Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PETRINJA

10 dana nakon izbora HDZ izgubio većinu u Vijeću - napustio ga HNS i desne stranke

Darinko Dumbović
Foto: Matija Habljak/Pixsell
05.06.2019.
u 13:01

Nova većina od 14 vijećnika tako se priklonila gradonačelniku Dumboviću

Ni nepunih deset dana nakon rezultata izbora za Europski parlament, u Petrinji su HDZ ostavili koalicijski partneri – HSP, HKS i HSP AS. Troje vijećnika tih triju stranaka prešlo je u Gradskom vijeću u utorak na stranu gradonačelnika Darinka Dumbovića koji tako po prvi put od loaklnih izbora u svibnju 2017. ima većinu u Vijeću.

Do sada je tu većinu činilo 10 vijećnika HDZ-ove koalicije te pridruženi vijećnici Mosta, HNS-a i nezavisni, a od sada je nova većina od 14 vijećnika priklonjena gradonačelniku. U istom paketu je HDZ napustio i HNS-ov vijećnik Nenad Radošević, koji je jedan od 14 potpisnika zahtjeva za smjenom aktualne HDZ-ove predsjednice Vijeća Magdalene Komes.

Prema kuloarima ona će biti smijenjena na idućoj sjednici Gradskog vijeća, a na njeno mjesto bi trebao doći upravo HNS-ov Radošević koji je do sada bio potpredsjednik Vijeća, ali u sklopu dogovora s HDZ-om.

U utorak je Radošević dao ostavku na potpredsjedničko mjesto u Vijeću, a za potpredsjednike je nova većina izabrala HSS-ovu Ljubicu Sodić te Miljenka Bušića, bivšeg člana HSP AS a danas nezavisnog vijećnika, izabranog s HDZ-ove koalicijske liste u Vijeće. U oporbi su od svih stranaka ostali samo HDZ sa sedam vijećnika i MOST s jednim vijećnikom, koji je izgubio poziciju potpredsjednika Vijeća.

Činjenica da HDZ-ovu koaliciju napušta trojica vijećnika izabranih s njihove liste, i to desetak dana nakon dobrih rezultata desnih lista na izborima za Europski parlament, čelnik petrinjskog HDZ-a Mihael Jurić ocijenjuje tek političkom trgovinom.

„HDZ je na ovim izborima pobijedio u Petrinji, a gradonačelnik izgubio i ovo je osveta za taj njegov poraz na izborima, a ne neka naša slabost. Vijećnik HSP-a Pejo Trgovčević je već imenovan za predsjednika Nadzornog odbora Komunalca pa je jasno da je riječ o političkoj trgovini. Razvijalo se to već duže vremena, sada se samo realiziralo.“ – rekao nam je Jurić.

Gradonačelnik Darinko Dumbović, inače jedini saborski zastupnik koji je izabran direktno s liste stranke Milana Bandića u Sabor, kao predstavnik Reformista, odbacuje tezu o političkoj trgovini.

„Kao što se vidi u zahtjevu 14 vijećnika za smjenom predsjednice Vijeća Magdalene Komes, vijećnici su već duže vremena nezadovoljni načinom vođenja sjednica i cijelom situacijom u Vijeću. Postoje poteškoće u funkcioniranju Vijeća, a pokazalo se u utorak kako se s novom većinom odluke donose efikasnije što može samo koristiti Petrinji.“ – rekao je gradonačelnik Darinko Dumbović.

Komentara 2

YY
yy1
18:57 05.06.2019.

To je samo početak kraja crni labudova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije