Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem

20 godina od Tuđmanove smrti: Što je govorio o Titu, Paveliću, Jasenovcu i antifašizmu

Franjo Tuđman
Foto: Siniša Hančić/PIXSELL
09.12.2019.
u 21:30

U sklopu svoje politiku pomirbe, Tuđman je u to vrijeme iznio ideju, koja je doživjela žestoke napade, da se u Jasenovcu sagradi svojevrsno središte hrvatske pomirbe...

Kako vrijeme prolazi, u Hrvatskoj je sve manje žestokih kritičara politike prvoga predsjednika Republike Hrvatske Franje Tuđmana, a sve više onih koji poštuju njegov lik i djelo. Baš to prorekao mu je i veliki američki diplomat Henry Kissinger, koji mu je u pismu svojedobno napisao:

“Moj Predsjedniče, poput svih velikih ljudi vi ćete se za života načekati valjane interpretacije svojih postignuća za svoj narod. To će učiniti jedino novi naraštaji, vjerujte mi, i to će se dogoditi. Vi nećete biti veliki čovjek hrvatske povijesti za svoga života, već kad se ocjene načine hladnim glavama”.

Dvadeset godina od Tuđmanove smrti uistinu možemo ustvrditi da se Kissingerove riječi ostvaruju. U ovome specijalu podsjetit ćemo na neke Tuđmanove stavove te na ocjene nekih njegovih najbližih suradnika. Zanimljivo je vidjeti, primjerice, što je Tuđman rekao u intervjuu što ga je 20. travnja 1996. dao HTV-u, Večernjem listu, Vjesniku, Hini i listu Politički zatvorenik.

Govoreći o prigovorima na svoj račun, jer bilo je onih koji su isticali kako je i on bio komunist i partizanski general, ustvrdio je:

“Ja prije rata nisam bio član ni Partije niti SKOJ-a, ali sam se, kao sin istaknutog radićevca, opredijelio za antifašistički pokret zbog spoznaje da NDH nema budućnosti. U Komunističku partiju primili su me u ožujku 1942., no u partizanskom pokretu, već prosinca ‘42., došao sam do spoznaje da komunističko vodstvo u praksi nije ono za što se izjašnjava i da sam se našao u tuđem društvu, do te mjere da sam prosinca ‘42. stavio pištolj na sljepoočicu. Ali onda sam došao do ovakvog zaključka: učini to, to je hrabrost, ali je i kukavičluk, jer okolnosti su takve da u njima treba učiniti ono što svaki čovjek, pa prema tome i narod, može učiniti za boljitak”.

U sklopu svoje politiku pomirbe, Tuđman je u to vrijeme iznio ideju, koja je doživjela žestoke napade, da se u Jasenovcu sagradi svojevrsno središte hrvatske pomirbe.

>>Cijeli specijal o Franji Tuđmanu pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od utorka ili u našem e-izdanju.

Od ostalih tema izdvajamo:

>>Sastavlja li Škoro novu domoljubnu koaliciju, kao Karamarko 2015.?

>>DORH istražuje je li bilo malverzacija s Brestovcem

>>S. Tuđman: Član sam HDZ-a i neću se ispisati, a ne očekujem ni sankcije

>>Bašić, autor cenzuriranih snjegovića: U čemu je problem? Poganska tradicija naša je baština

>>Johnson: Britanija će pod kontrolom Zagreba izaći iz Europske unije

Ključne riječi

Komentara 3

DE
derin
00:45 10.12.2019.

Kad čovjek vidi u kojim uvjetima se izborio za međunarodno priznanje, obranu države, oslobođenje i pobjedu u ratu i da je se okruživa sa stručnjacima sa lijeve i desne strane i da je stavlja jake ličnosti u Sabor, svaka čast. Mislim jedino da je trebao zadnjih godinu, dvije povući se radi bolesti. Ali kolika je perverzija da su Hrvatsku 2000. preuzeli isti oni koji su je razoružali i nisu htjeli njenu slobodu u Saboru.

Avatar Ironman0105
Ironman0105
00:48 10.12.2019.

U rat je otisao iskljucivo iz straha da kao zidov ne zavrsi u konc logoru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije