Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS U VEČERNJEM

'Ako je sve po zakonu, Bandić ne bi trebao biti ovako nervozan'

Predrag Štromar
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
06.09.2019.
u 19:59

Zabrinut sam kao političar, a još više kao otac dviju kćeri, zbog učestalih napada na građane, kaže Štromar

vladajuća koalicija pred novim je izazovom. Nakon oštrih reakcija na usporedbu današnje Hrvatske s NDH i izjave Milorada Pupovca o Hrvatskoj kao faktoru nestabilnosti u regiji, tijela SDSS-a razmatraju napuštanje vladajuće koalicije, čime bi se većina u parlamentu smanjila za tri zastupnika. U takvoj situaciji raste cijena svakog glasa, pa i utjecaj kluba Milana Bandića, zagrebačkog gradonačelnika koji je svoj saborski klub uz pomoć stranačkih prebjega povećao na čak 13 zastupnika. Svoju poziciju i broj ruku kojima raspolaže Bandić otvoreno naglašava porukama kako vjeruje u mudrost premijera Andreja Plenkovića i potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva, HNS-ova Predraga Štromara, kada je riječ o njegovu projektu „Grad u gradu“, tzv. zagrebačkom Manhattanu. Otvorena je to poruka da će stabilnost koalicije ovisiti o potpori ovom projektu na gradskoj razini, ali i u Ministarstvu graditeljstva koje je prije odbilo „blagosloviti“ izmjene Gradskog urbanističkog plana koje bi omogućile izgradnju na području Zagrebačkog velesajma i hipodroma uz obrazloženje da nisu u skladu s prostornim planom. Hoće li Ministarstvo popustiti pod takvim pritiscima, pitali smo ministra Štromara.

Zagrebački gradonačelnik Bandić odgodio je raspravu o izmjenama GUP-a za listopad. Kako to tumačite s obzirom na to da je prije najavljivao kako će cijeli GUP biti gotov do rujna?

Najave gradonačelnika Bandića bile su nerealne od samog početka. Poznato je kako je javna rasprava pobudila velik interes građana, što mi je osobito drago jer građani su ti koji bi trebali odlučiti kako će izgledati njihov kvart ili ulica. Stiglo je čak 20 tisuća primjedbi na koje stručne službe Grada Zagreba trebaju odgovoriti. I to ne reda radi, nego obrazložiti svaki odgovor. Da podsjetim, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja dalo je negativno mišljenje na prijedlog GUP-a u srpnju ove godine. GUP je, naime, vraćen na doradu jer je iz grafičkih prikaza i odredbi za provođenje izmjena i dopuna te izvješća o javnoj raspravi bilo vidljivo je da je Konačni prijedlog Izmjena i dopuna GUP-a bitno izmijenjen u odnosu na Prijedlog Izmjena i dopuna GUP-a izloženog na javnom uvidu 2017. godine. Stoga je bilo potrebno ponovno provesti javnu raspravu. Isto tako, naveli smo kako je potrebno uskladiti GUP s planom višeg reda, odnosno Prostornim planom.

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista ili u e-izdanju!

Ne propustite i druge teme:

- Preko luksuznih vina i večera investitorima uzeo milijune dolara

- S kojim hipotekama troje favorita ulazi u kampanju

- Dossier: Stanje u hrvatskim zatvorima

- Znali vi latinicu i ćirilicu, nećete moći pronaći ni HZMO, ni HZZ pa čak ni policiju

Ključne riječi

Komentara 2

VJ
vjaco
11:44 07.09.2019.

predrag štromar iz uhljebničke haenes stranke

Avatar Niškorist
Niškorist
07:29 07.09.2019.

Dobil je neku velku lovu ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije