Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potpisalo 460.000 ljudi

Francuzi Macronu: Daj nam Trumpov čudotovrni lijek!

Foto: Pixsell/Reuters
1/5
10.04.2020.
u 11:33

Koloplet najrazličitijih događaja, političkih pritisaka, sukoba unutar znanstvene zajednice, straha od bolesti, sumnji u profitiranje, nastavlja zaokupljati svjetske medije koji i dalje prate situaciju s Trumpovim 'čudotvornim lijekom'

Iako se do sada nisu pojavili nikakvi konkretni dokazi o korisnosti i djelotvornosti lijeka klorokin ili njegovih derivata protiv koronavirusa SARS-CoV-2, odnosno nije još dovršena nijedna klinička studija o tome, američki predsjednik Donald Trump i dalje ga reklamira te se ne pokolebljuje u svojem uvjerenju kako se radi o 'čudotvornom lijeku'. Zbog toga je došao i u otvoreniju konfrontaciju sa svojim savjetnikom dr. Anthonyjem Faucijem koji vodi Nacionalni centar za zarazne bolesti. U nedjelju ga je doslovno spriječio da odgovori na novinarsko pitanje o lijeku, a Faucija je onda napao i Peter Navarro, Trumpov savjetnik za gospodarstvo. Čak će, izjavio je, Trump i sam uzeti lijek kako bi izbjegao virus. Je li to baš toliko čudno ili Trump ima neke druge motive? U svakom slučaju, ne može se o klorokinu tvrditi ništa definitivno dok se ne dovrši barem ova prva studija koja se provodi na 510 pacijenata u 44 medicinska centra.

Do konačnog zaključka, upozorava struka, lijek ne bi trebalo preporučivati, osobito to ne bi trebala činiti osoba koja je obnaša jednu od funkcija s najviše moći u svijetu. No, očaj zbog nadirućeg virusa izazvao je ogromnu potražnju na tlu Sjedinjenih Država, vodeći se mediji i dalje bave klorokinom, struka i dalje zaziva oprez. Oni koji lijek koriste putem recepta, zbog lupusa, vrste autoimune bolesti, primjerice, šalju otvorena pisma javnosti bojeći se kako će njihova lijeka nestati. No, broj zaraženih i smrtnost rastu, pa tako i strah. I to ne samo na američkom kontinentu nego i u Europi. Pa je čini se Trumpov savjet počeo prihvaćati i francuski predsjednik Emmanuel Macron, široki tekst o tome objavljuje i Science.

Također unatoč upozorenjima struke kako se nikakav lijek ne može javno preporučivati do zaključenja kliničkih studija koje bi utvrdile njegovu učinkovitost, eventualne nuspojave, utjecaj na bolesnike koji pate od drugih bolesti, poput dijabetesa ili kardiovaskularnih bolesti. Uzrok je tome peticija da se lijek učini široko dostupnim koju je potpisalo 460.000 Francuza. A glavni je promotor lijeka u koronavirusom teško pogođenoj zemlji i dalje ista osoba – mikrobiolog Didier Raoult na čiju se prvu studiju pozivao i sam Trump. Raoulta ne brine što su mu studije pobijene od struke pa i što se International Society of Antimicrobial Chemotherapy čiji su član i tri hrvatska društva ogradilo od znanstvenog rada koji je zadovoljio tek minimalne kriterije neovisne procjene. Ipak, anketa koju je provela agencija IFOP pokazala je da 59 posto Francuza vjeruje da je klorokin učinkovit protiv novog koronavirusa.

Foto: PIXSELL/DPA

U tim je rezultatima zanimljivo kako je povjerenje u tu tvrdnju veće kako se približavate ispitanicima kako krajnje desnog tako i krajnje lijevog spektra a čak 80 posto fanova pokreta žutih prsluka dijeli isto mišljenje. Izgleda da su točne i tvrdnje kako je Raoult, koji više izgleda kao druid Aspiriniks iz stripova o Asteriksu nego kao ozbiljan liječnik, i dobro politički povezan. Jer, Macron je došao posjetiti ga u njegovom institutu u Marseilleu. Kritičari iz struke, poput Jean-Paula Hamona, predsjednika Saveza liječnika Francuske to je nazvao showbiz politikom. Raoult, pak, sve to naziva diktaturom metodologa koji inzistiraju na ustaljenim procesima kliničkog testiranja a on u svojoj bolnici liječi hidroksiklorokinom i azitromicinom te pri tome ima jako nisku smrtnost pa najavljuje i novu studiju kojom će to dokazivati. Kod nekih u Francuskoj on ima status proroka, pomaže mu i potpora Christiana Estrosija, gradonačelnika Nice i bivšeg ministra industrije koji tvrdi kako je ozdravio pomoću Raoultove kombinacije lijekova.

Dobio je Raoult potporu i iz struke, pa je spomenutu online peticiju organizirao bivši ministar zdravlja Philippe Douste-Blazy koji je bio i francuski kandidat za šefa Svjetske zdravstvene organizacije prije tri godine, a sve podupire i Christian Perronne, ravnatelj klinike za infektivne bolesti na Sveučilišnoj bolnici Raymond Poincare u Garchesu nedaleko Pariza. Uz još desetak priznatih članova znanstvene zajednice koji su potpisali peticiju koja ipak traži da se lijek dopusti samo za najteže bolesnike dok Raoult zanemaruje službene upute i daje ga svima. Jean-Francoise Bergmann, bivši ravnatelj klinike za infektivne bolesti u bolnici Saint Louis u Parizu sve to naziva medicinskim populizmom koji usporava dolazak do istine, jer sada četiri od pet pacijenata odbija uzeti bilo kakav lijek osim hidroksiklorokina što gotovo pa onemogućuje klinička testiranja pokrenuta na nivou Europe i svijeta.

U međuvremenu se otvorila i još jedna afera, a to je pisanje velikih američkih medija kako Donald Trump zapravo ima financijskog interesa, odnosno dionice u francuskoj farmaceutskoj tvrtki Sanofi koja proizvodi Plaquenil, što je jedan od brendova hidroksiklorokina. To bi svakako dalo logiku cijeloj stvari i pokazalo kako je Donald Trump zapravo jedan lukavi profiter. No, nije baš tako. Američki predsjednik doista ima udjel u Sanofiju, no njime ne upravlja izravno nego kroz jedan od tri obiteljska fonda kojima upravlja investicijska banka J.P. Morgan, kako već stoji u Trumpovoj imovinskoj kartici. Ta se sredstva ulažu i u druge fondove koji onda kupuju udjele u različitim kompanijama, pa tako i u Sanofiju. Drugo je kako je riječ o zanemarivom udjelu a klorokin, odnosno hidroksiklorokin lijek je nastao prije 85 godina te spada u generičke lijekove pa na njemu teško može biti nekog ozbiljnijeg profita, pogotovo ne u odnosu na novorazvijene lijekove. Kako je istražio američki portal Snopes, koji se bavi utvrđivanjem činjenica u vijestima, Trumpov je udio u Sanofiju maksimalno – 2.500 dolara.

Tamo ističu i kako je čudno da je The New York Times koji je prvi objavio tu priču, obratio pozornost samo na Sanofi kada Trump na isti način ima udio i u Novartisu čija podružnica Sandoz također proizvodi isti lijek pod svojim brendom. A vjerojatno je tako i s drugim farmaceutskim kompanijama gdje Trump ima nekog interesa. No, opet, naprosto se ne radi o lijeku na kojemu se može ozbiljno zaraditi i zbog činjenice da na taj generički lijek nitko ne može položiti ekskluzivno pravo i biti jedini njegov proizvođač.

Komentara 2

RZ
rebel.zg
18:42 10.04.2020.

Citat iz clanka: ‘ jer sada četiri od pet pacijenata odbija uzeti bilo kakav lijek osim hidroksiklorokina što gotovo pa onemogućuje klinička testiranja pokrenuta na nivou Europe i svijeta.’ Pokusni kunici, nije ni cudo da toliko ljudi umire kad na njima testiraju ljekove.

DU
Deleted user
00:24 15.04.2020.

U bolnici izgleda nikad ne znaš je li te liječe ili se na tebi uče!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije