Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kazneni postupak

Austrija traži provjeru glasanja EP-a o Mađarskoj

europski parlament
VINCENT KESSLER/REUTERS/PIXSELL
16.09.2018.
u 16:15

Istragu je zatražio potpredsjednik austrijske vlade Heinz-Christian Strache čija je krajnje desna Slobodarska stranka (FPÖ) bliska stranci Fidesz mađarskog premijera Viktora Orbana.

Austrija je zatražila od pravnih stručnjaka Europske unije da provjere odluku Europskog parlamenta o pokretanju kaznenog postupka protiv Mađarske, objavilo je u nedjelju austrijsko ministarstvo vanjskih poslova.

Istragu je zatražio potpredsjednik austrijske vlade Heinz-Christian Strache čija je krajnje desna Slobodarska stranka (FPÖ) bliska stranci Fidesz mađarskog premijera Viktora Orbana. 

Europski parlament je u srijedu izglasao početak procesa sankcioniranja Mađarske jer "ozbiljno krši" temeljna europska pravila, a epilog bi mogao biti oduzimanje glasačkih prava Budimpešti unutar EU-a.  Budimpešta tvrdi kako potrebna većina u Parlamentu nije bila postignuta jer glasovali suzdržanih nisu uzeti u obzir. 

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto najavio je u srijedu da će Budimpešta tražiti pravne načine za osporavanje odluke, jer glasovi suzdržanih nisu uzeti u obzir, što je promijenilo ishod glasanja.

"Imam velike simpatije prema argumentu Mađarske", priopćio je Strache. 

Austrijska desna vlada šalje suprotne signale oko svojeg stava prema Orbanu i njegovim kontroverznim mjerama protiv medija, akademske zajednice, sudaca i nevladinih udruga. FPÖ je osudio glasovanje u EP-u, no Narodna stranka kancelara Sebastiana Kurza u srijedu je glasala protiv Mađarske

Kurz je u nedjelju rekao da to i dalje nije osuda Mađarske, nego samo "optužbe i navodi" koje sada treba istražiti. O toj temi neće se raspravljati na neformalnom summitu čelnika EU-a koji će se održati u srijedu i četvrtak pod njegovim domaćinstvom u Salzburgu, piše Kleine Zeitung prenoseći izjavu Kurza. 

Komentara 5

DU
Deleted user
16:35 16.09.2018.

Ovaj Kurz je postao mutan tip sa svojom odlukom da glasa protiv Madarske. Ako je i on poceo pod pritiskom zaokretati na lijevo onda bolje da odmah odstupi . Jer takvom odlukom niti pomaze svom narodu niti Visegradskoj skupini ili istinskim domoljubima u Evropi koji se zele zastititi od prisilnih emigracija divljaka koji zele unistiti cijelu Evropu i integritet svih drzava Evrope ukljucujuci njihovu kulturu, vjeru i civilizacijski napredak.

Avatar matteo999
matteo999
19:10 16.09.2018.

Tu sramotnu odluku EP treba pod hitno poništiti...

AA
aabbcc
16:47 16.09.2018.

Mađari previse dobro civaju granicu i to je problem EU. Migranti ne ugrozavaju kapitalizam. jer isti se guzvaju sa EU sirotinjom bez cega nema klasnog drustva a kapitalcima dobrog zivota i zarade .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije