Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odluka joea bidena

Američki razarač poslan u Tajvanski tjesnac. Kina: 'Ovo je čista provokacija '

Foto: Wikimedia commons
1/2
04.02.2021.
u 13:33

Novi državni tajnik Antony Blinken u svojem govoru prošlog tjedna u Senatu pak je istaknuo kako je SAD dužan osigurati čvrstu i nedvosmislenu dvostranačku podršku.

Najnovija odluka američkog predsjednika Joea Bidena mogla bi dovesti do novih napetosti između Kine i SAD-a. Naime, američka mornarica poslala je ratni broj USS John McCain kroz tjesnac između Kine i Tajvana.  

- Naredba da brod prođe kroz tjesnac simbol je predanosti SAD-a zaštiti slobodnog i otvorenog Pacifika – stoji u službenom priopćenju mornarice SAD-a, piše CNN. U priopćenju se i dodaje kako su se u svakom trenutku poštivali međunarodni zakoni. 

Pitanje Tajvana jedan od prvih velikih izazova vanjske politike novog američkog predsjednika Joea Bidena. Naime, neovisnost Tajvana jedno je od najkompleksnijih geopolitičkih pitanja današnjice. 

Kina tvrdi da ima pravo na Tajvan, a Tajvan koji se odvojio od Kine 1950. godine nije član većine međunarodnih organizacija i podršku mu ponajviše daje upravo SAD. Odnosi između dviju azijskih zemalja već desetljećima dovode do novih napetosti u regiji, pogotovo kad se zna da Tajvan kupuje oružje kako bi se obranili od sve agresivnijeg susjeda, a Kina pak svaki put kad se to dogodi prijeti zveckanjem oružja. 

Što Kina misli o mogućem novom pristupu SAD-a Tajvanu, jasno se može naslutiti kad se zna da su prvi tjedan nakon inauguracije u neposrednu blizinu Taipeija poslali čak dvije formacije ratnih aviona kao svojevrsno upozorenje. A ovaj pak najnoviji potez smatraju čistom provokacijom i podrškom svima koji žele službenu neovisnost Tajvana. 

Novi državni tajnik Antony Blinken u svojem govoru prošlog tjedna u Senatu pak je istaknuo kako je SAD dužan osigurati čvrstu i nedvosmislenu dvostranačku podršku. 

Novinar Večernjeg lista Haidar Diab: "Trump je umalo izazvao nuklearni rat."
 

Komentara 15

Avatar Oneill
Oneill
14:51 04.02.2021.

Ovaj narod na svijetu sve luđi i luđi.

DU
Deleted user
16:13 04.02.2021.

Eto vam sada vašeg Bidena.....

CE
cerohito
21:17 04.02.2021.

Kina je testirala stav i budnost Amerike financiranjem i orkestriranjem svrgavanje vlasti u Myanmaru a u cilju da vide koliko daleko mogu ići te dali bi im bilo kakav pokušaj akcije u Tajvanu prošao. Zato je Amerika poslala razarač da im jasno da do znjanja da to neće proći. Sta stvarno netko misli da su se samo tako sjetili sad dizati prašinu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije