Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CES

Zdravlje je sve više u fokusu i sve je više robota osmišljenih za pomoć starijima

Foto: STEVE MARCUS/REUTERS/PIXSELL
14.01.2019.
u 22:08

Tehnologija koja povezuje stvari i ljude

Kamo ide tehnologija? Koji i kakvi uređaji dolaze i koliko će odrediti način na koji radimo i živimo? Na ta pitanja pokušali su odgovoriti izlagači na najvećem svjetskom showu potrošačke elektronike - CES-u, koji se proteklog tjedna održao u Las Vegasu.

Ove je godine CES okupio više od 4500 izlagača, samo u startup dijelu bilo je 1200 tvrtki koje su pokazale svoje novitete, a sajam je ukupno posjetilo 180.000 ljudi. Premda se na prvu čini da nema ničeg novog jer opet se, kao i već nekoliko godina u nizu, priča o umjetnoj inteligenciji, samovozećim automobilima, robotima i novim mrežama, valja naglasiti da su svake godine uređaji i njihove mogućnosti veće i kvalitetnije. Prvi izvještaji s CES-a slični su izvještajima s nekog auto-showa. Jer neporeciva je sve tješnja veza između vozila i napredne tehnologije.

Auti kao dnevni boravak

Ovoga puta radilo se, naravno, o automatizaciji vožnje ali i svih onih softverskih pomagala i usluga koje se sada ugrađuju u automobile gotovo kao standardna oprema. Kada je o automatizaciji riječ, dostignuta je ‘razina tri’. Naime, sada automobili imaju djelomičnu autonomiju odnosno prilagodljivo držanje trake ili pomoć pri parkiranju. “Razina tri”, pokazao je CES 2019., jest kada je vozilo u potpunoj kontroli barem dio vremena. Ove godine svojim samovoznim vozilima pokazali su to GM, Ford i Daimler. Stoga je neupitno da će vozila u narednom desetljeću postati dnevni boravci na kotačima i bit će iznimno važno kako su uređena i što sve nude. Osobni asistenti već su postali suvozači a svake godine postaju sve pametniji.

Osim u vozilima, oni su se rasprostranili na sve ‘stvari’ i uređaje. Samo Amazonov softver Alexa ugrađen je u 28.000 proizvoda koji već jesu na tržištu, dok iz Googlea kažu da je njihov Assistant prisutan u milijardu uređaja, što i nije toliko nevjerojatno budući da je Assistant dio operativnog sustava Android. Virtualni asistenti tako iz godine u godinu napreduju i pokušavaju promijeniti navike ljudi. Naime, baš kad smo svi zašutjeli i prilagodili se e-mail ili chat aplikaciji, sada bismo trebali razvijati komunikaciju s virtualnim asistentom koji ‘viri’ iz svakog novog pametnog uređaja i prati nas po kući ali i izvan nje. Primjerice, novi Samsungov hladnjak koji je i lani govorio sada je napredovao do stupnja da raspoznaje glasove članova obitelji pa sa svakim ima ‘personaliziranu’ komunikaciju.

Prema Googleu sada četiri puta više ljudi koristi Assistant nego u 2017. Još uvijek osobni asistenti ne govore hrvatski tako da smo zasad, ovisno o kutu gledanja, pošteđeni ili zakinuti za komunikaciju s predmetima, no ako je vjerovati trendovima s CES-a, nećemo to nikako izbjeći. Naravno, televizori su izrazito pogodni za komunikaciju, tako da i oni postaju pametniji, a CES doista ne bi bio tehno-show kad ne bi ponudio novitete upravo u tom dijelu. Tako su ove godine vladali ogromni televizori sada već s kvalitetom slike 8K. LG je još lani predstavio televizore koji se dok su u stanju mirovanja uvlače u svoju kutiju, no ove su godine pokazali pravi proizvod koji će uskoro u prodaju.

Mreže 5G kao preduvjet

Apple, koji ne sudjeluje na showu kao proizvođač hardvera, ipak je bio na CES-u jer Samsung je predstavio TV koji ima integriran iTunes. Što znači da nema potrebe da imate Appleov hardver za stream iTunesa. Iako ni to baš nije relevantno za hrvatsko tržište jer ako netko i nabavi vjerojatno enormno skup Samsungov TV, iTunes je i dalje onemogućen za hrvatsko tržište. A da bi sve bolje funkcioniralo, jedan od istaknutih trendova jest neizbježni 5G ili mobilna mreža pete generacije. Važna je i neizostavna u tehnološkom razvoju jer za razliku od dosadašnjih mogućnosti mreža, ova nova trebala bi cijeli ekosustav podići na novu razinu. Do sada se uvijek govorilo o povezivanju ljudi, dok bi nova mreža trebala omogućiti savršenu vezu među stvarima odnosno uređajima pa posljedično i ljudima.

Istina, sve najave s CES-a pa tako i o mobitelima koji će raditi na novim 5G standardima, bile su za sljedeću godinu. No ni oni neće moći raditi ako se mreže ne promijene. A da bi one funkcionirale potrebna su velika ulaganja operatera, bilo u koncesije bilo u novu opremu. Stoga će vjerojatno i sljedeći CES biti posvećen 5G mrežama. CES, najveća svjetska tehno pozornica pokazala je niz novih gadgeta koji se uglavnom tiču pametnog doma, vozila, gradova... Razgovaralo se i o pametnijim i bržim mrežama. Sigurnost i privatnost nisu bile u fokusu, no i to će svakako biti tehnološki trend u 
2019.

Gadgeti koji paze na zdravlje, poput veste koja može predvidjeti srčani udar ili pak robot Sleep koji usporedno s vama spava i diše, bili su hit na CES-u. Upravo taj segment tehno industrije koja se bavi zdravljem trenutačno vrijedi, kako piše Telegraph, 300 milijardi dolara i u uzlaznom je trendu. Roboti koji dijele tablete, robot Lovot koji pravi društvo starijima, onaj koji upozorava na pravilno držanje... tek su djelić prikazanog.

 

Ključne riječi

Komentara 5

PR
ProtivStruje
16:51 16.01.2019.

Mit o najvećem balkanskom prevarantu svih vremena Tesli je NAJVEĆA HRVATSKA SRAMOTA uvezena iz Srbije, počela je s tabloidnim ultrakorumpiranim novinarčićem O'Neillom čiju knjigu je uredio Sva Kosanović, profesionalni propagandist. Nakon moje knjige kreće akcija istjerivanja Tesle iz Zagreba iziz svakog kutka HR od ulica do spomenika jer se radi o notornom kriminalcu i patološkom lažljivcu i luđaku. Djelomičnu istinu otkriva i knjiga Christophera Coopera iz 2015 god. Truth about Tesla. Carlsonaova knjiga je notorna naručena krivotvorina kao i sve ostale ali pisana prvi put od navodonog stručnjaka koji će morati odvoriti na moja pitanja ili će biti raskrinan do kostiju u mojoj knjizi, a koja će ga automatski raskrinakti kao patološkog lažova kojega je kupio Milošević-Vučićev režim (1997 god. kad je prvi put posjedtio Bgd.). Konačno na svjjetlo dana će doći argumentirana istina o Tesli kao patološkom lažljivcu koji je mogao čuti munju na 550 milja ili 850 km ili koji je vidio golemi mlaz svjetlosti u golubljim očima. Svaka vaša rečenica od 15-17 str. je notororni kretenizam, nezapamćeno nepoznavanje materije pored svih mogućih resursa koji nikad nije bilo više nego danas. SRAMITE SE JER NEMATE PROMILA MORALA NITI ETIČNOSTI kad pišete onakve gnjusne laži o najvećem balakanskom neškolovanom luđaku!

PR
ProtivStruje
16:34 16.01.2019.

Nevezano uz temu, došao mi je u ruke specijal o Tesli koji sam kupio za 2 kn na jakuševcu i nisam mogao vjerovati koliko laži i potpunih izmišljotina na jednom mjestu. Zato sam počeo pistai knjigu o Tesli koja je raskrinakati Teslu kao lažova, kriminalca, neškolovanog luđaka, prevaranta koji NEMA JEDAN JEDINI fundamenatlni izum. Vi pojma nemate o povijesti elektrotehnike i fizike niti izuma kao ni to da je indukcijski motor izum GALILEA FERRARISA http://edisontechcenter.org/tesladebunked.html . Tesla nema nikakav dokaz(!! i to je rekao i njem.nobelovac fizičar Jencen koji se protivio jedinici Tesla koje je Tesla dobio samo zahvaljujući socijalističkom bloku ) da je prije Ferrarisa "izmuslio" (najvjerojatnije ga je pokrao, ali to ćemo još istražiti). Zapravo nemate pojma o ničemu kao i cijela tredakcija koja živi na srpskoj propagandi i Kulturi laži. Sve što stoji u cijelom specijalu je APOSLUTNA LAŽ! Baš, sve! Daleko prije Tesle su postajala sva rješenja koja njemu pripisuje propaganda. Počevši kronologijski od William Sturgeon, Istvan (Ányos) Jedlik, Savatore dal Negro, Hippolyte Pixii , William Ritchie, Dr. Schulthess, Heinrich Friedrich Emil Lenz, Guiseppe Domenico Botto, Moritz Hermann Jacobi, Thomas Davenport, Francis Watkins , Sibrandus Stratingh, Johann Philipp Wagner , Charles G. Page , Robert Davidson, Werner Siemens , Friedrich von Hefner­Alteneck, Charles Schenk Bradley , Friedrich August Haselwander, Michael Dolivo­Dobrowolsky , Jonas Wenström etc..

PR
ProtivStruje
18:16 16.01.2019.

Bio sam do sad indiferentan i iskreno rečeno toliko ne pratim što se događa u HR da nisam znao za ovaj sramotni Specijal. Jednostavno se više ne može živjeti u KULTURI LAŽI koju je počela od slijepih guslara do glavnogog institucionalnog arhitekta TOTALNE LAŽI Dobrice Ćosića koja prožima sve aspekte života. To je prešlo svaku mjeru i postalo je KOLEKTIVNO LUDILO od kojeg se više NE MOŽE ŽIVJETI (!), naročito u Srbiji, ali i u HR. Ljudima treba otvoriti oči tko je zapravo bio Tesla, jedan opscesivno-kompulzivni luđak, notorni neurotik, patološki besramni lažljivac, šizofrenik, narciosoidni manijak, senzacionalistički kreten, častohlepna hulja, dokazani prevarant koji je hrpu zalevatio i ostao im dužan, kockar, pokvarenjak koji je premantentno kupovao tabliodne novinare (dok su drugi crnčili ) na 5. Aveniji samom središtu medijske industrije na svijetu i lagao i samo lagao. Niti jednom nije spomenut GALIELO FERRARIS http://edisontechcenter.org/GalileoFerraris.html , pošteni tal. fizičar koji da nije umro bi na sudu dokazao istinu koju je znao cijeli svijet: da je on izumitelj induk. motora što je potvrdio i prvi najveći skup najutjecajnih inženjera i fizičara -znanvenika (Tesla ništa od toga nije bio!) u Frankfurtu 1891 god. i sve moguće teh. enciklopedije. Ferrais ima dokaze dok Tesla NEMA baš NIŠTA osim brutalne laži crtanja magle u pijesku (zašto Szigetija nije pozvao na dva ključna suda) i Westinghouse koji ga g je zbog svojih golemih interesa stajao iza Tesle .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije