Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Optužuju Facebook

Zuckerberg o skandalu: Pogriješili smo, to se neće ponoviti!

Mark Zuckerberg jedan je od osmero najbogatijih
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
21.03.2018.
u 21:08

Facebook i Cambridge Analytica optužuju se da su nezakonitim prikupljanjem podataka čak 50 milijuna korisnika Facebooka pomogli u kampanji Donalda Trumpa

Mark Zuckerberg, šef Facebooka, priznao je pogreške nakon što se posljednjih dana tu društvenu mrežu i kompaniju za prikupljanje i analizu podataka, Cambridge Analytica, optužuje da su nezakonitim prikupljanjem podataka čak 50 milijuna korisnika Facebooka pomogli u kampanji Donalda Trumpa te se sumnja da su utjecali na referendum o Brexitu.

Zuckerberg se večeras oglasio na Facebooku objavivši poduži status u kojem je naveo kako su poduzeli sve korake da se to ne bi ponovilo.

- Imamo odgovornost štititi vaše podatke i ako to ne možemo, nismo vam dostojni služiti. Trudio sam se kako bih shvatio što se točno dogodilo i kako se to ne bi ponovilo. Dobra vijest je da smo najvažnije korake za sprečavanje ovakvih situacija poduzeli prije više godina. No, i mi griješimo, ima još posla i moramo ga se primiti - napisao je.

 

Cambridge Analyticu se optužuje da je bez pristanka prikupila informacije o oko 50 milijuna korisnika te društvene mreže koje je potom koristila u kampanji 2016. godine. U utorak je otkaz dobio njezin izvršni direktor Alexander Nix nakon što je u javnost izašlo njegovo hvalisanje kako je koristio prljave trikove da pomogne političarima.

Britanska televizija Channel 4 objavila je snimku kako se Nix hvali novinaru koji glumi da je poduzetnik iz Šri Lanke da je koristio mito i trikove kako bi utjecao na izbore, a naglasio je i da se "puno puta" sastao s Trumpom prije no što je on postao predsjednik. U snimci se čini da Nix sugerira da njegova sad već bivša tvrtka može na internetu raspačavati lažne izvještaje, unajmljivati tajne kooperante i osnivati lažne institucije i internetske stranice kako bi prikupljala podatke. Rekao je i kako "mogu poslati neke djevojke u kuću kandidata", dodavši kako su Ukrajinke "veoma lijepe".

Mark Zuckerberg jedan je od osmero najbogatijih
1/7

Nixovi komentari "ne predstavljaju vrijednosti i djelovanje tvrtke, a njegova suspenzija pokazuje ozbiljnost s kojom gledamo na ovu povredu", priopćio je upravni odbor Cambridge Analytice.

Ta tvrtka sa sjedištem u Velikoj Britaniji došla je u središte pozornosti tijekom vikenda kad je zviždač koji je sudjelovao u njezinom stvaranju Guardianu otkrio njezine taktike. Christopher Wylie je rekao kako je Cambridge Analytica prikupljala podatke o američkim glasačima kako bi im kasnije slala personalizirane reklame kojima je utjecala na njihov politički izbor.

"Iskoristili smo Facebook kako bi požnjeli milijune profila i izgradili modele kako bi iskoristili ono što smo o njima saznali i ciljali na njihove unutarnje demone", otkrio je Wylie.

Cambridge Analytica je više puta odbacila bilo kakvu krivnju. Facebook je u petak objavio da je prekinuo odnos s tom tvrtkom, kao i njezinom roditeljskom kompanijom Strategic Communication Laboratories (SCL), dok ne istraži najnovije optužbe.

Međustranački odbor britanskih zastupnika u utorak je zatražio od Zuckerberga da objasni "katastrofalni neuspjeh" njegove tvrtke u zaštiti osobnih podataka

.

 

Komentara 18

Avatar Django
Django
21:41 21.03.2018.

Ma sve slučajno,ma nismo znali, ma nećemo nikad više (do prve prilike) časna pionirska. Kaj god. I uopće ne vidim u čemu je problem, pa političari već odavno sasvim legalno šalju personalizirana pisma potencijalnim biračima i nitko se ne uzbuđuje. A glavni problem, skupljanje osobnih podataka i to postupcima koji uvelike koriste monopolistički položaj ili tamo gdje ga nema ostvaruju manirom kartela, to nije bitno. Jer ako hoćeš koristiti njihov software moraš izričito pristati da koriste tvoje podatke. Ili koristiti aplikacije drugih ponuđača. Koji, gle čuda, traže isti takav pristanak. No way out. Umjesto da se, makar unutar EU zabrani prodaja takvih aplikacija koje se, nota bene, kose sa europskim zakonima o zaštiti osobnih podataka.

Avatar zbog udbE HDZ i SDP Beskucnik
zbog udbE HDZ i SDP Beskucnik
00:14 22.03.2018.

i ovaj podrzava Istambulsku PEDOFILIJU..ahahhaha mala moja zrela krusko ja te GUZIM a ti MUSKO..ahahahha

KO
koraknaprijed
22:34 21.03.2018.

Ovo je najveci skandal u povjesti čovječanstva,nitko u povijesti nije uspio manipulirati sa tolikim brojem ljudi i njihovom glasovima kao ovaj čovjek i njegov portal. Ako se FB ne kazne i zatvori ovo je kraj DEMOKRACIJI i slobodnom mišljenju, ako smo ga ikad i imali?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije