute. Jedino dnevni list Kronen Zeitung piše kako je za stravičan zločin osumnjičeni Bečanin „navodno patio od depresije“, te da su sada na potezu stručnjaci svih profila da utvrde što je navelo oca da počini takav nezapamćeni zločin u Hrvatskoj.

Tim više što, kako pišu austrijski mediji, je bio iskusni međunarodni stručnjak za financije i radio u uglednim austrijskim leasing kućama, a u Beču je imao svoju vlastitu konzultantsku tvrtku. Bio je, kako se ističe, i na vodećim dužnostima  u tvrtki Robert Bosch AG, Alcatel AG i još dvije tvrtke kojima se ne spominju imena.

Dnevni list Österreich piše kako je Harald K. diplomirao na Sveučilištu Krems u Donjoj Austriji nedaleko Beča i stekao titulu magistra poslovne administracije (Master of Business Administration).

Die Presse piše kako je Veleposlanstvo Republike Austrije u Zagrebu u stalnom kontaktu s nadležnim hrvatskim organima vlasti, te da austrijsko Ministarstvo vanjskih poslova prvotno nije listu moglo službeno potvrditi zločin u Zagrebu.

Sutra i narednih dana, kada prođe prvi šok, zasigurno će biti više informacija i pojedinosti o zločinu u Zagrebu i počinitelju, tvrde domaći mediji, koji se u svojim izvješćima danas pozivaju na hrvatske kolege i austrijske službene organe vlasti. 

 

Komentara 18

Avatar Asterix
Asterix
18:05 25.09.2021.

Koja je svrha toga što je austrijsko veleposlanstvo u kontaktu s našim vlastima. Suzdržite se malo s novim i novim naslovima. Dajte malo pijeteta.

Avatar Stari_Pjer
Stari_Pjer
17:35 25.09.2021.

bivša žena mu bila loša prema sadašnjoj djevojci ("djevojci"???). Da mi je znati koja bivša žena "ljubi i grli" nasljednicu??? I ta ge je zato ostavila? Ostavila je ona njega jer je, očito, nije obasipao s toliko love koliko je ona, temeljem njegovog dotadašnjeg CV očekivala.

KO
konfederacija
04:00 26.09.2021.

berošu zaustavi te svoje zakone koliko će ljudi ostat bez posla sa kreditima do guše a onda dolazi do pomračenje uma kao i ovaj lik

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije