Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prošao UZP
Povratak na članak

Analiza presude šestorici: Haaški sud uveo kolektivnu odgovornost

Čuli smo od suca Agiusa da je žalbeno vijeće štošta utvrdilo drukačije od raspravnog. Čuli smo i da bi im trebalo novo suđenje, ali ga neće biti

Komentari 94

NE
Neonacionalist
16:46 30.11.2017.

Udruženi zločinački pothvat ( UZP) je protupravan termin koji ne postoji u pravnoj tradiciji kontinentalnog europskog prava ali ni u anglosaksonskom pravu , taj koncept UZP-a omogučava haškom sudskom vijeću da bilo koga osudi bez ikakve dokazane krivnje , naime prema takvom konceptu dovoljno je da si formalno nadređeni nekom tamo vojniku koji je počinio neki zločin da te se proglasi odgovornim za taj zločin pa i tamo gdje ne mogu da dovedu nekoga u vezu sa konkretnim zločinom kao što je bilo u slučaju Praljka onda posežu za tim koceptom UZP-a , prema takvom konceptu nema vojske u nijednom suvremenom ratu koja ne bi mogla biti optužena za UZP , prema tom konceptu bi recimo Amerika odnosno njeni najviši politički i vojni dužnosnici trebali biti odgovorni za UZP nad Vijetnamom ,Afganistanom , Irakom , itd. i to sa nemjerljivo više dokaza .

VL
Avatar Kolo-Tg
Kolo-Tg
16:32 30.11.2017.

Znaci oni su presudili svim Hrvatima kao sto pokojni Praljak rece mi nismo zlocinci , odbacujemo vasu presudu.

VL
Avatar MK
MK
16:30 30.11.2017.

Sud kaze da je "cilj bio zlocin" odnosno stvaranje etnicki cistog hrvatskog teritorija u BiH i pripajanje Hrvatskoj... Da je to bio "cilj" kako je sud krivo zakljucio - nebi doslo do Washingtonskog sporazuma i Hrvati u BiH uopce nebi trazili cilj iznad tog cilja (ako su vec imali tu HB)... Herceg-Bosna je bila "sredstvo" a ne "cilj" kako sud kaze... Da je etnicki cista Herceg-Bosna bila cilj, nebi je Hrvati ulozili prvo u sporazum za Bosnjacima (Washingongski Sporazum) i u krajni mir u BiH (u Daytonski Sporazum).... Herceg-Bosna nije vojno zbrisana sa zemljovida - ona je zbrisana za dogovor sa Bosnjacima, za cijelovitost BiH i za mir u BiH (sto su Srbi i Bosnjaci ulozili? Nista!). E dobrota nam se obija o glavu - odnosno zakon da naje*e onaj koji prvi popusti! ...Jucer su osudeni ljudi koji su prvo obranili BiH od Veliko-Srpskih ideja, onda obranili Hrvate od Bosnjacke zelje da nadvladaju nad obranjenim djelovima i prodru do mora, onda prisilili Bosnjake na pregovor i tako sa Bosnjacima zajedno opet prisilili i Srbe na pregovor i dogovor... Bosnjaci i Srbi imaju danas svoj "vecinsko etnicki entitet" a Hrvati koji su Herceg-Bosnu ulozili u "mir" i u "cijelovitost BiH" oni su jucer osudeni... Ratni zlocin je ratni zlocin - no jucer se izmisljalo "UZP" a ne sudilo ratni zlocin...

VL
DU
Deleted user
16:29 30.11.2017.

Ako se taj uzp primjeni na sve Europske drzave, sve one mogu biti osudjene za isto, najvise ove najutjecajnije, kao i svi njihovi generali, zato je to izrazito pokvareno...da ne spominjem da nije osudjen projekt velike srbije koji je sve i zapoceo...nadam se da su nasi politicari naucili da nemamo prijatelje i da moramo marginalizirati ljude koji namjerno rade na stetu drzave....

VL
Avatar jest
jest
16:55 30.11.2017.

Hrvatska mora proglasiti pravnu jurisdikciju nad cijelom Europom i podići optužnice protiv vlada zapadnih država za njihove UZP.

VL
DU
Deleted user
16:50 30.11.2017.

Ajde, i opet se pokazalo po stoti put da tko sa vragom tikve sadi ne prolazi dobro. 99% ovo je krivica kratkotrajnih i ulizivackih poteza hrvatskih vlada od pocetka. Izmjesani sa starim kadrovima komunizma, ekstremnim elementima, stranim agenturama i “petom kolonom” naviklim na punjenje privatnih racuna, jos ce mi uvijek biti “cudo” uopce stvaranje Hrvatske drzave. Praljak je postigao barem jedan cilj svojom pogibijom ( on se simbolicki nije ubio sam vec se u svojoj borbu u biti bacio na neprijatelj sa svrhom ocajnickog cina), a to je da mnogi postaju svjesni sluganskih politicara. Vjerujem da na iducim izborima zavrsava i jedno razdoblje prisutnosti u politickom zivotu raznih Pusica, Mesica, BezsTahirovica i slicnih. Iako, ponekad nije ni lose da postoje jer svojim djelovanjem cine nas Hrvate domoljubnihim i opreznijim nego sto ponekad i treba.

VL
DO
dolmar
16:46 30.11.2017.

Ne treba očajavati, iz ove presude treba izvući pouke za budućnost. Imamo svoju Hrvatsku državu,( istina opljačkanu i devastirani ). Hrvati imaju potencijal u BiH da se izbore za svoja prava . A što smo imali 1991 kad smo golorukii stali pred 4 silu Europe ? Hrvatska je neželjeno čedo velikih sila, i oni će iskoristiti svaku priliku da nas kazne za stvaranje države....( da to možda nebi palo napamet Kurdima, Baskima, Kataloncima, Škotima itd.)

VL
KA
KapetanMikulaMali
16:53 30.11.2017.

Praljak definitivno nije sroljo usraša nego dva metra ljudske i moralne vertikale. Hrvat, Domoljub, intelektualac. Laka mu zemlja i pokoj duši!

VL
DU
Deleted user
17:25 30.11.2017.

Onaj sjeverno koreanac je faca, vidi u kakvom svijetu zivimo, fukara na visokoj nozi ugnjetava slabije zbog otimacine i soli mu s visoka, po onoj narodnoj jeidina pravda koju takvi razumiju je-sila Boga ne moli

VL
DU
Deleted user
17:27 30.11.2017.

Udruženi zločinački pothvat ( UZP)..sam naziv..a pogotovo zadnja ric..pothvat..ide mi vec godinama na jetru..a nitko od pametnjakovica da objasni..kako ric..pothvat..koja ima znacenje..Odvazno.. znacajno ..vazno..hrabro djelo koje je teško izvrsiti..skupa stoji u kontekstu rici..udruzeni zlocin..kako..pa ako vec stoji..onda udruzeni zlocen..u prijevodu znaci..udruzeni zlocin je odvazno i hrabro djelo koje je tesko izvrsiti..koji .p.izduni..nisu znali cak ni to objasniti.

VL
Avatar 456852
456852
17:55 30.11.2017.

Odakle uopće tako glupa ideja, da će jedan SUD pun stranaca, riješiti ono što nije moglo 20 milijona građana bivše Jugoslavije...pa njima nisu jasni niti uzroci rata niti tijek događaja .. cijela ta ideja koju si netko izvana umišlja jee bajka za malu djecu i teška naivnost Hrvatske politike .. to je dodvoravanje, naklanjanje i lizanje koje kakvih ustanova .. nema tu niti pravde niti poruke niti istine .. Šešelja su pustili -a to sve govori ...od tada je ta ustanova mrtva a od jučer 29.11 je izgubila i svaku simboliku ...mogu mogu zalupit vrata i tražit nove poslove ..njihovi pokusni kunići više ne vjeruju u bajke ! i EU dabog da se raspala ..

VL
BL
bljak007
18:42 30.11.2017.

Sad Hrvatska treba podignuti optužnicu, protiv cijelog suda, zbog inertnosti i sporosti reakcije, da se nastoji spasiti generala Praljka.

VL
WE
Walter_Ego
17:59 30.11.2017.

ovaj haški sud je sposoban ko i njihova vojska

VL
DU
Deleted user
18:15 30.11.2017.

Mesiću se odavno moglo suditi po hrvatskim zakonima, organizirano i kontinuirano blaćenje države i naroda ima svoje opise u kaznenom zakonu - ali nijedna foteljaška stranka nikad nije podnijela kaznenu prijavu. A najgori je, naravno, HDZ, tobože rogobore protiv Mesića, a drže mu lopovsku, sprječavaju čak istrage o njegovu poreznom kriminalu, a kamoli neće o veleizdaji. Svi trenutni hrvatski političari su isti: žive od prodaje i izdaje vlastitog naroda.

VL
CR
CroRina
23:41 30.11.2017.

I Hrvatska ima na duši g. Praljka i sudbinu Bh Hrvata ...

VL
DO
domolub
19:06 30.11.2017.

treba njima sad sudit haskom s . . .

VL
LI
LimaMali
18:15 30.11.2017.

...a ratna odšteta koju možemo tražiti od RS ??? što je s tim ? Neka se pokaže snaga vanjske diplomacije.. Ionako neki političari koji su u vrhu vlasti radili su što direktno što indirektno za Zapad i njihovu vrhušku.. Zna se ako se prouče putevi politike..

VL
KI
kit1772
01:00 01.12.2017.

Ovaj Tribunal se toliko obrukao sa ovom presudom da ga vjerovatno niko vise nece koristiti. Za zlocine treba svako da odgovara bez obzira ko to bio. Ali da se jedno generalu ili vodstvu sudi za zlocine koji su posinili pojedinci iz njihove vojske koji nisu bili pod njihovom direktnom kontrolom je suludo. Po toj logici svaki general bi trebao biti osudjen. Po toj logici Sefer Halilovic bi trebao biti osudjen na 5 dozivotnih a sa njim i citav vrh SDA i armije. Da se jedan Praljak osudi za zlocine recimo jednoga Stupnoga Dola koji je izvrsen pod komandom Rajica u trenutku kad je taj general bio 300 kilometara od toga mjesta samo zato sto je on bio general u to vrijeme je kranje neracionalno i bezobrazno . Pa armija je pocinila puno vise etnickoga ciscenja hrvata i zlocina nego sto je hvo. samo da podsjetimo na neke, kAkanj, Kraljeva Sutjeska, vares, vitez, travnik, konjic itd. pa istoabsurd je da se Kondicu sudi za travnik koji je on branio od armije i koji je sprijecio nestanak hrvata sa tog prostora a da se oni koji su napadali hrvate ubijali civile i drzali ih u okruzenju sada slobodno krecu i smatraju herojima. Ko je ikada odgovarao za bezbrojna ubistva mudzahedina koji su bili u sastavu armije? kako tu nema nicije odgovornosti?! kako niko da odgovara za pokolj civila u grabovici koji su pocinili pripadnici armije daleko od ikakvih ratnih dejstava? muslimani su postali kao zasticena vrsta, sto ne vodi nikakvome miru dokle god se drugi sude i a oni glume naj svece i zrtve.

VL
Avatar superhik74
superhik74
18:17 30.11.2017.

Ova dogadjanja oko Haaga su dosla kao narucena za kleptomansku ekipu s obzirom da je pozornost skrenuta s Agrokora i preko 58 milijardi kuna koje su ukradene te dodatnu milijardu Eura zaduzenja koje ce vjerojatno podijeliti Dalicka i Ramljaks pajdasima iz strvinarskih fondova, ali ce to sve "stoka sitnog zuba" (kako ju je nazvao otac nacije) na kraju platiti kao i do sada.

VL
MO
mornar91
02:58 02.12.2017.

Sve je to zbrkano. Toliko godina se sudi pa su sutci umorni, najprije se sudi Srbima zbog namjere stvaranja Velike Srbije, sada su to isto prikacili Hrvatima zbog namjere stvaranja Velike Hrvatski , ako je istina onda su Hrvati kopirali plan Srbije ako nije istina onda je haski sud prepisao optuzbe. Drugu zbrku su stvorila imena i prezimena, oni su navikli da sve sa srpskim imenima ili prezimenima treba osuditi (osim Seselja jer im nije jasno prezime a osim toga bio im je simpatican jer ih je tako dugo zabavljao) ,ne zna sud da trecina Hercegovaca i Dalmatinaca imaju srpska imena i prezimena (Slobodan, Milivoj,Jadranko...Prlic, Stojic,..) , zbog toga nema ni jednog Zagorca da je optuzen.

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.