Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ana Brnabić:

Izložba o Jasenovcu: 'Ne vidim povod za hrvatsku prosvjednu notu'

29.01.2018.
u 15:23

'Hrvatska je prva trebala napraviti ovakvu izložbu', rekla je Brnabić,

Srbijanska premijerka Ana Brnabić poručila je danas kako ne vidi povoda prosvjednoj noti Hrvatske u povodu izložbe o Jasenovcu u sjedištu UN u New Yorku i pozvala da se "spusti lopta", naglasivši kako je Hrvatska trebala podržati izložbu da bi se ukazalo na strašne zločine iz 2. svjetskog rata.

"Žao mi je, ja ne vidim povod za prosvjednu notu. Mislim da je Hrvatska trebala podržati ovakvu izložbu da bi obilježili strašne stvari koje su se dogodile u 2.svjetskom ratu da se nikad više ne bi ponovile", rekla je Brnabić novinarima. Ona je ocijenila "strašnim" što se uopće vodi rasprava o tom pitanju i to na međunarodnoj razini, inzistirajući kako Srbija ima pravo i obvezu ukazati na žrtve logora u Jasenovac.

Brnabić je sugerirala kako bi Hrvatska to trebala uraditi i sama ili sa Srbijom, s Izraelom i romskom organizacijom. "Hrvatska apsolutno nije bila zainteresirana za zajedničko organiziranje ove izložbe. Mislim da ne postoje brojevi Hrvatske i brojevi Srbije, samo oni koji su međunarodno priznati. Da postoji samo jedan ili 10 ubijenih od NDH u logoru, to je dovoljan razlog da postoji izložba i sjećanja na te strašne žrtve", rekla je Brnabić.

"Ne razumijem zašto raspravljamo oko logora. Hrvatska je prva trebala napraviti ovakvu izložbu", rekla je Brnabić i suglasila se s izjavom predsjednika Aleksandra Vučića koji je rekao kako je prosvjedna nota jednaka onoj koju bi Nemačka uputila Židovima zbog obilježavanja dana Holokausta. Ocijenivši da su srpsko-hrvatski odnosi "uvijek kompleksni", srbijanska premijerka kaže kako bi voljela da nije tako jer je interes regionalna stabilnost te da će Srbija nastojati s Hrvatskom "imati najbolje moguće odnose".

"Nastavit ćemo se truditi imati najbolje moguće odnose i nadići neke razlike, ali je nevjerojatno da imamo prosvjednu notu zato što se organizira izložba da bi se pokazali zločini Holokausta", naglasila je srbijanska premijerka komentirajući prosvjed koji je službeni Zagreb uputio Veleposlanstvu Srbije u povodu izložbe "Jasenovac- pravo na nezborav".

Izložbu je 25. siječnja u sjedištu UN u New Yorku otvorio srbijanski šef diplomacije, a u prosvjednoj noti hrvatskog MVEP-a njegove izjave na otvorenju izložbe, u kojoj je neizravno optužio Hrvatsku za rehabilitaciju ustaštva, ocijenjene su kao neistinite i uvredljive i navedeno je kako otvaraju pitanje je li Srbija doista zainteresirana za izgradnju dobrosusjedskih odnosa. "Izjave ministra Dačića u UN-u pokazale su da Srbija nastavlja sa zloupotrebom i manipuliranjem žrtvama Jasenovca u dnevnopolitičke svrhe", stoji u priopćenju MVEP-a.

Komentara 280

AF
afer
15:46 29.01.2018.

Mi već stoljećima, kroz Panslavizam, Ilirski pokret, Jugoslaviju pokušavamo ostvariti neki ''viši'' kontakt sa ''prijateljskim i bratskim narodom preko Drine'' i svaki put zbog te naše urođene blesavosti dobijemo po nosu. Kad će mo više shvatiti da kod svih susjeda postoji želja za teritorijem i da sa njima treba službeno i sa reciprocitetom. Ostavimo se više iluzija da će vrijeme nešto promijeniti, mi nemamo ni kratkoročne planove da pariramo na njihova načrtanja koje stoljećima provode.

PR
prajdali100
15:45 29.01.2018.

Evo i Ovo se oglasilo.Naravno slaže se sa trabunjanjem Velikog Vođe i Pevača Ivice.Nije mi jasno kako to da Srbija ne organizira izložbu o srpskom genocidu u Srebrenici.Pa čitav svijet kaže da je tamo bio genocid i gle čuda Ana, Vučić, Ivica, Vulin i ostali se s tim ne slažu.Ma vidi pameti !!!!

PR
prajdali100
15:48 29.01.2018.

Ana !!!!!! Pokreni inicijativu za podizanje spomenika u Beogradu za žrtve genocida u Srebrenici.Valjda će Vučić i Dačiç podržati tu duboko humanu gestu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije