Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Apel hrvatskih liječnika: Cijepite se dostupnim cjepivom, rizik je nemjerljivo manji

Krovna liječnička udruženja još jednom podsjećaju kako je upravo cijepljenje svjetlo na kraju tunela i za sada jedini način izlaska iz epidemije novog koronavirusa
10. veljače 2021. u 10:53 5 komentara 159 prikaza
Rijeka: Na Sušaku počelo cijepljenje protiv koronavirusa zdrastvenih djelatnika KBC Rijeka
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Cijepiti se onim cjepivom koje je dostupno ili ne cijepiti se je lažna dilema, krovne hrvatske liječničke organizacije upozoravaju građane. Sva odobrena cjepiva protiv COVID-19, uključujući i AstraZenecino cjepivo, su sigurna i prema studijama iznimno uspješna u sprečavanju teškog oblika ove bolesti, hospitalizacije ili smrti pacijenata.

Rijeka: Na Sušaku počelo cijepljenje protiv koronavirusa zdrastvenih djelatnika KBC Rijeka U ZAGREBU I SL. BRODU Ministarstvo potvrdilo: U Hrvatskoj otkrivena prva tri slučaja s britanskom mutacijom korone

„Naša poruka građanima je cijepite se onim cjepivom koje je dostupno, jer je rizik cijepljenja nemjerljivo manji nego rizik obolijevanja od COVID-19“ ističu u svojem obraćanju Hrvatska liječnička komora, Hrvatski liječnički zbor, Hrvatski liječnički sindikat, Hrvatska udruga bolničkih liječnika, Koordinacija hrvatske obiteljske medicine te Hrvatsko epidemiološko društvo HLZ-a i Hrvatsko društvo za infektivne bolesti HLZ-a.

Krovne liječničke udruge ističu da je Europska agencija za lijekove odobrila AstraZenecino cjepivo, kao i cjepiva Pfizer/BioNTecha te Moderne, za sve starije od 18 godina. Ovo cjepivo je prošlo sve propisane regulatorne procedure odobravanja, a znanstveni eksperti Europske agencije za lijekove smatraju da se cjepivo može koristiti i kod starijih osoba.

Napominju da razlog odluke nekoliko europskih zemalja da ovim cjepivom neće cijepiti starije od 65 godina ne leži u upitnoj sigurnosti cjepiva za tu dob, nego u činjenici da istraživanja ovog cjepiva do sada nisu obuhvatila dovoljan broj osoba te dobi kako bi se mogla znanstveno definirati razina učinkovitosti cjepiva za tu dobnu skupinu. Smatraju da je nužno istaknuti da niti jedno do sada provedeno istraživanje nije dovelo u pitanje sigurnost ovog cjepiva za starije od 65 godina.

Bundestag MUTACIJE KORONAVIRUSA Njemačka virologinja: 'Utrka je već izgubljena, virus je dobio raketni pogon'

U tijeku je veliki broj znanstvenih studija fokusiranih na dokazivanje razine učinkovitosti ovog cjepiva u toj dobnoj skupini. Niti jedno cjepivo nije 100 % učinkovito. Dobar je primjer sezonsko cjepivo protiv gripe čija je učinkovitost oko 45% i nitko ne dovodi u pitanje njegovu primjenu. Krovna liječnička udruženja još jednom podsjećaju kako je upravo cijepljenje svjetlo na kraju tunela i za sada jedini način izlaska iz epidemije novog koronavirusa.

Liječničke udruge naglašavaju da je za uspjeh procjepljivanja stanovništva nužno da organizacija cijepljenja bude što transparentnija, učinkovita i jednostavna. Kriteriji za cijepljenje trebaju biti lako javno dostupni kao i broj doza kojima Hrvatska raspolaže. 

Stoga pozivaju zdravstvenu administraciju da redovito objavljuje dnevna izvješća o broju cijepljenih građana prema kategorijama pojedinih prioritetnih skupina (zdravstveni djelatnici, korisnici i djelatnici domova za starije i za odrasle osobe s invaliditetom te osobe s povećanim rizikom od teških oblika COVID-19) predviđenih Planom cijepljenja.

Tri, dva, jedan – kuhaj!
Komentari ne staju! Gledatelji ovo zamjeraju pobjednici showa: 'Tužno. Trebala je to učiniti, nije fer'
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • Sobrudolf:

    Svima koji se cijepe uvesti dodatno dopunsko osiguranje, jer ce u skoroj buducnosti za godinu do tri najvise, lijecenje njihovih teskih nuspojava, ukljucujuci i skupe kemoterapije, jako kostati zdravstveni sustav!

  • bluescreen:

    Svima koji se ne cijepe uvesti dodatno dopunsko osiguranje i zabraniti lječenje. Ti svi placamo.

  • ranub1:

    Samo odbijajte cjepivo, prije ću doći na red.