Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraživanje

Ako se udruže desnica bi mogla postati druga snaga u Europskom parlamentu

Europski parlament
Reuters/PIXSELL
19.04.2019.
u 07:33

Desno orijentirane stranke trenutno su podijeljene u tri skupine, a ako se udruže zajedno će osvojiti 173 zastupnička mjesta od ukupno 751, pokazuju objedinjena nacionalna istraživanja provedena uoči izbora za Europski parlament koji se održavaju od 23. do 26. svibnja

Udruže li se desne populističke stranke u jednu političku opciju mogle bi postati druga po brojnosti koalicija u sljedećem sazivu Europskog parlamenta, pokazalo je istraživanje što ga je u četvrtak objavio Europski parlament.

Desno orijentirane stranke trenutno su podijeljene u tri skupine, a ako se udruže zajedno će osvojiti 173 zastupnička mjesta od ukupno 751, pokazuju objedinjena nacionalna istraživanja provedena uoči izbora za Europski parlament koji se održavaju od 23. do 26. svibnja.

Populisti bi prema toj anketi mogli osvojiti samo sedam mjesta manje od Europske pučke stranke (EPP) koja drži vodeću poziciju sa 180 osvojenih mjesta i dosta više od socijaldemokrata i liberala koji prema tom istraživanju osvajaju 149, odnosno 76 mjesta.

Zamjenik talijanskog premijera i čelnik antiimigracijske Sjeverne lige Matteo Salvini pozvao je populiste i euroskeptike da se ujedine, no pitanje je hoće li se to dogoditi.

Njegova stranka mogla bi s 26 mjesta postati druga najjača nacionalna stranka u Europskom parlamentu, odmah iza njemačke vladajuće koalicije (CDU-CSU), kojoj se predviđa 30 mjesta.

Istraživanje iz ožujka predviđalo je trima populističkim skupinama 171 mjesto, EPP-u 182, socijaldemokratima 156 i liberalima 79.

U posljednje istraživanje uključena je i Velika Britanija s obzirom da je privremeno odgodila izlazak iz Europske unije.

Video: Predstavljanje kandidata HDZ-a

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar babas
babas
08:09 21.04.2019.

Pa zar pučani u koje spada HDZ i Merkelica nisu desne stranke? HDZ se u Hrvatskoj predstavlja kao desnica,a u europskom parlamentu su lijevica. Pa,tko je tu lud?

KO
komar64
09:31 19.04.2019.

Zašto ne,prva snaga.

MO
moškov
07:42 19.04.2019.

A hrvatska desnica njonjo sonjo plenkicka i sestrica blesica ?????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije