Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
reci mi to nježno

Zašto naša računala najčešće govore ženskim glasom?

siri (1)
REUTERS/PIXSELL
21.10.2011.
u 22:37

Čak je i Siri, novi virtualni pomoćnik korisnika iPhonea, žena. Ili barem tako zvuči...

Zašto naša računala najčešće imaju ženske glasove? Zbog čega su muškim glasom uvijek govore računalni "negativci" poput slavnog HAL 9000 iz Odiseje u svemiru" ili računalnog programa iz Ratnih igara, dok računala kojima je zadaća pomoći i ugoditi čovjeku redovito imaju ženske glasove?

Čak je i Siri, novi virtualni pomoćnik korisnika iPhonea, žena. Ili barem tako zvuči, no već i to je dovoljno nekim korisnicima koji su je počeli zasipati pitanjima poput "Što imaš na sebi?", o čemu su ponosno pisali na raznim blogovima i forumima. Siri samo zbunjeno odgovara: "Zašto me svi to pitaju?"

Je li razlog biološke prirode? Kako za CNN otkriva profesor na Stanfordu Clifford Nass, puno je jednostavnije pronaći ženski glas koji svi vole nego muški. Opće je poznato kako ljudski mozak više voli ženske glasove, objašnjava Nass. Istraživanja pokazuju kako se mozak na taj način počinje razvijati već u maternici, te kako fetus reagira na glas svoje majke, dok na glas oca i drugih ženskih osoba nema reakcije.

Drugi bi razlog mogao ležati u povijesti. Posao telefonskih operatera uobičajeno je bio rezerviran za žene, pa su se korisnici jednostavno naviknuli na njihove glasove. Osim toga, prema nekim izvorima, ženski su se glasovi počeli koristiti u navigacijskim sustavima jer su se ženski glasovi u kokpitu zrakoplova isticali među muškim glasovima pilota.

To se nije promijenilo sve do danas, pa navigacijski sustavi gotovo uvijek govore ženskim glasom. Zanimljivu i pomalo bizarnu iznimku morao je napraviti njemački BMW, i to nakon negativnih reakcija srditih vozača koji nisu mogli podnijeti da im upute daje žena!

Ključne riječi

Komentara 10

JS
ja sam gladan
01:57 22.10.2011.

Zato jer su žene pametnije!

Avatar flegmatik
flegmatik
09:45 22.10.2011.

Vrlo lako. Korisik ima USB stick koji je muškog roda. A kompjuteri imaju USB utičnice, koje su ženskog roda. Moram li reći da korisnik često stavlja USB stick u USB utičnicu?

JA
james49
01:41 22.10.2011.

Poznato je da umilnu zensku molbu tesko mozemo odbiti. A iz uredaja ne dolaze naredbe nego upozorenja i objasnjenja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije