Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUTRA U VEČERNJEM

Alarm za hrvatski vozni park: Stari automobili i slabe kočnice

Tehnički pregled
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/4
19.04.2019.
u 21:36

Prosječna sstarost automobila u Hrvatskoj je 13 godina, a 68 posto starije ih je od 10 godina

U Europskoj uniji od svibnja 2022. u novim će modelima vozila biti obvezna sigurnosna tehnologija poput inteligentnog sustava za pomoć pri kontroli brzine (ISA) ili naprednog sustava za upozoravanje u slučaju odvraćanja pozornosti vozača.

Ta će tehnologija u postojećim modelima biti obvezna od svibnja 2024. I dok u europskim institucijama propisuju sve napredniju tehnologiju kao obveznu opremu u vozilima, podaci o hrvatskom voznom parku pokazuju da je to za naše vozače daleka budućnost.

Tako prema podacima Centra za vozila Hrvatske, primjerice, više od 400 tisuća osobnih automobila registriranih u Hrvatskoj u 2018. nije imalo suvremeni sustav kočenja – sustav za sprečavanje blokiranja kotača ABS ili ABS i ESP (elektronički program stabilnost)...

>>Cijelu priču pročitajte u trobroju Večernjeg lista na 108 stranica za Veliku subotu, Uskrs i Uskrsni ponedjeljak ili pročitajte u našem e-izdanju

U novom broju donosimo i sljedeće teme:

>>Mate Granić: Tuđman je 1991. razmišljao o ostavci

>>Reportaža iz vrtića: Što je pisanica? To ti je kada jaje bojiš kistom i bojama i onda ga staviš u košaru

>>Zašto nije domaće: Jedemo luk i rotkvice iz Italije, janjetinu iz Bugarske, a jaja iz Poljske

>>Vladimir Kercegeni: Najmlađi zagrebački župnik za svoje župljane priprema uskrsni doručak

Ključne riječi

Komentara 7

TR
truba
22:39 19.04.2019.

Da država skreše trošarine,možda bi se i vozila nova auta. Pa kod nas kad kupuješ novi auto,jedan kupuješ sebi a skoro jedan državi(pdv, trošarine vake ,nake,carina).

ZI
zip123
21:36 19.04.2019.

Pa nema se za mladji.

SE
serđo12
08:01 20.04.2019.

Staru kuću uvijek,ali stari auto nikad !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije