Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SINJSKA ALKA

Alen Filipović Grčić pobjednik 301. Bare

bara
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
1/5
05.08.2016.
u 22:09

Pobjedu je odnio nakon drugog pripetavanja s prošlogodišnjim pobjednikom Alke Franom Ivkovićem

Pobjednik 301. Bare, kojom su danas počele alkarske svečanosti, s 9 osvojenih punata je Alen Filipović Grčić.

Pobjedu je odnio nakon drugog pripetavanja s prošlogodišnjim pobjednikom Alke Franom Ivkovićem

Nakon tri regularne trke oba kopljanika imali su po 7 punata, u prvom pripetavanju pogodili su u jedan, u drugom je Ivković promašio, a Filipović Grčić pogodio u jedan. Tridesetogodišnji Alen Filipović Grčić godine potječe iz stare alkarske obitelji, a na Alki je debitirao 2002. Do sada je osvojio tri Bare, Čoju i Alku. Pobjedniku Bare Alenu Filipoviću Grčiću vojvoda Ante Vučić na koplje je privezao dva metra zelenog sukna. Viteško alkarsko društvo nagradilo ga je brončanom plaketom Alke i nagradom od 15 tisuća kuna.

Brončana plaketa pripala je i njegovom momku Anti Perajici.

Današnje natjecanje za Baru pratilo je oko 5 tisuća gledatelja.

Slijedi natjecanje za Čoju u subotu u 17 sati i 30 minuta za Čoju, te Alka u nedjelju.

Sinjskom alkom, hrvatskom viteškom igrom slavi se pobjeda nad turskim osvajačima 14. kolovoza 1715. Na taj je dan 700 hrvatskih branitelja iz Sinja odbilo navalu turskog zapovjednika Mehmed-paše Čelića čija je vojska brojala 60.000 vojnika. U puku Cetinske krajine još živi predaja kako je Čudotvorna Gospa Sinjska otjerala Osmanlije, a Sinjani su kao vječni zavjet odanosti i poštovanja utemeljili vitešku igru Alku oživljavajući tako svake godine prve nedjelje u kolovozu svoju slavnu pobjedu. Alka se održava svake godine u nedjelju u prvoj trećini mjeseca kolovoza u Sinju. Dva dana prije Alke održava se generalna proba (tzv. Bara), a uoči samog natjecanja druga generalna proba (tzv. Čoja).

U znak priznanja za poticanje domoljublja i očuvanje povijesnih, kulturnih, etnografskih i drugih vrijednosti, Sinjska alka je po međunarodnim mjerilima proglašena pokretnim spomenikom kulture najviše kategorije 1979., a 15. studenog 2010. upisana je na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.

>> Unesco zaštitio alku, licitarsko srce i "ojkante" della Croazia

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije