Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

60 dana zatvora za paljenje Dalmacije

25. srpnja 2006. u 20:02 4 prikaza
hrv_60_tx.jpg
Foto: import

Hrvatska je u plamenu, pet je puta u zadnja 24 sata gorjelo, a čak su tri požara  podmetnuta. U prvih šest mjeseci gorjelo je 495 puta,  a izgorjela je površina veličine Zagreba. Najveći broj požara izazvan nehatom, više od 77 posto, tri posto izazovu piromani, a za ostalih 20 posto nije poznat uzrok. Međutim, oni koji izazovu požar s golemim štetama mogu biti kažnjeni maksimalno sa 10.000 kuna i tek 60 dana zatvora. Čak i takve kazne rijetko kad postanu pravomoćne jer ih većina odlazi u sudsku zastaru. "Kad bi se svi koji su izazvali požar procesuriali , onda bi to utjecalo na prevenciju i svijest ljudi", kaže Mladen Jurin, glavni vatrogasni zapovjednik.

Rijetka bolest
Rijetko se izriče  najstoža kazna koja može biti do 12 godina, dok Francuzi svoje piromane uredno kažnjavaju i s 30 godina zatvora.  Ipak, kakva je to fascinacija vatrom kad piromani zaboravljaju na sve društvene sankcije i prepuste se užitku koje im donosi vatrena stihija.  "Vatra ljude fascinira, oko nje se ljudi okupljaju i plešu kada pale krijesove.

Slaveći tako vatru otkrivamo da u svima nama postoji atavistički odnos prema vatri", kaže dr. Vlado Jukić, ravnatelj Psihijatrijske bolnice u Vrapču. Piromani su uglavnom intelektualno insuficijenti, često imaju epilepsiju i pijani su kad odluče nešto zapaliti. Vrlo je rijetka bolest jer se od 300 vještačenja koje godišnje provede Psihijatrijska bolnica u Vrapču,  samo  jedno odnosi na piromanstvo.

Specijalni rat
Liječi  se kao i svaki drugi poremećaj ličnosti,  ako bolesnik ima potencijala za to.  Međutim, uspjeh zapravo  ovisi o liječenju neke duševne bolesti ili devijantnog ponašanja uz koje se piromanstvo gotovo uvijek veže, pojašnjava dr. Jukić.

Dok se u javnosti uglavnom govori o  bolesnim piromanima, general Domazet smatra kako se i pomoću požara može proizvesti psihološka operacija iz područja specijalnog rata. "Sigurno je da se ona u ne tako davnoj prošlosti primjenjivala. Sjetimo se  srpske agresije", objašnjava Domazet dodajući da u suvremenom svijetu, u kojem je sve na prodaju, može putem požara vršiti pritisak na konkurenciju jer se i na taj način može smanjiti cijena zemljišta i ugroziti turistička sezona.

NIJE IMAO DRUGU
Obnavljao krovište svinjca pa izvjesio krivu zastavu. Odmah mu došla policija
Argeta
Zero Food Waste
Svaki dan sam naviknut bacati ostatke kruha. Evo zašto sam to odlučio promijeniti