Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Večernji 60

Obećavajući rezultati eksperimenta: Psi mogu nanjušiti oboljele od koronavirusa

Stotinjak putnika dnevno stoji u redu za to besplatno testiranje, za koje je potrebno maramicom prijeći preko kože i zatim ju dati psu da ju ponjuši. Ako je uzorka negativan, pas se ne zadržava kod te maramice.
28. listopada 2020. u 22:53 3 komentara 771 prikaza
Pas
Foto: Henry Nicholls/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Prvi rezultati eksperimenta s psima koji nanjuše oboljele od novog koronavirusa obećavajući su, objavili su u srijedu znanstvenici tog projekta u Finskoj.

Testiranje na covid na Zagrebačkom velesajmu OBJAVIO HZJZ Detaljne upute: Što učiniti ako ste pozitivni na koronavirus

Tri psa, Kössi, ET i Miina su ponjušili 2200 putnika od kada je postavljena testna kabina u hodnik kojim prolaze putnici koji su doputovali u zračnu luku Helsinki-Vantaa krajem rujna i otkrili virus kod 0,6 posto putnika.

Iako se eksperiment treba nastaviti do prosinca, ekipa navodi da su prvi rezultati uglavnom sukladni stopi otkrivanja testovima PCR, koji se također provode među putnicima dragovoljcima po dolasku. 

"Proveli smo između 16.000 i 17.000 PCR testova u zračnoj luci i manje od jedan posto je pozitivno", rekao je Timo Aronkytö, dogradonačelnik Vantaa na konferenciji za novinare u srijedu.

Rezultati koje su pronašli psi su gotovo identični rezultatima PCR testova, dodao je.

Eksperimenti provedeni u prvom valu navode da psi mogu otkriti COVID-19 uz gotovo 100 postotnu preciznost i do pet dana prije nego PCR testom.

Zagreb: U KB Dubrava svečano predana donacija višeslojnog CT uređjaja Dragan Primorac Svi pozitivni nisu i infektivni, golema je razlika među pozitivnim nalazima

Stotinjak putnika dnevno stoji u redu za to besplatno testiranje, za koje je potrebno maramicom prijeći preko kože i zatim ju dati psu da ju ponjuši. Ako je uzorka negativan, pas se ne zadržava kod te maramice.

Na obuci je i četvrti pas, njemački ovčar Valo. 

Znanstvenici sveučilišta u Helsinkiju koji su osmislili eksperiment u suradnji sa stručnjacima za pse tragače organizacije Wise Nose nadaju se da će njihova istraživanja potaknuti vladu da financira tu metodu i pokrene ju na turističkim lokacijama i drugim javnim okupljanjima.

VIDEO: Dragan Primorac objasnio načine testiranja na koronavirus: 'To je preduvjet za dobivanje realnih brojeva inficiranih'

EKSKLUZIVNO
Večernji objavljuje: Ovo su najopasniji trenuci na cestama snimljeni HAC-ovim kamerama
AUTOFLOTA
Jednostavno do vozila
Poslovni najam: Prava ušteda kod nabave vozila, a evo i zašto
 • Epil:

  Nema sanse za pse! Pa na njima HDZ nista zaraditi ne moze, na njima nema ni mita niti provizije! Pisi propalo.

 • Avatar Hrvatski Idol i Vođa
  Hrvatski Idol i Vođa:

  Obećavajući rezultati eksperimenta: Psi mogu nanjušiti oboljele od koronavirusa i domoljubne hendikepiranosti.

 • bambi:

  Ovo je velika stvar, rekao bi spas za mnoge. Kako stvari stoje korona je tu na duge staze i treba iskoristiti maksimalno nase najbolje cerveronožne prijatelje.