Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U POVODU

Uloga veprova u obrani Hrvatske

10.01.2008.
u 17:17

U ta dva lova stradalo je dosta divljih svinja. Veprovi su željeni trofej lovaca, ima ih dosta, množe se, lako ih je naviknuti da dolaze na “prihranu” kukuruzom na mjesta gdje će, potom, doći lovci. U grupnom lovu, osim što je važno pobiti dosta veprova, važno je i druženje.

Znam dosta lovaca koji u lov odlaze uglavnom zbog druženja i lovačkih priča. Jedan me čak uvjeravao da vepra radije lovi “digitalcem” nego puškom. U lov na Bilogoru i kod Gašinaca bio je pozvan i Mladen Markač. Svi su znali da je haaški optuženik, osjećaju da je optužen “reda radi”, slijedom nakaradne logike Carle del Ponte. Pa su “žrtvovanom” Markaču poželjeli omogućiti neku razbibrigu prije odlaska na  najmanje dvije godine u haaški pritvor.

Nakon prvog lova, ostavku je dao ministar policije Kirin. Markač je, kao kolateralna žrtva (njegova supruga tvrdi da nije čak niti aktivno, puškom,  sudjelovao u lovu), završio u Haagu prije početka suđenja. Tu nastupaju “profesionalci”. Vide da je, premda su svi znali da Kirin odlazi, to zacementiralo njegov odlazak. U drugom je lovu bio i aktualni načelnik Glavnog stožera HV-a, general Josip Lucić. Očito nije bilo baš poznato da se on sam ne namjerava opet kandidirati za tu ključnu funkciju u obrani RH, no “puknula” je i afera Gašinci. Za “katalizatora” afere našao se, opet, jadni Markač, sada već ekspresno transferiran u Haag.

“Profesionalcima” nije bio uopće bitan učinak nove afere na njegov status u Haagu. Cilj je bio Lucić, kako mu ne bi palo na pamet da se kandidira. Kad ga je, barem radi obrane časti, uzeo u obranu vrhovni zapovjednik, medijske kritike dobio je i on.

Premijera Sanadera vojska, tako ni MORH, ne zanima pretjerano. Vidi se iz toga što je prvo ponudio liberalki Đurđi Adlešič to ministarstvo, pa, kad je ona to odbila, stavlja tamo Branka Vukelića, o čijim se kompetencijama baš ne ispredaju bajke. Greška, jer taj resor vrlo je važan za sigurnost RH, a slijedi i realizacija ulaska u NATO. Posla oko profesionalizacije HV-a ima napretek.

Važno je tko će postati novi načelnik Stožera HV-a. No, ako neće Sanader, izborom novog načelnika pozabavit će se jače predsjednik Mesić. Izabrat će između – generala Marekovića, Šundova, Kruljca, Grdića i Barića. Sve informacije govore da su “profesionalci”, gađajući veprovima Lucića, zapravo poželjeli spriječiti da njegov logični nasljednik bude general Slavko Barić, sada njegov zamjenik. A Barić posjeduje mnogo od traženog ideala – stručnost, škole, ratno-zapovjedno iskustvo, vojno-diplomatsko i pregovaračko umijeće, poznaje standarde NATO-a i pravo stanje HV-a kao “svoj džep”. Predobro?

Želite prijaviti greške?