Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zabranjeni simboli

Austrija uvela kaznu od 4000 eura za korištenje ustaškog znaka

12.02.2019.
u 11:42

Zabrana korištenja tih znakova i zastava na snagu stupa 1. ožujka te je svojevrsna nadopuna postojećoj zabrani uporabe simbola terorističkih organizacija Islamske države i Al-Qa’ide

Austrijsko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je grafički prikaz simbola koji će u toj zemlji biti zabranjeni od ožujka, među kojima se nalazi i simbol ustaškog pokreta.

Opisan je kao "srebrna granata iz koje izlazi crveni plamen. Na kugli se nalazi grb s uzorkom bijelih i crvenih kvadrata (počinje s lijeve gornje strane bijelim poljem), s plavim obrubom otvorenim s gornje strane (u obliku slova U sa serifima)".

Drugi zabranjeni ustaški simbol jest štit s uzorkom crvenih i bijelih kvadratića, s prvim bijelim početnim poljem, iznad kojega je slovo U. 

Austrijska je vlada lani prihvatila novelu postojećeg zakona o zabranjenim simbolima totalitarnih režima. Sve zabranjeno znakovlje tretirat će se na isti način – kaznom do 4000 eura i zatvorom do mjesec dana. U slučaju ponavljanja djela, kazna se penje do 10.000 eura i šest tjedana zatvora.

Inicijativu za dopunu zakona inicirao je ministar unutarnjih poslova Herbert Kickl (Slobodnjačka stranka) u rujnu prošle godine. Austrijski zakoni sada zabranjuju samo znakovlje i simbole koji se odnose na nacionalsocijalističku prošlost Austrije, ali i one koji se odnose na Al-Qa’idu i ISIL. Nova promjena zakona velikim se dijelom usredotočila na znakovlje militantnih ili fundamentalističkih skupina poput Hamasa, Radničke kurdistanske stranke (PKK), Muslimanskog bratstva i turskih Sivih vukova, ali i ustaškog pokreta.

>> Komemoracija u Bleiburgu

 

Komentara 181

MG
milerazbojnik@gmail.com
13:12 12.02.2019.

to je ta divna jjjjjj europa našima toliko radi isticanja znakova a svojima upola manje pa izgleda bračo moja da ste ipak ako po ničem po kazni vredniji i više se vas boje nego li svojih hrpa ddddda

DU
Deleted user
14:45 12.02.2019.

Mi Hrvati trebamo učiti iz povijesti. Kao svi drugi imamo crnih i svijetlih vremena, ali ih ne treba stlno ponavljati, isticati nego samo raditi na tome da budemo bolji i ništa ne zaboraviti. Učiti naše naraštaje cijelu povijest, neovisno biloo dobro ili zlo. Zlo da ne činimo ponovo, a dobro da postanemo još bolji.

DU
Deleted user
12:06 12.02.2019.

Samo onda trebaju znati razlikovati ustaske oznake od povijesnih starih hrvatskih oznaka.Da i njima ne bude prvo bijelo slovo u grbu ustasko.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije