Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kulenijada

Antun Užarević iz Štitara prvi je ponio titulu Majstora kulena

kulen
Duško Mirković/PIXSELL
17.07.2010.
u 13:15

Samo jedan kulen je diskvalificiran zbog toga što nije bio povezan užetom, što nalažu propisi i slavonska tradicija, nego je bio u mrežici.

VINKOVCI - Antun Užarević iz Štitara sa 35,40 bodova pobjednik je 30. večernjakove kulenijade što je održana u vinkovačkom hotelu Admiral i ujedno prvi nositelj novoustanovljene titule Majstor kulena.

Drugo mjesto osvojio je Vladimir Pleša iz Orahovice sa 35,20 , a treće Dragan Modic iz Bošnjaka sa 35 bodova. Osim ove tri zlatne, dodijeljeno je 19 srebrnih i tri brončane medalje, a samo jedan kulen je diskvalificiran i to zbog toga što nije bio povezan užetom, što nalažu propisi i slavonska tradicija, nego je bio u mrežici. Na 30. večernjakovoj kulenijadi sudjelovalo je 26 slavonskih proizvođača kulena koji su izložili 52 kulena.

Andrija Matić, predsjednik udruge Slavonski domaći kulen-kulin, koja je Večernjakov partner i organizator Večernjakove kulenijade, kaže kako je novost ovogodišnje kulenijade što sudjeluju samo registrirani proizvođači kulena ili su u postupku registracije.

- Nakana nam je Večernjakovom kulenijadom poticati na proizvodnju kvalitetnog kulena, ali i na legalizaciju proizvodnje jer samo registrirani proizvođači mogu dobiti državne poticaje koji se kreću od 100 do 400 tisuća kuna. Poticajima mogu sagraditi kvalitetan objekt, opremiti ga, a kao registrirani proizvođači mogu se kandidirati i za novac EU fondova. Naša udruga privodi kraju posao oko izrade dokumentacije za zaštitu zemljopisnog podrijetla kulena na nacionalnoj i europskoj razini koju moramo predati do 30. rujna - kaže Andrija Matić.

Danijel Karoly, predsjednik ocjenjivačkog povjerenstva, kaže da su kuleni na ovogodišnjoj kulenijadi više kvalitete nego ranije, a razlog tome je svakako što su od ove godine kuleni profesionalnih proizvođača. Majstor kulena 30. večernjakove kulenijade Antun Užarević kaže da na Večernjakovim kulenijadama sudjeluje od 1983. i osvajao je niz zlatnih i srebrnih medalja, a drugoplasirani Vladimir Pleša koji godišnje proizvede 3500 kulenova i prodaje ih najviše u zagrebačkim elitnim restoranima i hotelima, na prošlogodišnjoj Večernjakovoj kulenijadi osvojio je srebrnu medalju.

Večernjakovu kulenijadu pokrenuo je 1980. urednik i novinar Večernjeg lista, danas pokojni Ivo Lajtman.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije