Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POBOLJŠALI JEDNADŽBU

Znanstvena studija: Naša galaksija mogla bi biti puna uništenih civilizacija

Svemir
Foto: Pixabay
1/2
24.12.2020.
u 09:08

Istraživači napominju, u slučaju da trenutačno postoji izvanzemaljska civilizacija negdje u galaksiji, da je ili na nedovoljnoj razini tehnološkog razvoja ili je pak predaleko od Zemlje.

Nismo sami u svemiru, zajedničko je stajalište NASA-ina laboratorija za mlazni pogon, Kalifornijskog instituta za tehnologiju i srednje škole "Santiago". U objavljenoj studiji navodi se kako u našoj galaksiji postoje izvanzemaljske civilizacije, no tvrde da je najveći dio njih uništen, a do toga je doveo upravo njihov tehnološki napredak. 

Znanstvenici su se u svojem istraživanju koristili poboljšanom verzijom jednadžbe koja izračunava kolika je mogućnost inteligentnog života u svemiru te se pokazalo da je zasigurno došlo do razvoja izvanzemaljske civilizacije u nekom trenutku u posljednjih osam milijardi godina.

S tim rezultatima, znanstvena studija navodi kako se može pretpostaviti da je tehnološki i znanstveni napredak vrlo vjerojatno doveo do uništenja civilizacija. A kako ljudska vrsta do sada nije stupila u kontakt s izvanvanzemaljcima, znanstvenici vjeruju kako je upravo to jedan od razloga. 

Foto: Ilustracija/Pixabay

– Utvrdili smo da je potencijal za samouništenje značajan kad je riječ o inteligentnom životu u svemiru. Ako inteligentan život može uništiti sam sebe, onda nije iznenađujuće što nismo stupili u kontakt s izvanzemaljcima – navodi se u studiji, piše Daily Mail. 

Istraživači napominju, u slučaju da trenutačno postoji izvanzemaljska civilizacija negdje u galaksiji, ili je na nedovoljnoj razini tehnološkog razvoja ili je pak predaleko od Zemlje. 

Znanstveni tim koristio je za ovu studiju poboljšanu jednadžbu dr. Franka Drakea iz 1961.godine koja pak procjenjuje broj aktivnih izvanzemaljskih vrsta u našoj galaksiji.

Naime, stari oblik jednadžbe nije uključivao supernove i egzoplanete koje je ljudska vrsta u međuvremenu otkrila. Nova verzija jednadžbe uključuje i mogućnost života u prebiotičkim uvjetima i različite vremenske okvire za biološku evoluciju i vjerojatnost samouništenja. 

Upravo taj aspekt samouništenja civilizacije nešto je na što nisu prije računali ranije znanstvenici kad su se koristili Drakeovom jednadžbom. 

VIDEO: Stožer predstavio nove mjere: Zabranjuje se napuštanje mjesta boravišta i prebivališta do 8. siječnja.

Ključne riječi

Komentara 22

5S
505.scrtom
09:51 24.12.2020.

vjerojatno nešto tamo daleko ima jer nije logično da smo potpuno sami ,uglavnom mi se nismo uništili a to što nije može još biti..

DU
Deleted user
07:54 03.01.2021.

Na Zemlji gdje ima preko 7 milijardi ljudi reći da smo 'sami'...a i što znači 'ovog trena' u kontekstu Svemira, relativnosti vremena i ogromnih udaljenosti koje probijaju našu percepciju vremena...

MK
mksdk
10:02 24.12.2020.

Ah taj Fermijev paradoks.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije