Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Američki državni tajnik: S Hrvatskom imamo najbliskije odnose

Na regionalnoj radionici o transnacionalnom organiziranom kriminalu u Policijskoj akademiji, američki tužitelj sudjelovao je zajedno s državnim odvjetnicima iz šest regionalnih zemalja - Albanije, BiH, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije.
24. svibnja 2018. u 15:24 13 komentara 747 prikaza
Bilateralni sastanak Davora Božinovića i glavnog državnog odvjetnika SAD-a
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Američki državni odvjetnik Jeff Sessions sudjelovao je u četvrtak na regionalnoj radionici o transnacionalnom organiziranom kriminalu u Policijskoj akademiji nakon koje je u zajedničkoj izjavi sa hrvatskim ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem rekao da SAD ima najbliskiju suradnju s Hrvatskom te da takva postignuća želi proširiti i na druge zemlje u regiji.

Veleposlanik Robert Kohorst i Jeff Sessions Prvi posjet Američki državni odvjetnik Jeff Sessions stigao u Hrvatsku

Na regionalnoj radionici o transnacionalnom organiziranom kriminalu u Policijskoj akademiji, američki tužitelj sudjelovao je zajedno s državnim odvjetnicima iz šest regionalnih zemalja - Albanije, BiH, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije.

Te zemlje, kazao je Sessions, imaju partnerstvo sa SAD-om koje traje već desetljećima, a može ga se nadograditi u borbi protiv terorizma, trgovine drogom, krijumčarenja ljudima i korupcije.

U ta partnerstva, dodao je Sessions, SAD ulaže slanjem svojih stručnjaka, a ta je država razmjestila i nekoliko svojih tužitelja i policijskih savjetnika u veleposlanstvima u zemljama regije.

Ta suradnja već ubire plodove u borbi protiv organiziranog kriminala, rekao je Sessions, navevši da je u posljednje tri godine uhićeno 118 ljudi te su zaplijenjeni droga i oružje. Samo u ožujku hrvatska policija u suradnji s DEA-om, primjerice, zaplijenila je 100 kilograma kokaina.

SAD ima najbliskiju suradnju s Hrvatskom, a takva postignuća želi proširiti u čitavoj regiji, zaključio je Sessions koji je Božinovića ugostio u siječnju u Washingtonu.

Hrvatski ministar unutarnjih poslova kazao je da je i danas potvrđeno kako je Hrvatska, u ovom dijelu Europe, ključni saveznik SAD-a te da su on i Sessions razgovarali o produbljivanju tog strateškog partnerstva.

Božinović je ocijenio da se od njegovog posjeta SAD-u u siječnju, kada su postavili temelje za jaču institucionalnu suradnju, već vide značajni pomaci i rezultati. Upravljajući akcijom Nana u kojoj je zaplijenjeno sto kilograma kokaina, hrvatska policija pokazala je da je zajedno s DEA-om sposobna koordinirati i policije iz drugih zemalja, primjerice Kolumbije, Paname, Njemačke, Italije.

Podsjetio je da Hrvatska sa SAD-om u području vladavine prava surađuje bilateralno, ali i kroz Interpol i Europol, a američkog državnog odvjetnika izvijestio je također da u Hrvatskoj uskoro na snagu stupa PNR direktiva o razmjeni informacija o sumnjivim osobama u zračnom međunarodnom prometu. Razmjena informacija važna je za sva područja policijskog rada, ali je i važan elemenat koji se ocjenjuje kad se govori o (američkom) programu izuzeća od viza s obzirom da je Hrvatska jedna od pet članica EU koja još čeka da uđe u taj program, rekao je Božinović.

Hrvatski ministar je s američkim tužiteljem razgovarao i o migracijama, izvijestivši ga o stanju migracijskih trendova s naglaskom na rutu koja se u zadnje vrijeme otvara u BiH. Božinović je rekao da mu je drago što SAD podržavaju ulazak Hrvatske u schengensku zonu.

Bilateralni sastanak Davora Božinovića i glavnog državnog odvjetnika SAD-a
1 / 9
Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske
Davor Božinović Davor Božinović: 'Policija provjerava sve relevantne dokumente iz afere Hotmail' Davor Božinović RANJENI NA POSLU Božinović: Nećemo dopustiti napade na policajce u obavljanju dužnosti Papa Franjo i Davor Božinović Vatikan VIDEO Papa primio Božinovića i Medveda: 'Dragi prijatelji...'
Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
a
Jadranom bez daha
Argonauti u sedam dana preveslali 650 kilometara hrvatske obale
 • Stipan:

  Bolji smo od Albanije, BiH, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije. Bolji od najgorih na svijetu. Koji uspjeh!

 • Avatar Observer
  Observer:

  Opet ovi ne mogu bez "Regije" !

 • Avatar Mica Trofrtaljka
  Mica Trofrtaljka:

  Drugim rječima HR je uzor zemljama u okruženju no to smo i prije znali