Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA INICIJATIVA

Algebra pokreće Klub inovatora – AKI

storyeditor/2023-05-29/Algebra_Inova-mladi_01.jpg
01.06.2023.
u 12:14

Svi zainteresirani studenti, neovisno o tome s kojeg studijskog programa Algebre dolaze, mogu se priključiti Klubu i u motivirajućem okruženju raditi na inovativnim projektima

Visoko učilište Algebra nastavlja s radom na razvoju poduzetničkih vještina i proaktivnog pristupa kod svojih studenata već za vrijeme studiranja te s tim ciljem pokreće Algebrin Klub inovatora (AKI). Klub za misiju ima poticanje kreativnosti, inovativnog razmišljanja, razmjene znanja i iskustava kroz edukaciju, a pridružiti mu se mogu svi zainteresirani studenti, neovisno o tome koji studijski program pohađaju na Algebri.

Studenti će kroz radionice i rad na inovativnim projektima, u motivirajućem okruženju raditi s mentorima koji će im pružati podršku u realizaciji njihovih ideja. Klub su oformili Algebrini predavači i studenti, a voditelj Kluba i jedan od njegovih osnivača je Silvio Papić, voditelj studija sistemskog inženjerstva na Algebri:

– Smatram da je studentima, za njihov budući život i karijeru, vrlo korisno naučiti kritički promišljati svijet oko sebe i uzimati sve informacije koje primaju sa zrnom soli. To je, ujedno, jedan od ciljeva našeg Kluba inovatora – sloboda razmišljanja i realizacije ideja koje će doprinijeti tehnološkom i društvenom razvoju Republike Hrvatske. Danas to smatram posebno važnim jer se nalazimo u vremenu kada informacije do nas dolaze bez filtera i teško je ponekad u toj šumi sadržaja raspoznati vrijednost i bit materijala s kojima kasnije moramo naučiti pravilno upravljati. Nije nam cilj razvijati vještine pamćenja i ponavljanja informacija, već studente poticati da koriste apstraktno razmišljanje, da postavljaju prava pitanja, što se već pokazalo ključnim pri korištenju alata umjetne inteligencije, od kojih na Algebri ne bježimo, nego ih smatramo prirodnim nastavkom napretka tehnologije koja će najboljima pomoći da postanu još bolji – naglasio je Papić.

Prvo natjecanje na kojemu je sudjelovao Algebrin klub inovatora, Inova mladi 2023., donijelo je izvrsne rezultate. Inova mladi najveća je izložba inovacija mladih u RH, koja redovito od 2001. godine okuplja sva dostignuća mladih zagrebačkih inovatora uz goste iz cijele Hrvatske i inozemstva. Studenti prve godine Algebrina studija programskog inženjerstva Dominik Despot, Šime Ukalović, Filip Gembec i Marin Radić ukupno su osvojili tri medalje (zlatnu, srebrnu i brončanu), a glavnu nagradu na natjecanju osvojio je Dominik Despot. Tehnologija kojom su odnijeli pobjedu moderan je algoritam koji se koristi za zaštitu podataka kompleksnim matematičkim procesima i koji osigurava apsolutnu sigurnost i privatnost prenesenih poruka i datoteka, a kojemu je put primjene u gospodarstvu i industriji kroz implementaciju na field-programmable gate array (FPGA) čipove.

– Algoritam koji smo razvili ne može se dodatno ubrzati tradicionalnim sklopovljem, stoga vjerujemo da je sljedeći korak njegova implementacija na FPGA čipove kako bismo smanjili vrijeme izvršavanja iz milisekundi u mikrosekunde, što će dovesti do kodiranja i dekodiranja podataka u realnom vremenu. FPGA čipovi su moderna tehnologija reprogramibilnih digitalnih upravljačkih čipova koji omogućuju zavidnu brzinu razvoja arhitekture integriranih digitalnih sklopova. Dizajnom specijaliziranih upravljačkih jezgri vjerujemo da znatno možemo ubrzati rad algoritma. Tako ubrzan algoritam bit će upotrebljiv u već postojećoj infrastrukturi u serverskim postrojenjima, ali vjerujemo i u ugrađenim sustavima (automobilima, dronovima i sl.) te će naći svoju primjenu u mnogim industrijama – kazao je Filip Gembec, student Visokog učilišta Algebra, član Kluba inovatora i jedan od pobjednika natjecanja.

Jedan od ciljeva Algebrinog Kluba inovatora jest i spojiti studente u različitosti disciplina iz kojih dolaze.

– Nije nam u interesu promovirati jednoumlje, već želimo vidjeti na koji način funkcioniraju mladi kada se nađu u okruženju koje okuplja raznovrsne interese, poglede na svijet i drugačiju metodologiju rješavanja problema. Vjerujem da je upravo u toj interdisciplinarnosti ključ uspjeha projekata koje će Klub iznjedriti, zato pozivam sve da nam se pridruže neovisno o tome studiraju li multimedijsku produkciju, dizajn, primijenjeno računalstvo ili nešto treće – zaključuje Papić. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije