Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DETALJI DRAME NA HAITIJU

Amerikanci povezani s atentatom: Bili smo samo prevoditelji, posao smo našli na internetu

Uhićeni su odmah izvedeni i pred kamere zajedno s oružjem kojim su se branili od policije te možda i likvidirali haićanskog predsjednika Moïsea
Foto: STRINGER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
09.07.2021.
u 21:30

Karipska država optužuje umirovljene kolumbijske komandose

Haićanskog predsjednika Jovenela Moïsea (53) ubila je skupina od 28 stranih plaćenika u kojoj su identificirani umirovljeni kolumbijski profesionalni vojnici te dva haićanska Amerikanca, objavile su vlasti u glavnom gradu Haitija Portu-au-Princeu. Haićanska policija još nije uspjela privesti sve osumnjičene, a dio njih je i poginuo. Jedna je grupa uhićena nakon oružanog okršaja oko kuće u Port-au-Princeu, gdje su se bili pritajili. Odmah su izvedeni i pred kamere zajedno s oružjem kojim su se branili od policije te možda i likvidirali predsjednika Moïsea.

Traži se naručitelj

Još nije sasvim jasno tko je naručio ubojstvo lidera ove karipske države koje se dogodilo u ranojutarnjim satima u srijedu. Plaćenici su upali u predsjednikov dom u glavnom gradu te su ustrijelili njega i suprugu. Moïse je pronađen s 12 metaka u tijelu te iskopanim okom, umro je na mjestu na kojem i pronađen. Njegova supruga Martine teško je ozlijeđena, prevezena je u bolnicu te joj je život spašen.

Grupa koja je izvela napad i ubojstvo brojila je 15 Kolumbijaca te dvojicu haićanskih Amerikanaca. Dokaz da se radi o Kolumbijcima također je pokazan javnosti, riječ je o njihovim putovnicama. Policiji je pomogao i bijes lokalnog stanovništva koje je s njom tražilo počinitelje pri čemu ih je nekolicina i locirana dok su se nastojali sakriti u lokalnom gustišu.

– Osupnuti smo, ovo je neprihvatljivo. Spremni smo pomoći jer moramo znati tko stoji iza ovoga, njihova imena, pozadine kako bi pravosuđe moglo odraditi svoj posao – rekao je jedan Haićanin AFP-u.

Međutim, u tim okršajima s plaćenicima izgorjela su i tri policijska vozila u kojima su vjerojatno izgubljeni i važni dokazi pa je policija ipak bila primorana pozvati na red te upozoriti da građani ne smiju provoditi zakon.

Uhićeni su odmah izvedeni i pred kamere zajedno s oružjem kojim su se branili od policije te možda i likvidirali haićanskog predsjednika Moïsea
Foto: Tcharly Coutin/XINHUA/PIXSELL

Zanimljivo je i da je 11 plaćenika uhićeno i na tlu diplomatske misije Tajvana kamo su provalili nakon počinjenog zločina. Claude Joseph, obnašatelj dužnosti haićanskog premijera, rekao je kako bi motiv mogla biti Moïseova borba protiv korupcije. Javila se i kolumbijska vlada koja je priznala da je najmanje šest osumnjičenih nekada pripadalo njihovoj vojsci te se obvezala pomoći Haitiju u istrazi. Isto nije učinio i američki State Department, odnosno njegovi su dužnosnici izjavili kako ne mogu potvrditi da je u grupi plaćenika bilo i američkih građana.

Ali neki kanadski i američki dužnosnici dokazuju da je jedan od haićanskih Amerikanaca uhićenih u akciji, James Solages, doista s Floride te je nekadašnji čuvar veleposlanstva Kanade na Haitiju. Istražitelj ubojstva izjavio je za haićanske medije kako su Solages i drugi američki građanin kojega je identificirao kao Josepha Vincenta sebe deklarirali tek kao prevoditelje plaćenicima, a taj su posao našli na – internetu. Zanimljivo bi bilo vidjeti što je stajalo u tom oglasu.

– Cilj je bio uhititi predsjednika Jovenela Moïsea, a ne ubiti ga – rekao je sudac Clément Noël za haićanske novine Le Nouvelliste, prenosi BBC.

Biden obećao pomoć

Kolumbijski dnevnik El Tiempo navodi pak kako su njegovi novinari vidjeli povjerljivi dokument s imenima osumnjičenih Kolumbijaca te da su četvorica 4. lipnja i odletjela iz Kolumbije za Dominikansku Republiku. Dva dana kasnije kopnom su prešli granicu s Haitijem na otoku Hispanioli čiji teritorij dvije zemlje dijele. U svemu nisu bili i najoprezniji jer su se slikali na popularnoj turističkoj lokaciji Dominikane te su fotografije postavili na svoje društvenomrežne profile.

Haiti je najsiromašnija država američkih kontinenata s visokim stupnjem nasilja u društvu pa je tako i nakon ubojstva predsjednika zavladao dodatan nemir, proglašeno je izvanredno stanje, vojska je na ulicama, a susjedna Dominikanska Republika zatvorila je svoje granice.

Vlada američkog predsjednika Joea Bidena obećala je pomoći u istrazi ubojstva predsjednika Moïsea.

Ključne riječi

Komentara 41

FR
franjo2
15:46 10.07.2021.

Nisu Amerikanci nego dvojica Haićana koji su odselili u Ameriku. Novinar namjerno izvrće činjenice.

Avatar ajeto
ajeto
21:40 09.07.2021.

Nije Cia,nije FSB,nije mosad nego zajednički gazda😗Roshild.

Avatar Vakserčina
Vakserčina
05:50 10.07.2021.

Zna li Bidni Joe šta njegovi rade po svitu? Bidan ,biće nezna..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije