Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gospodarenje otpadom

Akcija mladih: Nemar prema ''smeću'' platiti će građani kroz svoje račune komunalnim društvima

otpad
Dusan Mirkovic/PIXSELL
16.03.2016.
u 16:20

- Komunalna poduzeća umjesto da postanu glavni suradnik građanstvu u razvrstavanju otpada postaju puki prijevoznik ogromnih količina otpada za monumentalna MBO postrojenja raznih CGOa i još im moraju platiti „zbrinjavanje“ u krugu CGOa – što će netko morati namiriti, a to svakako neće biti neodgovorne uprave, već sami građani- ističe Akcija mladih u priopćenju.

Akcija mladih oglasila se priopćenjem u kojem su poručili da će nemar prema ''smeću'' platiti građani kroz svoje račune komunalnim društvima.

- Akcija Mladih već više godina zastupa koncepciju održivog gospodarenja otpadom baziranom na odvajanju i smanjivanju količina otpada, te prilagodbom na kružno gospodarstvo očuvanja sirovina, resursa i prostora koje Republika Hrvatska zaslužuje s obzirom na još uvijek dobru kvalitetu prostora i glavne gospodarske grane koje ovise o prostoru; turizmu i poljoprivredi.

Ponukani negativnim iskustvima u vezi Centra za gospodarenje otpadom (CGO) Marišćina snažno zastupamo potrebu da se o ovakvim prijelomnim ulaganjima odlučuje u suradnji s lokalnom zajednicom i prate smjernice EU koje se sve više okreću upravo kružnom gospodarstvu i tzv. Zero waste pokretu smanjivanja količina otpada, a nikako velikim građevinsko – tehnološkim pothvatima centara mehaničko biološke obrade otpada (MBO) koji su preskupi i na pragu zastarjelosti.

Stoga su predstavnici Akcije mladih u Zadarskoj županiji tražili da se rasprava o gospodarenju otpadom uvrsti na dnevni red sjednice skupštine održane 11. ožujka 2016., kako bi se višegodišnji prijepori u vezi planova izgradnje regionalnog centra za gospodarenje otpadom „Biljane donje“ razmotrili u cilju prilagodbe novim rješenjima koje predviđaju akcijski planovi EU. Nažalost prijedlog, unatoč zanimanju javnosti i vijećnika nije dobio dovoljno ruku. Razlog je u činjenici da se zadarski HDZ nažalost bolje uklapa u planove prošlog ministra Zmajlovića koji je propustio napraviti potreban reformski zaokret i početi gospodariti otpadom na zakonski propisan način. Dapače, prijašnja postava ministarstva pokazala je ogromnu dozu neznanja i korupcijskih stremljenja. Pitanje je zašto se vladajući zadarski i nacionalni HDZ u pitanjima zaštite okoliša i gospodarenja otpadom slaže bolje s bivšim lošim bivšim ministrom SDP-ove vlade Zmajlovićem, a ne s jednim od iznimnih stručnjaka sadašnje „svoje“ Vlade, ministrom prof. dr. sc. Dobrovićem?!

Nažalost račun za ovaj nemar, doći će nam svima na naplatu. Ne samo sukladno iskustvima drugih zemalja koje također plaćaju penale zbog činjenice da ne gospodare otpadom sukladno preuzetim obvezama (primjerice Poljska plaća oko 60 000 eura dnevno), nego i obzirom na činjenicu povećanja naknade za odvoz smeća komunalnim poduzećima. Komunalna poduzeća umjesto da postanu glavni suradnik građanstvu u razvrstavanju otpada postaju puki prijevoznik ogromnih količina otpada za monumentalna MBO postrojenja raznih CGOa i još im moraju platiti „zbrinjavanje“ u krugu CGOa – što će netko morati namiriti, a to svakako neće biti neodgovorne uprave, već sami građani.  Osim svega toga, na kraju ove priče doći će nam na naplatu najveći računi, oni prema okolini, klimi i uništenim mogućnostima za našu djecu.

 Akcija mladih na to ne želi i ne može pristati.

Dogovor je međutim još moguć, kružno gospodarenje u sustavu sirovina i otpada je moguće, prilagodbe tehnologija CGOa su moguće, novo zapošljavanje velikog broja ljudi u održivom gospodarenju…sve je to je moguće!

„Samo“ treba početi odgovorno raditi, bez pogodovanja sitnim privatnim interesima te ne inzistirati na upitnim rješenjima nad koja se nadvija sjena korupcijskih afera o čemu smo dužni izvijestiti i nadležne ustanove (u pripremi je prijedlog DORHu za istragu u vezi pogodovanja kod utvrđivanja lokacije CGO Biljane donje) -  jer samo tako ćemo postići civilizacijske rezultate koje naši građani i priroda kojom smo okruženi zaslužuje- navodi Akcija mladih u priopćenju.

Akcija mladih dodaje da stoga poduzima odlučne korake da se koncept ekološkog održivog gospodarenja otpadom uspostavi baziran na razvrstavanju, novom zapošljavanju u poslovima komunalnog i komercijalnog iskorištavanja sirovina i kružnog gospodarstva koje čuva naš prostor za nas i našu budućnost. 

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar neidemdalje
neidemdalje
20:03 16.03.2016.

Smanjio sam količinu otpada, razdvajam otpad po vrstama i plaćam skuplje nego prije pa tko je tu lud...

VE
velikazmija
18:50 16.03.2016.

mislim da novinari trebaju pisati korisnici - dosta mi je partijske građanštine-.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije