Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Zbog zabrinutosti za privatnost na internetu 44 posto Europljana uklonilo podatke

Iz sigurnosnih razloga 10 posto korisnika interneta odlučili su da se neće spajati putem javnih WiFI mreža, a 17 posto njih odreklo se preuzimanje softvera, aplikacija, glazbe, video datoteka, igara ili drugih datoteka.
16. siječnja 2020. u 18:53 0 komentara 592 prikaza
Ilustracija
Foto: DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL

U ime zaštite podataka i zabrinutosti tko se njima koristi Europljani su krenuli u ograničavanje pristupa svojim podacima. Prema izvješću Eurostata, tijekom protekle godine, pristup podacima ograničilo je ukupno 44 posto stanovnika Europske unije. Najviše su se bavili postavkama privatnosti na društvenim mrežama, te je 25 građana EU zemalja sklonilo dio podataka iz optjecaja ili jedan od četiri građana Europske unije ograničilo je pristup podacima na društvenim mrežama.

Prekrasna priča Mali heroj (9) spasio baku od utapanja uz pomoć videa s interneta

Iz sigurnosnih razloga 10 posto korisnika interneta odlučili su da se neće spajati putem javnih WiFI mreža, a 17 posto njih odreklo se preuzimanje softvera, aplikacija, glazbe, video datoteka, igara ili drugih datoteka.

Sigurnost za vlastite podatke njih 16 posto nagnalo je da izbjegavaju online kupnju, a 13 posto njih da izbjegavaju i online bankarstvo. Kada se radi o komunikaciji s javnim službama ili upravama njih osam posto tek smatra takav oblik internet komunikacije opasnim po osobne podatke.

Kada se radi o Hrvatskoj, zabrinutost zbog korištenja osobnih podataka spram prosjeka Unije izrazito je niska u svim kategorijama. Najveća zabrinutost, vlada po pitanju društvenih mreža. Tako je devet posto hrvatskih korisnika interneta odlučilo ograničiti pristup podacima na društvenim mrežama, prosjek Europske unije je 25 posto, a najzabrinutiji su u tom pogledu Francuzi.

Vladimir Putin OBAVILI TESTIRANJA Proba uspjela: Radi ruski internet

Statistika pokazuje da je lani 34 posto korisnika interneta imalo neki sigurnosni incident zbog korištenja interneta.

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
Konferencija o atraktivnim mjerama za razvoj poduzetništva
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.