Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DJELOMIČNO UPOZORENJE

Austrija dio hrvatskih županija skinula s crvene liste, pogledajte koje nisu rizične

Testiranje građana na virus COVID-19 u Rijeci
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/5
15.10.2020.
u 16:47

Ono za što se je Hrvatska od ljeta borila kako bi spasila turističku sezonu, a to je samo djelomično izdavanje upozorenja o (ne)putovanju u našu zemlju, što nije uspjela kada joj je bilo najpotrebnije, napokon je sada dobila. Bolje ikad nego nikad!

Austrijsko ministarstvo vanjskih poslova na čelu s ministrom Alexanderom Schallenbergom izdalo je u četvrtak priopćenje u kojem stoji da Austrija od subote 17. listopada s „crvene liste“ skida sedam hrvatskih Županija, koje tom odlukom više nisu visokorizična područja.

Riječ je o Brodsko-posavskoj, Istarskoj, Koprivničko-križevačkoj, Osječko-baranjskoj, Šibensko-kninskoj, Varaždinskoj i Zadarskoj županiji. Tom odlukom koja stupa na snagu u subotu u 0,0 sati za putovanje austrijskih državljana u navedene županije više ne vrijedi upozorenje o (ne)putovanju u ta područja, a putnici iz tih područja pri ulazu u Austriju više ne moraju predočiti negativni PCR test na koronavirus.

Navedenih sedam hrvatskih županija odlukom austrijskog MVP-a ocijenjene su sigurnosnim stupnjem 4, od 6 mogućih. Ostali dio Hrvatske, osim navedenih županija, i dalje ostaje „crven“ i za njega kao visokorizično područje i nadalje vrijedi 6., najviši sigurnosni stupanj. Austrija je trenutačno među visokorizične zemlje i područja zbog velikog broja novih slučajeva zaraze svrstala 35 zemalja, a djelomična upozorenja vrijede za Hrvatsku, Bugarsku, Španjolsku, Portugal, glavni grad Češke Prag i kinesku provinciju Hubei.

Ono za što se je Hrvatska od ljeta borila kako bi spasila turističku sezonu, a to je samo djelomično izdavanje upozorenja o (ne)putovanju u našu zemlju, što nije uspjela kada joj je bilo najpotrebnije, napokon je sada dobila. Bolje ikad nego nikad!

„Uvijek smo govorili da ćemo upozorenja o putovanju zadržati što kraće je moguće, ali onoliko dugo koliko je nužno. Epidemiološki razvoj u Hrvatskoj i Bugarskoj nam sad dopušta da i u tim zemljama poduzmemo regionalizaciju te tako umanjimo ograničenja putovanja za ljude u Austriji. Usprkos tome i dalje vrijedi nedvojbena preporuka da se odustane od svih putovanja koja nisu nužna!" - rekao je Schallenberg.

VIDEO: Mogu li se simptomi koronavirusa pojaviti i odmah nestati?

Ključne riječi

Komentara 8

MA
maximinimax
17:06 15.10.2020.

Dolazi sezona skijanja pa bi se malo uvlačili u guzicu

MR
Mrav
09:16 16.10.2020.

Pa što nisu odmah rekli da moramo dnevno imat 800 oboljelih i imali bi to i ljetos i nebi nas ni morali stavljt na crvenu listu.

AA
aabbcc
23:33 15.10.2020.

na čelu s ministrom Alexanderom Schallenbergom izdalo.. Oni misle da su Austrijanci glupi , jesu-nisu sta nas to briga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije