Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatska vatrogasna zajednica

Ante Sanader: Vojska nije za gašenje požara, nisu opremljeni niti obučeni

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/5
21.07.2017.
u 11:27

Iako se točan uzrok požara koji se proširio iz Tugara do splitskog predgrađa još utvrđuje, vatrogasci sumnjaju da je podmetnut. Možemo isključiti mogućnost nastanka požara zbog kvara na dalekovodima. Zaključak bi bio da je uzrok otvoreni plamen – kaže Božinović

Šesnaest potpuno izgorjelih kuća, 34 djelomično, osamnaest potpuno uništenih automobila, četiri izgorjela teretnjaka, jedanaest maslinika, dva plastenika, jedan staklenik...

Preliminarno je to izvješće Policijske uprave Splitsko-dalmatinske o razmjerima šteta na imovini građana u požaru na splitskom području. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na jučerašnjoj je sjednici Vlade izvijestio da je centar požara lociran u selu Tugare, na južnoj padini brda Krčnik uz lokalnu cestu Tugare – Sitno Donje. – Prema mišljenju inspektora zaštite od požara, možemo isključiti mogućnost nastanka požara zbog kvara na dalekovodima. Zaključak bi bio da je uzrok požara otvoreni plamen ili žar – kazao je ministar.

1/38

Uzrok požara koji je u noći na nedjelju izbio u Tugarama, da bi se tijekom ponedjeljka proširio, ušavši i u nekoliko splitskih predgrađa, još uvijek nije poznat. Splitsko tužiteljstvo izvijestilo je da su počeli s provođenjem očevida. Osim tužitelja, očevidu su nazočili i policajci, forenzičari, vještaci za požare i eksplozive te inspektori za zaštitu od požara. Pregledane su površine poharane požarima u Tugarama i dalekovodi, nakon čega su s mjesta događaja izuzeti korisni tragovi. Od Hrvatskih šuma i Hrvatskog operatora prijenosnog sustava zatraženi su mjerodavni podaci te su tijekom očevida primljeni i pregledani podaci Hrvatskog operatora prijenosnog sustava. Nakon što je obavljen očevid u Tugarama, obavlja se očevid i na drugim površinama pod požarima u Splitu i njegovoj okolici. Svi izuzeti tragovi su poslani na vještačenje, a iz splitskog tužiteljstva poručuju da će o rezultatima vještačenja i očevida “javnost biti pravodobno obaviještena”.

Vatrogasci koji su sudjelovali u gašenju vatrene stihije od početka su govorili kako sumnjaju da je požar podmetnut, no do okončanja očevida ne mogu tvrditi da je uistinu tako bilo. Da je požar podmetnut, vjeruju i stanovnici sela u okolici Splita. Kažu da je počinitelj odabrao trenutak kada vatrom poharanom području kanaderi zbog bure nisu mogli pomoći.

– Nismo htjeli zvati vojsku. Rekao sam to predsjednici države, premijeru i svima. Vojska nije za gašenje požara. Vatrogasci su za gašenje požara. Vojska može pomoći, ali nije ni opremljena ni osposobljena. Oni su došli u kombinezonima koji nisu atestirani za šumski požar i s brentačama, a mi imamo 60 tisuća operativnih vatrogasaca u Hrvatskoj – rekao je na jučerašnjoj sjednici Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice predsjednik Ante Sanader.

Požar u Splitu nazvao je rutinskim, kakvih je u karijeri imao već desetak. Do 15. srpnja u Hrvatskoj je bio 881 požar, od toga u sedam priobalnih županija njih čak 642. U istom tom razdoblju lani je na obali bilo 214 požara, podaci su koje je iznio ministar Božinović. Na požaru u Splitu angažiran je 801 vatrogasac, 162 vozila vatrogasne zajednice, i to domicilnih vatrogasca, dislociranih snaga s kopna kao i pripadnici devet vatrogasnih zajednica županija. U gašenju su angažirani i pripadnici MUP-a njih više od 400, Oružanih snaga, HGSS-a, Hitne službe, kao i zračne snage Oružanih snaga RH.

1/32

Komentara 18

Avatar Niškorist
Niškorist
11:30 21.07.2017.

A trebali bi ?

2F
2fast4u
11:36 21.07.2017.

gospodine Sanader, hrvatski zakoni jasno propisuju da se zove vojska, dakle vi ne poštujete pozitivne propise Republike Hrvatske? tko i što se vi da si dopuštate procjenjivati što je ispravno, a što ne? zakon je jasan, isto kao što je najblaže rečeno jasno da ste teško pogriješili, da ste nesposobni i da imate mrvicu morala i odgovornosti da bi već odavno podnijeli ostavku!

BI
bitfojc
11:38 21.07.2017.

dakle goloruki građani su bolje opremljeni i obučeni od vojske? moj Bože u kojoj mi zemlji živimo, ovakva količina oholosti i bahatosti se rijetko viđa!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije