Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Zrakoplovom koji pokreće Sunčeva energija dva pilota kreću na let oko svijeta

Bertrand Piccard, liječnik i istraživač i Andre Borschberg, inženjer i poduzetnik otisnut će se u avanturu na Solar Impulse 2
09. travnja 2014. u 16:42 1 komentara 717 prikaza
Solar impulse 2
Foto: solarimpulse.com

Bertrand Piccard i Andre Borschberg, predstavili su danas, na vojnom aerodromu u gradiću Payerne u Švicarskoj, Solar Impulse 2, zrakoplov na solarni pogon kojim će sljedeće godine krenuti na put oko svijeta!

Riječ je o prvom avionu koji je tako dizajniran da uopće ne koristi nikakvo gorivo osim solarne energije i neprestano može biti u zraku. Budući da ima tek jedno mjesto, piloti će se izmjenjivati svakih pet dana. Liječnik i istraživač Bertrand Piccard i Andre Borschberg, inženjer i poduzetnik, već sada vježbaju tehnike koje će im pomoći da u skučenom kokpitu (3,8 četvorna metra) u kojem se sjedalo tek može polegnuti i u avionu koji ne smiju duže od 20 minuta ostaviti bez nadzora i na autopilotu uspješno svladaju petodnevne etape putovanja.

– Tehnologija nam je omogućila da razvijemo avion koji ne koristi gorivo koje onečišćuje atmosferu. Ipak, potreban je i ljudski faktor da ispunimo ovu misiju – kazali su piloti. Njihova je vizija i misija da pomaknu granice i osvijeste ljude da se moraju brinuti za planet te da je uz pomoć tehnologije moguće imati čistu i zelenu tehnologiju. Ova dvojica Švicaraca već 12 godina razvijaju, promišljaju, inoviraju. Okupili su tim od 80 ljudi i, naravno, dobili podršku sponzora i političara. Na svečanosti je bio i princ Albert od Monaca.

>> Učenici konstruirali prvi solarni električni automobil

podmukla bolest
HRT-ova voditeljica iznenada završila na hitnoj pa upozorila na veliki problem: 'Ne ignorirajte simptome'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti