Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Wikipedija se gasi na dan u znak protesta protiv zakona o piratstvu

Predlagači zakona tvrde da je zakon osmišljen tako da zaustavi prihode "sumnjivih" internetskih stranica
17. siječnja 2012. u 12:17 8 komentara 11 prikaza
'wikipedia-logo-en-big_nnn_p'
Foto: 'Photoshop'

Wikipedia planira u srijedu na 24 sata ugasiti svoje stranice na engleskom jeziku u znak protesta protiv predloženih zakona za suzbijanje piratstva u SAD-u. U "zamračenju" sudjelovat će i Reddit te Boing Boing.

Webmasteri tih stranica protive se predloženom zakonu za suzbijanje piratstva na internetu i zakonu za zaštitu intelektualnog vlasništva o kojima Kongres raspravlja, javlja BBC.

Za razliku od Wikipedije, Twitter je odbio sudjelovati u prosvjedu i gašenju svoje stranice.

– Predlagači zakona okarakterizirali su nas kao ljude koji žele omogućiti piratstvo i odobravaju ga – kazao je osnivač Wikipedije Jimmy Wales. Dodao je da to nije istina te kako se oni zapravo protive nepreciznosti zakona koji će ostaviti podosta prostora za tumačenje što je piratstvo, a što ne, pa će utjecati na mnoge stvari koje zapravo nemaju veze s piratstvom.

Predlagači zakona, pak, tvrde da je zakon osmišljen tako da zaustavi prihode "sumnjivih" internetskih stranica. Zakon bi, prema njihovu tumačenju, omogućio vlasnicima sadržaja i vladi SAD-a zatvaranje stranica povezanih s piratstvom.

Advent u Zagrebu
Adventska karta
Gdje je najbolje partijati s ekipom, koja mjesta kriju najbolju zabavu za klince, a doznajte i gdje počastiti poslovne partnere
  • boeing777:

    točno su se upregnuli, shvatili su da ih je internet raskrinkao, ali sad im je gotovo. Stop cnzuri

  • Tex_Willer:

    sve svjetske sile su se uprle i rukama i nogama da stave internet pod kontrolu! e neće moći. tehnologija je jača od represije, oca li vam...

  • Silverlight:

    Hakera je bilo i uvijek će ih biti