Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REGULACIJA PROMETA

Znanstvenici predlažu: Senzori umjesto semafora

google auto
Foto: Reuters/PIXSELL
03.04.2016.
u 09:53

Znanstvenici s MIT-a osmislili su regulaciju cestovnog prometa sličnu onoj u zrakoplovstvu koji se temelji na senzorima

Današnja regulacija prometa kroz križanja, bilo da je riječ o pravilu desne strane, znakovima ili semaforima, zastarjeli je koncept. Stoga su znanstvenici s MIT-a u SAD-u osmislili novi koncept upravljanja, sličan onome koji se koristi u zrakoplovstvu, a za koji smatraju da bi smanjio broj nesreća koje su posljedica ljudske greške, ali i smanjio gužve.

Takozvana slot križanja temelje se na matematičkom modeliranju i oslanjaju se na senzore kako bi automobili bili na sigurnoj udaljenosti. U idealnom slučaju, kažu znanstvenici, vozila bi, a ne čovjek, bila glavna u vožnji, kao što je slučaj kod Googleova prototipa auta bez vozača. Autima bi upravljala mrežna arhitektura na zgradama i sugerirala kada je vrijeme da se krene, zaustavi, ubrza ili uspori.

>> Googleov samovozeći auto nema brisače na vjetrobranu jer mu ne trebaju

Komentara 3

AA
aabbcc
01:08 04.04.2016.

Znanstvenici su izmislili da vise ne mozete sami izvrnuti sijalicu i zavrnuti novu kada pregori na autu, vec da morate to uraditi u servisu i platiti oko 1000, tisucu kuna bar kod mene. Zato oprezno sa tim Znanstvenici !!!

HR
Hrabraja
10:10 03.04.2016.

To za Zagreb ne vrijedi, sto veci nered veca provizija rodijaku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije