Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAD SMO NADRAPALI

Znanstvenici su naučili robote lagati

roboti
16.09.2010.
u 21:20

Dvojica znanstvenika s Georgia Institute of Technology učili su robote igri skrivača, i programirali jednog od robota da onom drugom ostavi lažne tragove

Ronald Arkin i Alan Wagner s Georgia Institute of Technology objavili su u International Journal of Social Robotics rezultat svog pokusa u kojem su jednog robota naučili laganju. Dvojicu robota, crnog i crvenog, učili su igri skrivača. Crni robot sakrivao se u jedno od tri predviđena skrovišta, a crveni robot ga je tražio služeći se prevrnutim obojenim oznakama na putu do jednog od skrovišta.

No, crni robot programiran je da promijeni smjer nakon što je oborio oznake koje vode do jednog od mjesta, i sakrije se na drugom. U 75 % od 20 pokusa, njegova "laž" je uspjevala; preostalih 25 % neuspjeha, kad je nađen, bio je rezultat robotove nespretnosti u obaranju oznaka, a ne neuspjele laži.

- Pokusni rezultati nisu bili savršeni, ali su prikazali učenje i korištenje lažnih signala kod stvarnih robota u bučnom okruženju. Ovi rezultati su i preliminarna indikacija da tehnike i algoritmi opisani u našem radu mogu biti korišteni da se uspješno proizvede prevarantsko ponašanje kod robota – kaže Wagner, a Arkin dodaje:

- Od samog početka brinu nas i etičke implikacije vezane za stvaranje robota sposobnih za laž i svjesni smo da postoje i korisni i štetni aspekti toga. Iznimno ohrabrujemo raspravu o doličnosti robota lažaca d abi se odredilo trebaju li, i kakva trebaju, pravila ili smjernice ograničiti razvitak takvih sustava.

Drugim riječima, to što Asimovljeva Tri zakona robotike odlaze kvragu i prije nego što su stvoreni roboti kakve je dr. Asimov zamišljao, ta dvojica smatraju dobrom temom za diskusiju. Dat će njima diskusiju sustav Skyneta kad bude pušten u pogon...

Komentara 1

Avatar Časna seka
Časna seka
17:14 19.09.2010.

Pa već su pametniji nego Kiro Prosviro.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije