Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"zamračenje"

Wikipedija se gasi na dan u znak protesta protiv zakona o piratstvu

'wikipedia-logo-en-big_nnn_p'
'Photoshop'
17.01.2012.
u 12:17

Predlagači zakona tvrde da je zakon osmišljen tako da zaustavi prihode "sumnjivih" internetskih stranica

Wikipedia planira u srijedu na 24 sata ugasiti svoje stranice na engleskom jeziku u znak protesta protiv predloženih zakona za suzbijanje piratstva u SAD-u. U "zamračenju" sudjelovat će i Reddit te Boing Boing.

Webmasteri tih stranica protive se predloženom zakonu za suzbijanje piratstva na internetu i zakonu za zaštitu intelektualnog vlasništva o kojima Kongres raspravlja, javlja BBC.

Za razliku od Wikipedije, Twitter je odbio sudjelovati u prosvjedu i gašenju svoje stranice.

– Predlagači zakona okarakterizirali su nas kao ljude koji žele omogućiti piratstvo i odobravaju ga – kazao je osnivač Wikipedije Jimmy Wales. Dodao je da to nije istina te kako se oni zapravo protive nepreciznosti zakona koji će ostaviti podosta prostora za tumačenje što je piratstvo, a što ne, pa će utjecati na mnoge stvari koje zapravo nemaju veze s piratstvom.

Predlagači zakona, pak, tvrde da je zakon osmišljen tako da zaustavi prihode "sumnjivih" internetskih stranica. Zakon bi, prema njihovu tumačenju, omogućio vlasnicima sadržaja i vladi SAD-a zatvaranje stranica povezanih s piratstvom.

Komentara 8

BO
boeing777
13:13 17.01.2012.

točno su se upregnuli, shvatili su da ih je internet raskrinkao, ali sad im je gotovo. Stop cnzuri

TW
Tex_Willer
13:02 17.01.2012.

sve svjetske sile su se uprle i rukama i nogama da stave internet pod kontrolu! e neće moći. tehnologija je jača od represije, oca li vam...

SI
Silverlight
16:44 17.01.2012.

Hakera je bilo i uvijek će ih biti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije