Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Crna Gora

6.000 ljudi na skupu protiv zakona o slobodi vjeroispovijesti: Hoće nam oteti hramove

skup u Crnoj Gori
Foto: REUTERS
1/6
21.12.2019.
u 16:41

Srpska pravoslavna crkva zahtjeva da crnogorska vlada s njom kao, što je to učinila s Katoličkom crkvom i Islamskom zajednicom, zaključi Ugovor kojim bi se regulirala pitanja od zajedničkog interesa.

Vjerski skup protiv zakona o slobodi vjeroispovijesti koji je u subotu u Nikšiću organizirala Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori, a koji je najavljivan kao rizičan po javni red i mir, prošao je mirno i bez incidenata, a okupio je, prema procjeni crnogorske policije, oko 6 tisuća građana.

Mitropolit crnogorsko primorski Amfiloije u obraćanju okupljenim vjernicima rekao je da crnogorska vlast predloženim zakonom želi SPC-u oteti hramove.

„Ovi suvremeni bezumnici hoće oteti hramove za sebe. Ni Turci nisu radili što ovi bezbožnici žele. Oteti crkve i dati ih sektama. Ova grupa bogataša, bivših titoista, opljačkala je sva poduzeća, a sada hoće i hramove. Neće moći", poručio je Amfilohije.

U proglasu koji je pročitao episkop dioklijski Metodije navedeno je da je prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti "zakon protiv pravoslavlja".

"Danas u Crnoj Gori vlast hoće na mjesto Boga postaviti sebe i partijsku državu. Danas u Crnoj Gori država ne dopušta Ustavom zagarantiranu slobodu vjere, naročito pravoslavnoj crkvi", navodi se u proglasu.

Srpska pravoslavna crkva zahtjeva da crnogorska vlada s njom kao, što je to učinila s Katoličkom crkvom i Islamskom zajednicom, zaključi Ugovor kojim bi se regulirala pitanja od zajedničkog interesa.

Crnogorska policija je, kako je priopćeno nakon skupa, "postupala organizirano, profesionalno i odgovorno shodno zakonskim nadležnostima i ovlastima“.

Na graničnom prijelazu Vilusi nedaleko Nikšića crnogorski graničari nisu dozvolili vjernicima iz Republike Srpske da uđu u Crnu Goru.

Tim povodom srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je da je to gesta nepoštivanja i loša poruka ne samo građanima Republike Srpske i BiH, već i regije.

„Ta gesta crnogorske granične policije sigurno ne ide u prilog javno proklamiranim stavovima crnogorske vlade o potrebi njegovanja dobrosusjedskih odnosa i suradnje", rekao je Dodik.

Crnogorski zastupnici sljedeći tjedan trebali bi raspravljati i izjasniti se o zakonu o slobodu vjeroispovijesti koji predviđa da svi vjerski objekti koji su bili imovina države Crne Gore prije gubitka njene neovisnosti 1918., a koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u vlasništvo neke vjerske zajednice, budu prepoznati kao državna imovina i upisani kao kulturno blago.

Zakonu se najviše protivi Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori koja posjeduje oko 700 vjerskih objekata.

Komentara 19

DU
Deleted user
20:59 21.12.2019.

nemrem se ne sjetiti da je DO 1918 Crna Gora bila SAMOSTALNA kraljevina... njih nisu ni pitali žele li biti u kraljevini jugoslaviji, svrgnuli su kralja Nikolu i poubijali određen broj Crnogoraca... bio sam u Boki Kotorskoj...uz 20- ak katoličkihh crkava u funkciji je samo jedna pravoslavna, crkva Sv.Nikole u Kotoru....i danas je velika borba između prosrpskih snaga i autohnih Crnogoraca...politička, naravno..

KO
Konstantinos
01:17 22.12.2019.

Ništa novo. Srbija preko SPC je trajni faktor nestabilnosti u regiji jer svoje destruktivno djelovanje pokušavaju u Hrvatskoj, BiH, crnoj Gori, Kosovu i Makedoniji.

HA
harpot
18:21 21.12.2019.

ovo je bio pokušaj mitinga iz ranih devedesetih pod krinkom crkvenog sabora, ali su previdili da je CG sada država i članica NATO saveza.Ovi iz Užica, Bileće i Tebinja nisu baš previše negodovali kad su vraćeni sa granice pri pokušaju ulaska na crnogorski teritorij. Informacija za neupućene: prilikom crkvenog vjenčanja u crkvama u Budvi, možete ući sa srpskom ili ruskom zastavom, ali ne sa crnogorskom. To je SPC u CrnojGori.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije