Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skanadal u vezi s curenjem podataka

Zuckerberg se nagodio kako bi izbjegao davanje iskaza

FILE PHOTO: Facebook Chairman and CEO Zuckerberg testifies at a House Financial Services Committee hearing in Washington
Foto: ERIN SCOTT/REUTERS
1/3
30.08.2022.
u 20:12

Cambridge Analytica britanska je tvrtka koja se putem Facebooka domogla podataka 87 milijuna korisnika

Mark Zuckerberg, osnivač Facebooka i prvi čovjek Mete, krovne kompanije u kojoj su osim ove najpopularnije svjetske društvene mreže još i Instagram i WhatsApp, nagodio se s tužiteljima u slučaju Cambridge Analytica.

Podsjetimo, Cambridge Analytica britanska je tvrtka koja se putem Facebooka domogla podataka 87 milijuna korisnika. Ti su podaci potom poslužili u političkim kampanjama, prije svega onoj Donalda Trumpa iz 2016. Cambridge Analytica bila je konzultantska kompanija sa sjedištem u Londonu te uredima u New Yorku i Washingtonu.

Bavila se analizom podataka i savjetovanjem o strateškom komuniciranju koristeći se podatcima o ponašanju korisnika ne bi li ciljano plasirala informacije i time utjecala na odabir u političkim izborima. Navodno su bili angažirani u desecima političkih kampanja, a najvažnije među njima su kampanje Donalda Trumpa, predsjedničkog kandidata koji je potom postao predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, te kampanja Leave EU koja je zagovarala izlazak Velike Britanije iz Europske unije.

Doveli Trumpa na vlast

Skandal s Cambridge Analyticom otkriven je 2018.. Razotkrivanje je dovelo do toga da je Mark Zuckerberg ispitivan pred Kongresom, dok su se i sve ostale društvene mreže i tehno divovi našli pod povećalom javnosti i regulatora diljem svijeta zbog svojih politika privatnosti i zaštite podataka. Cambridge Analytica postala je simbol za curenje podataka i manipuliranje njima, a Facebook je prva asocijacija na nepouzdanost društvenih mreža.

Iako je Facebook u ime Cambridge Analytice već platio neke kazne, točnije riječ je o 5 milijardi dolara, sudski spor koji su podignuli korisnici Facebooka traje već četiri godine. Upravo u rujnu trebali su svoje iskaze dati Mark Zuckerberg te Sheryl Sandberg, glavna šefica operacija Facebooka, koja prije nekoliko mjeseci podnijela ostavku na tu poziciju.

Ne bi li izbjegli saslušanja, Meta je s tužiteljima postigla nagodbu, izvještavaju svjetski mediji, a tvrde da će vjerojatno biti riječ o izdašnoj svoti. No nagodba će spriječiti daljnje razvlačenje Cambridge Analytice u javnosti, a analitičari tvrde da je najvažnije što će spriječiti ispitivanja čelnih ljudi Facebooka. Carole Cadwalladr, novinarka The Observera, lista koji je i prvi otkrio skandal, a njezinim je istraživanjima uz ostale inspiriran Netflixov film “The Great Hack”, rekla je:

“Nagodba pokazuje koliko Zuckerberg očajnički želi izbjeći odgovore na pitanja o Facebookovu zataškavanju curenja podataka prema Cambridge Analytici, koja nikad uistinu nisu razjašnjena.” Osim toga, dodala je: “Facebook je dokazao da je spreman platiti bilo koji iznos samo kako bi izbjegao da njihovi menadžeri odgovore na pitanja o curenju podataka. A valja znati da ova nagodba dolazi povrh 5 milijardi dolara koje su već platili FTC-u. “Istina će jednog dana izaći na vidjelo – ali danas nije taj dan.”

Novac nije u pitanju

Odvjetnici Mete nisu htjeli iznositi detalje o nagodbi, no u podnesku se od suca saveznog suda u San Franciscu traži da kolektivnu tužbu stavi na čekanje na 60 dana dok odvjetnici obiju strana ne finaliziraju pismenu nagodbu. U tužbi se navodi da je Facebook prekršio zakone o privatnosti korisnika dijeljenjem njihovih osobnih podataka s drugim tvrtkama poput Cambridge Analytice, koja je proglasila bankrot dva mjeseca nakon što je Observer sve razotkrio.

Smatralo se da bi Meta mogla platiti stotine milijuna dolara da je izgubila slučaj, no analitičari kažu da će i nagodba biti jednako izdašna. Stručnjaci pak tvrde da je skandal s Cambridge Analyticom promijenio svijet – ali nije promijenio Facebook, koji je unatoč svemu i dalje na vrhu društvenih platformi, no trend kazuje da su u silaznoj putanji.

Naravno, ne samo zbog zaštite podataka, iako je upravo nepovjerenje svojedobno izazvalo egzodus s te društvene mreže.

>> VIDEO Djevojčica (11) spojena na respirator satima čekala u koloni na A1 nakon incidenta s navijačima: 'To nisu navijači, to su teroristi'

Komentara 1

DU
Deleted user
09:30 04.09.2022.

Zukiću imaš novaca za dva i više života, prodaj sve za čik i uživaj u životu , tko šiša svu tu bagru i društvene mreže jer rade ili ne rade.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije