Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mobbing

Agent SOA-e dobit će veću odštetu: ravnatelj ih zvao drogerašima, kriminalcima...

Josip Buljević
Foto: Hrvoje JelavićPIXSELL
1/4
21.01.2018.
u 22:04

Buljević je agenta i njegove kolege u uredu vrijeđao nazivajući ih drogerašima, kriminalcima i suradnicima strane obavještajne službe

Agentu Sigurnosno-obavještajne agencije koji je na poslu tijekom 2012. bio izložen mobbingu nakon što je s još četvoricom kolega zatražio isplatu prekovremenih sati Županijski sud u Zagrebu drugostupanjskom presudom povećao je naknadu koju mu SOA mora isplatiti zbog narušavanja časti i ugleda.

Tužbom je agent tražio da mu SOA zbog pretrpljenog mobbinga isplati 210.000 kuna, a sudac Općinskog radnog suda dosudio mu je naknadu od 28.000 kuna. Nezadovoljan dosuđenim iznosom, agent je putem svojeg odvjetnika Krešimira Škarice podnio žalbu na takvu presudu koju je viši sud djelomično i uvažio.

Prema ovoj novoj odluci, SOA svojem agentu mora isplatiti dodatnih 32.000 kuna što je ukupno 60.000 kuna, a sud je uvažio i dio žalbe koji se tiče troškova suđenja. Naime, prema prvotnoj presudi, agentu je bilo naloženo da, s obzirom na to da sud nije uvažio cijeli tužbeni zahtjev, snosi troškove suđenja, i to u iznosu od 34.650 kuna što je bilo znatno više od dosuđene odštete.

Viši sud sada je agenta oslobodio plaćanja troškova sudskog postupka.

Treba imati u vidu da bi, s obzirom na dosuđeni iznos naknade, obvezivanjem na naknadu parničnog troška tužitelju bilo obezvrijeđeno pravo na sudsku zaštitu zbog povrede prava počinjene od poslodavca – piše u obrazloženju drugostupanjske presude.

Tijekom postupka potvrđene su agentove tvrdnje da je nakon zahtjeva za isplatu prekovremenih sati pozvan u ured tadašnjeg ravnatelja SOA-e Josipa Buljevića pri čemu je bio pretražen na neuobičajen način.

Ravnatelj ih je pritom vrijeđao nazivajući ih drogerašima, kriminalcima i suradnicima strane obavještajne službe.

– Iznimno smo zadovoljni što zakon vrijedi za sve. Ne želimo napadati SOA-u jer je ona izuzetno važna za državnu sigurnost, no upravo je ova presuda pomak da se ovakve loše strane eliminiraju iz službe – komentirao je odvjetnik Škarica.

Pogledajte i galeriju - ako nas pogodi treći svjetski rat, 10 najmoćnijih zemalja imat će ključnu ulogu:

Josip Buljević
1/12

Komentara 13

DU
Deleted user
22:27 21.01.2018.

I hoće li to Buljević platiti iz svoga džepa ili opet narod plaća.

Avatar indigo25
indigo25
05:41 22.01.2018.

Kod majstora Štefa u radioni vlada veća disciplina nego u SOAi. A kako je tek u ostalim državnim službama. U Hrvatskoj bi hitno trebalo otpustiti polovicu državnih službenika i onda bi ih svejedno bilo previše.

DU
Deleted user
22:20 21.01.2018.

To su bile reference na temelju kojih je postao ministar obrane.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije