Naslovnica Vijesti Svijet

Austrija traži provjeru glasanja EP-a o Mađarskoj

Istragu je zatražio potpredsjednik austrijske vlade Heinz-Christian Strache čija je krajnje desna Slobodarska stranka (FPÖ) bliska stranci Fidesz mađarskog premijera Viktora Orbana.
16. rujna 2018. u 16:15 5 komentara 1039 prikaza
europski parlament
Foto: VINCENT KESSLER/REUTERS/PIXSELL

Austrija je zatražila od pravnih stručnjaka Europske unije da provjere odluku Europskog parlamenta o pokretanju kaznenog postupka protiv Mađarske, objavilo je u nedjelju austrijsko ministarstvo vanjskih poslova.

Viktor Orban Viktor Orban: 'Oni žele iz Bruxellesa poslati plaćenike i onemogućiti našim sinovima da štite granice'

Istragu je zatražio potpredsjednik austrijske vlade Heinz-Christian Strache čija je krajnje desna Slobodarska stranka (FPÖ) bliska stranci Fidesz mađarskog premijera Viktora Orbana. 

Europski parlament je u srijedu izglasao početak procesa sankcioniranja Mađarske jer "ozbiljno krši" temeljna europska pravila, a epilog bi mogao biti oduzimanje glasačkih prava Budimpešti unutar EU-a.  Budimpešta tvrdi kako potrebna većina u Parlamentu nije bila postignuta jer glasovali suzdržanih nisu uzeti u obzir. 

orban “Bruxelles nas je prevario” Orban kreće u 'mobilizaciju' za moderni križarski rat

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto najavio je u srijedu da će Budimpešta tražiti pravne načine za osporavanje odluke, jer glasovi suzdržanih nisu uzeti u obzir, što je promijenilo ishod glasanja.

"Imam velike simpatije prema argumentu Mađarske", priopćio je Strache. 

Austrijska desna vlada šalje suprotne signale oko svojeg stava prema Orbanu i njegovim kontroverznim mjerama protiv medija, akademske zajednice, sudaca i nevladinih udruga. FPÖ je osudio glasovanje u EP-u, no Narodna stranka kancelara Sebastiana Kurza u srijedu je glasala protiv Mađarske

davor ivanković Valjda ćemo ovu potporu Mađarskoj sada dobro naplatiti

Kurz je u nedjelju rekao da to i dalje nije osuda Mađarske, nego samo "optužbe i navodi" koje sada treba istražiti. O toj temi neće se raspravljati na neformalnom summitu čelnika EU-a koji će se održati u srijedu i četvrtak pod njegovim domaćinstvom u Salzburgu, piše Kleine Zeitung prenoseći izjavu Kurza. 

Goran Jančo je za svog partnera odabrao Croatia osiguranje
OSIGURANJE
Jančo: Stočarstvu smo posvetili svoje živote, pa farmu želimo sačuvati od rizika

A1 izdvaja za Vas

 • Max65:

  Ovaj Kurz je postao mutan tip sa svojom odlukom da glasa protiv Madarske. Ako je i on poceo pod pritiskom zaokretati na lijevo onda bolje da odmah odstupi . Jer takvom odlukom niti pomaze svom narodu niti Visegradskoj skupini ili ... prikaži još! istinskim domoljubima u Evropi koji se zele zastititi od prisilnih emigracija divljaka koji zele unistiti cijelu Evropu i integritet svih drzava Evrope ukljucujuci njihovu kulturu, vjeru i civilizacijski napredak.

 • Avatar matteo999
  matteo999:

  Tu sramotnu odluku EP treba pod hitno poništiti...

 • aabbcc:

  Mađari previse dobro civaju granicu i to je problem EU. Migranti ne ugrozavaju kapitalizam. jer isti se guzvaju sa EU sirotinjom bez cega nema klasnog drustva a kapitalcima dobrog zivota i zarade .