Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nema više čekanja

Za ugodno putovanje u zrakoplov se prijavite mobitelom

pleso,aerodrom,zračna luka
Slavko Midzor/PIXSELL
03.05.2012.
u 10:42

Veće američke aviokompanije ponudile su svojim stalnim korisnicima mogućnost pristupa prijavama, izvještaju o stanju leta i kartama zračne luke pomoću iPhonea, Androida, BlackBerryja, Windows Phonea i tableta

Svi koji su barem jednom putovali zrakoplovom znaju koliko ukrcavanje i sigurnosne procedure mogu biti naporni i koliko vremena treba da bi se stiglo do udobnosti svog mjesta u zrakoplovu. Ipak, i to se počinje polako mijenjati zbog tehnoloških inovacija koje aviokompanije sve češće uvode kako bi putovanje olakšale putnicima, ali i sebi.

Mashable donosi novosti o inovacijama koje se sve više koriste, skraćuju muku" i umanjuju stres putovanja zrakoplovom.

Ukrcavanje pomoću mobitela i NFC-a ili RFID-a

Zrakoplovne kompanije sve brže pokušavaju smanjiti redove za čekanje na ukrcaj koristeći se modernom tehnologijom. Američke zrakoplovne kompanije United i Delta već su svojim korisnicima omogućile prijavljivanje pomoću pametnih telefona koji koriste digitalni kod umjesto karte kako bi ubrzale ukrcaj putnika u zrakoplove. Toj ideji još više će pomoći korištenje i razvoj NFC-a i radiofrekvencijske identifikacije (RFID) koji sve češće postaju sastavni dio mobilnih telefona. Qantas je od 2010. godine za svoje stalne korisnike razvio kartice koje im pomoću RFID-a omogućuju prijavu prtljage i ukrcaj u zrakoplov, dok su u Japan Airlinesu odlučili da će trajno koristiti mogućnost ukrcaja uz pomoć NFC-a na mobitelima.

Mobilni službenici

Veće američke aviokompanije ponudile su svojim stalnim korisnicima mogućnost pristupa prijavama, izvještaju o stanju leta i kartama zračne luke pomoću iPhonea, Androida, BlackBerryja, Windows Phonea i tableta. Upravo zbog ovakve aplikacije putnici mogu preskočiti red za karte ili odlazak na informacije.

Na korištenje ove aplikacije odlučile su se i mnoge zračne luke pa tako londonski Heathrow nudi informacije o letovima, karte terminala te mogućnost rezervacije parkirališnog mjesta u zračnoj luci i praćenje svih zrakoplova koji napuštaju i pristižu u zračnu luku.

Osobni TSA

Letite li u SAD i morate proći kroz sigurnosnu provjeru, svakako će vam dobro doći aplikacija koju je pripremila Agencija za transportnu sigurnost (TSA) koja vam preko iPhonea ili mobilnog sučelja pomaže otkriti koliko ćete čekati u redu te ima li kašnjenja letova zbog vremenskih neprilika ili sigurnosnih problema.

Prethodna provjera

Što se tiče sigurnosti, postoji još jedna mogućnost izbjegavanja čekanja u dugim redovima, ali samo ako vam to dopušta vaša biometrija. Stalni korisnici Delte, American Aira i Alaskan Aira te američki građani mogu se koristiti prethodnom provjerom koja putnicima omogućuje izbjegavanje nekih strožih pravila kao što su uklanjanje laptopa i tekućina iz prtljage koju sa sobom nose u zrakoplov. U karte putnika koji se koriste ovom mogućnošću ugrađen je bar kod zbog čega ga pripadnici TSA-e mogu uputiti na brzi ukrcaj.

Nebeski Wi-Fi

Zračne kompanije sve više razmišljaju o mogućnostima ulaganja u satelitske odašiljače za Wi-Fi kako bi se "premostile" rupe u odašiljanju signala, a pristup internetu unutar zrakoplova bio bi moguć svuda u svijetu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije