Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDNOSTI I MANE

Što se zaista dogodilo kad su Šveđani uveli 6-satno radno vrijeme

Posao
Foto: Shutterstock
08.02.2017.
u 10:17

'Kao nenapravljena zadaća'

Švedska je eksperimentirala sa šestosatnim radnim vremenom u razdoblju od dvije godine u kojem je svojim građanima omogućila kraće radno vrijeme za istu plaću. Sada, kada je to razdoblje završilo, sumirane su loše i dobre strane, no unatoč argumentima za i protiv, jedan ih pobija sve.

Emilie Telander, 26-godišnja je medicinska sestra doma za starije osobe u Göteborgu. Sada, kada se njezino radno vrijeme vratilo na uobičajenih 8 sati, Emilie ne može zanemariti umor koji je svladava.

S njom se složio i ostatak osoblja, piše BBC. Šest sati radnog dana značilo je više energije i više motivacije. S tom izjavom u skladu su i činjenice. Tijekom prvih mjeseci ovog švedskog eksperimenta manje je osoblja odlazilo na bolovanja, a produktivnost je rezultirala skokom od 85 posto više organiziranih aktivnosti za pacijente – od šetnji prirodom do pjevanja.

Kritika ovom modelu rada stiže iz svijeta poduzetnika, a Erik Gatenholm siguran je kako radno vrijeme uopće ne pristaje proizvodnom sektoru. 

Zaposlenici sektora svoja dva sata koja nije nisu proveli na poslu opisuju kao nenapravljenu zadaću.

– Mislio sam da će biti zabavno, no zapravo je stresno – kazao je Gabriel Peres stavljajući Petrijevu zdjelicu u jedan od 3D printera koji je dizajnirao i zaključuje da je rad proces koji zahtjeva vrijeme.

Usprkos argumentima, nije vjerojatno kako će model zaživjeti iz jednostavnog razloga: količina troškova. No unatoč tome, Švedska će nastaviti eksperimentirati u sektorima čija su zaposlenja psihički i fizički zahtjevna. 

>> Jeste li previše na internetu: Krenuo na putovanje, ali se vratio s aerodroma jer nije mogao biti online

>> Zaboravite 8-satno radno vrijeme! Evo koliko biste točno trebali raditi

Ključne riječi

Komentara 25

ZM
zmijoljubaccc
10:43 08.02.2017.

Kakav nepismenjaković/nepismenjakinja od novinara !!! Gothenburg je -koliko znam- Göteborg u Švedskoj. Ako se prevodi, zašto se ne radi pošteno ?

SV
sviralo
12:22 08.02.2017.

nasi poduzetnici experimentiraju sa sto duzim radnim vremenom jer ih zanima kako se sljaker nosi sa idejom da mu isti nece biti placen ni prikazan. dobiti ce slobodne dane 32gog u mjesecu

LU
lukarak
11:42 08.02.2017.

6 satno radno vrijeme nije dobro za poslove koji zahtijevaju stalnu prisutnost. Naravno da je staracki dom takav posao, jer netko uvijek mora biti tamo. Ali meni koji nesto moram iskreirati, napraviti cu u 6 sati isto kao i u 8, jer iovako ne mozes svih 8 sati biti maksimalno koncentriran. A bit cu sretniji i smireniji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije