Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pregovori u Agrokoru

Adris drži svoj stav, a Franck tvrdi: Nagodba je jako štetna

Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/4
01.06.2018.
u 21:29

Franck je podnio podnesak sudu u kojem upozorava da nagodba sadrži nezakonita i štetna rješenja te da će prouzročiti štetne posljedice. Adris kaže da će i dalje braniti jednak položaj svih vjerovnika.

Iako je nagodba vjerovnika Agrokora dogovorena, Adris grupa i Franck i dalje se bune, a ostalo je i još puno posla prije nego što se dogovor među vjerovnicima i formalizira u obliku nacrta nagodbe koji će se predati Trgovačkom sudu.

Opsežan posao uključuje pisanje stotina dokumenata i mora se dovršiti u tjednu između 8. i 15. lipnja kako bi se nagodba mogla izglasati u zakonskom roku. Izvanredni povjerenik Fabris Peruško uvjerava da ima više od 66 posto podrške nagodbi, ali ne odgovara tko će sve moći glasati. Ne zna to još ni sud kojem i dalje nisu poslane tablice isplata prema vjerovnicima, a koje su nužne da bi se utvrdilo koje su tražbine namirene. Na početku je bilo oko 58 milijardi kuna prijavljenih tražbina. Međutim, za uspješnu nagodbu bit će potrebna podrška vlasnika tražbina vrijednih do 19 milijardi kuna.

Naime, pravo glasa u ovom trenutku ima tek 28 milijardi kuna tražbina, dok su ostale “otpale” zbog osporavanja izvanredne uprave i drugih aktera procesa. Zasad je otvoreno pitanje hoće li se Adris grupa nagoditi s izvanrednom upravom o povlačenju osporavanja tražbina vlasnika obveznica, ali u kompaniji i dalje ostaju pri stavu da će “inzistirati na jednakopravnosti svih vjerovnika i na pravnoj osnovanosti postupka”. Pojavila se informacija da je Adris tražio naplatu 55 posto od svojih milijardu kuna potraživanja, ali to nije istina, može se čuti iz izvora bliskih kompaniji. Ipak, nepopustljivost Adrisa komplicira situaciju u Agrokoru jer u ovom trenutku vlasnici obveznica koji imaju 680 milijuna eura potraživanja koja nisu refinancirali u roll-up aranžmanu ne mogu raspolagati svojom imovinom.

Za njih je rezerviran udio od 25 posto u novom Agrokoru, od čega oko 12 posto za američki fond Knighthead Capital Investment. Činjenica da bi tako velik udio bio rezerviran do završetka parnice kojom bi vlasnici obveznica dokazivali svoja ulaganja mogla bi se pokazati i kao problem u budućem poslovanju koncerna. Ni Franck se nije dogovorio s Peruškom o svom statusu iako su im dobavljači, odnosno njihova predstavnica Marica Vidaković, izborili veliki otpis potraživanja nastalih po regresnim pravima od čak 65 posto, što je u njihovu slučaju više od 220 milijuna kuna uštede.

Kompanija ipak od izvanredne uprave pokušava dobiti informaciju o modelu namirenja Roto prometa kako bi njezini interesi bili zaštićeni jer upravo nad dionicama te kompanije ima razlučna prava teška 600 milijuna kuna. Kompanija je potvrdila da je podnijela podnesak Trgovačkom sudu u kojem upozorava da nagodba sadrži nezakonita i štetna rješenja te da bi prouzročila štetne posljedice na većinu vjerovnika, državni proračun i stabilnost gospodarstva. Nagodba, kao takva, predstavlja novi sistemski rizik, smatraju u Francku.

Otpisi po skupinama vrlo su različiti. Najviše će naplatiti razlučni vjerovnici koji naplaćuju sve, kao i roll-up kreditori za onaj dio koji se na taj aranžman odnosi. Oni će naplatiti sve i još zaraditi na kamati. Dobavljači će naplatiti i do 80 posto duga za robu i usluge, a prema izvorima, Sberbank bi trebao naplatiti više od 50 posto svojih potraživanja.

Čini se da je nakon dogovora s Agram Investom, koji bi mogao od novih vlasnika povlačenje osporavanja jamstava naplatiti više od 150 milijuna kuna, najveći izazov pred nagodbom – procedura. Trgovački sud mora prihvatiti odluku privremenog vjerovničkog vijeća o nacrtu nagodbe, pozvati u roku od pet od maksimalno 15 dana na ročište sve koji imaju pravo glasati, a potom potvrditi glasanje i nagodbu. Hoće li sud prihvatiti privremeno tijelo kao relevantno, iako su upozoravali da se mora osnovati stalno tijelo, vidjet ćemo u finišu nagodbe koja je trenutačno vrlo izvjesna. 

1/9

Komentara 12

MI
misho32
23:01 01.06.2018.

vlasnik Adrisa taj Vlahović je ratni profiter koji je u vrijeme rata devedesetih godina organizirao crno tršište cigareta i sada mešetari i dalje uništava hrvatsku privredu.

CH
Changi
07:21 02.06.2018.

Bune se još najvjerniji Ivičini prijatelji. Kućni. Obiteljski. Ne mogu jos uvijek vjerovati da ih je frend tako za...ao.

Avatar zajutrak
zajutrak
22:45 01.06.2018.

Baš me interesira jel su pametnjakovići iz Franck-a shvatili da su i njihovi kreditni aranžmani Todoriću bili jaaako štetni , licemjeri pokvareni ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije