Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KINESKI ODGOVOR

Ovaj zrakoplov planira prekinuti dominaciju Airbusa i Boeinga

Foto: Reuters
17.12.2017.
u 15:13

Proizvođač, Commercial Aircraft Corp of China Ltd (COMAC), nazvao je prvi let prekretnicom kojom je zrakoplov ušao u fazu certificiranja.

Drugi prototip kineskog putničkog zrakoplova C919 poletio je na probni let u Šangaju u nedjelju, izvijestila je državna televizija o još jednom koraku te zemlje koja teži zauzeti svoje mjesto na globalnom tržištu zrakoplova. 

Ukupno će šest prototipova izvesti probne letove, objavila je Središnja kineska televizija, a u fokusu će biti testiranja motora.  

Cilj je izvesti još jedan probni dugi let kasnije u siječnju, rekao je glavni inženjer Wang Wei. Izvest će se više od 1000 testova.  

Zrakoplov uskog trupa bit će konkurencija Boeingovu tipu 737 te Airbusovu tipu A320. On je simbol ambicije Kine da u idućih 20 godina uđe na globalno tržište putničkih zrakoplova koje se procjenjuje na 2 bilijuna dolara. 

Zrakoplov C919 poletio je na svoj prvi let 5. svibnja nakon brojnih odgoda. Svoj prvi dugi let izveo je 10. studenoga u trajanju 2 sata i 23 minuta od Šangaja do središnjeg kineskoga grada Xi'an pri čemu je prešao više od 1300 km i dosegnuo visinu od 7800 metara.

Proizvođač, Commercial Aircraft Corp of China Ltd (COMAC), nazvao je prvi let prekretnicom kojom je zrakoplov ušao u fazu certificiranja. 

Pogledajte zrakoplov od 470 milijuna kuna:

1/12

COMAC teži dobiti certifikat za zrakoplov od kineskih regulatora kao i od Europske agencije za sigurnost zračnog prometa.

Zrakoplov već ima desetke kupaca koji su najavili spremnost za kupnju tipa 785 ili su već poslali narudžbe, rekao je COMAC.

1/5
Ključne riječi

Komentara 18

ZM
zmik
12:41 17.12.2017.

Poznavajući njihovu kontrolu kvalitete nikada ne bih putovao zrakoplovom proizvedenim u Kini.

DU
Deleted user
16:36 17.12.2017.

3500 godina od posljednja 4 milenija, Kina je imala najveći bruto nacionalni dohodak u svijetu, te najrazvijeniju znanost i tehnologiju.

BR
Brandfackel2
15:36 17.12.2017.

Navodno Indija sada ima više stanovnika od Kine jer već godinama uvoze kondome iz Kine...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije