Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Početak novog doba

YouTube planira uskoro početi naplaćivati sadržaje

YouTube
Press Association/PIXSELL
30.01.2013.
u 13:57

Početni broj kanala koji bi se naplaćivali bio bi mali, u startu njih oko 25. Dobit od pretplatnika dijelila bi se u omjeru 45 naprema 55 posto, slično kao i za reklame na YouTubeu.

Počinje novo doba u korištenju snimaka na internetu. YouTube priprema naplaćivanje pojedinih kanala kao pokušaj da tradicionalnoj televiziji odvuče što više kvalitetnog sadržaja i novca od oglašivača, piše AdAge.

YouTube se obratio maloj grupi "proizvođača sadržaja" te ih zamolio da prijave svoje kanale za koje bi korisnici morali platiti kako bi im pristupili. Cijena za korištenje prvih kanala kretala bi se između 1 i 5 dolara na mjesec. YouTube razmišlja i o naplaćivanju prijenosa uživo javnih događaja, kao i emisija za samopomoć i financijskim savjetima.

Projekt počinje u travnju?

Ljudi upoznati s ovom idejom kažu da bi YouTube najranije mogao početi naplaćivati sadržaj u drugom tromjesečju ove godine, što bi značilo da bi projekt mogao zaživjeti oko travnja. Iz YouTubea se već neko vrijeme spominje uvođenje mogućnosti naplaćivanja sadržaja. YouTubeov direktor Salar Kamangar spominjao je da bi se neke kabelske televizije, koje imaju problema s prikupljanjem publike, mogle "prespojiti" i na internet što ih ne bi mnogo stajalo, a povećalo bi im publiku. 

– To postaje potpuno moguće ako se uspostavi pretplatnički model – kazao je tada Kamangar.

– Već dugo razmišljamo da različit sadržaj zahtijeva različit model plaćanja – napisao je u priopćenju glasnogovornik Googlea te dodao da mnogi "proizvođači sadržaja" smatraju da bi imali koristi od pretplatnika pa razmišljamo o tome.

U startu 25 kanala?

YouTube model plaćanja za neke kanale još uvijek smatra eksperimentom. Početni broj kanala koji bi se naplaćivali bio bi mali, u startu oko njih 25. Dobit od pretplatnika dijelila bi se u omjeru 45 naprema 55 posto, slično kao i za reklame na YouTubeu. Partneri bi navodno imali i mogućnost stavljanja reklama na svoje plaćene kanale.

YouTube savjetuje svoje postojeće partnere da pažljivo razmisle kako će na plaćanje reagirati njihova publika. Mnogi od njih su godinama teškim radom gradili bazu svojih "besplatnih" pretplatnika, a sada je pitanje mogu li proizvesti sadržaj koji će netko platiti.

>>YouTube uklonio 640 snimki zbog promicanja terorizma

Komentara 13

DU
Deleted user
14:43 30.01.2013.

ahahaaa, pa neka naplacuju budalama. nisu dzabe rekli dok je ovaca bit ce I novaca. su svi ko ja ne bi youtube ni postojo ko ni facebook ni twitter... na youtube idem rijetko. I to samo kad mi treba nestosto tehnicke, strucn prirode nafacebook ne idema kamo li da sam otvaro "profile" I "accounte" twitter I neznam kako ni frontpage izgleda

DU
Deleted user
15:06 30.01.2013.

krajnji cilj je- redukcija slobode na internetu.... vjerojatno ste već čuli za pokušaje uvođenja raznih zakona(acta..sopa....) kojim bi se kontrolirao internet(građani) a kojima su se suprotstavili oni koji su upoznati sa posljedicama uvođenja tih zakona.

Avatar Trava
Trava
14:12 30.01.2013.

Eeee

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije