Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
luksuz na petoj aveniji

Američki milijarder htio Titovu kuću u New Yorku

Josip Broz Tito
Foto: Getty Images, Duško Marušić/PIXSELL
1/2
05.11.2018.
u 16:06

Jugoslavija ju je kupila 1946. godine za “samo” 300 tisuća dolara, iskoristivši poslijeratni pad cijena nekretnina

Za kupnju luksuzne “Titove kuće” na newyorškoj Petoj aveniji, koju zajednički prodaju države sljednice bivše Jugoslavije, bio je zainteresiran američki milijarder Joshua Harris, doznajemo. Harris je suosnivač financijske kuće Apollo Global Management i vlasnik niza sportskih klubova. Posjeduje košarkaški klub Philadelphia 76ers, hokejaški klub New Jersey Devils te 18 posto udjela u britanskom nogometnom klubu Crystal Palace.

Milijarder je nudio 50-ak milijuna dolara za kuću površine 1679 četvornih metara koju je koristila nekadašnja Jugoslavija, da bi je nakon raspada nastavila koristiti Srbija kao sjedište svoje stalne misije pri UN-u. No kupoprodaja ipak nije realizirana jer se, po nekim informacijama, države sljednice – Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Makedonija i Crna Gora – nisu mogle odmah složiti oko ponude. Harris je nakon toga kupio sličnu kuću u susjedstvu za samo 45 milijuna dolara. Kuća u New Yorku nije mogla biti – poput većine drugih diplomatskih i konzularnih predstavništava – raspoređena nekoj državi sljednici zbog njezine velike vrijednosti, već je odlučeno da se zajednički proda te da se novac podijeli po sukcesijskom ključu, kako je navedeno u aneksu B sporazuma o pitanjima sukcesije.

Po tom ključu Hrvatska dobiva 23,5 posto zajedničke imovine ili vrijednosti. Za prodaju “Titove kuće” smještene uz Central Park, kao i druge objekte bivše Jugoslavije, ovlaštena je američka kuća Douglas Elliman. Do sad su uspješno prodali “Titov stan” u New Yorku za 12,1 milijun dolara, od čega će Hrvatskoj pripasti nešto više od dva milijuna dolara.

Taj je stan kupio Philippe Khuong-Huu, partner u investicijskoj tvrtki Alphadyne Asset Management. Kuća u New Yorku sagrađena je 1905. godine, ima 32 sobe, osam kupaonica i dva lifta. Prvi je stanar bio Robert Livingston Beeckman, koji je kasnije postao guverner Rhode Islanda. Kuća je za 450 tisuća dolara 1925. prešla u vlasništvo bogataške dinastije Vanderbilt. Jugoslavija ju je kupila 1946. godine za “samo” 300 tisuća dolara, iskoristivši poslijeratni pad cijena nekretnina.

>> Pogledajte što je 2006. godine Željko Komšić govorio o Hrvatskoj i Hrvatima

Komentara 9

Avatar rubinet
rubinet
17:11 05.11.2018.

Znači nakon Titovih vila diljem Juge /samo u Hrvatskoj 11 vila/, Titovih ultraskupih bunkera i atomskih skoništa, Titovog Plavog vlaka, Titovog Cadillaca, Titovog broda Galeb i Titove jahte Jadranka, Titovog dvora i da ne nabrajam dalje....stigoše u žižu javnosti ii i Titov stan u New Yorku i i Titova kuća u New Yorku. Toliko o komunizmu i jednakosti.

DU
Deleted user
17:19 05.11.2018.

Ako je Tiletova kako to da ce i Hrvatska zaradit i ostale drzave bivse Juge na toj Tiletovoj kuci? Zar ne bi trebali Tiletovi potomci dobit lovu a ne drzave....

UV
uvijekžedan
17:05 05.11.2018.

A kad je Titova kak to da je nisu naslijedili njegova djeca ?????? Moš mislit kak bi to bilo moguće kod današnjih"domoljuba"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije