Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najutjecajnije svjetske internetske stranice

Wikipedia najutjecajnija, Youtube 2., Twitter 4., Facebook 7.

facebook
AFP
25.11.2009.
u 13:06

Zanimljivo je da društvena mrežna enciklopedija Wikipedia, koja je već drugu godinu zaredom najutjecajnija stranica na internetu, trenutačno proživljava veliku krizu.

Najutjecajnija stranica na internetu u 2009. godini je Wikipedia.com, a stranica čiji utjecaj najbrže raste je Twitter.com, objavio je servis neobična imena ://URLFAN. Riječ je o internetskom servisu koji prati sva internetska odredišta, uključujući i društvene mreže i servise, te blogove.

Listu najutjecajnijih ://URLFAN slaže prema broju povratnih linkova, te zbrajanjem spominjanja na internetu, a ukupno prati 3.783.534 internetske stranice i više od 302 milijuna blogerskih postova koje smatra relevantnim za društveni utjecaj. Zbog specifične metode mjerenja, koja se ne svodi na puko prebrojavanje klikova, kao što to radi primjerice Google, smatra se da je ://URLFAN dobar pokazatelj stvarnog utjecaja pojedine stranice na korisnike interneta.

Zanimljivo je da društvena mrežna enciklopedija Wikipedia, koja je već drugu godinu zaredom najutjecajnija stranica na internetu, trenutačno proživljava veliku krizu. Ne samo što ima nevolja s uredničkim kadrom, nego ima i velike financijske teškoće pa na svojim stranicama poziva sve korisnike da je svojim donacijama spase od propasti.

Nakon Wikipedije, koja je usprkos svim problemima i dalje najcitiranija stranica, na listi najutjecajnijih nalaze se videoservis Youtube.com i foto servis Flickr.com, na četvrtom mjestu već spomenuti Twitter.com i tek na petom sveprisutni Google.com. Među deset najutjecajnijih su još stranice Myspace.com, Facebook.com, Imdb.com, Nytimes.com i Apple.com, pri čemu je Facebook jedina nova stranica koja je 2009. ušla među prvih deset. Najveći uzlet bilježi Twitter koji je s devetog skočio na visoko četvrto mjesto.

Iz prvih deset ove godine ispao je ugledni informativni portal Washingtonpost.com koji je s lanjskog desetog pao na dvanaesto mjesto. Zanimljivo je da se među prvih sto najutjecajnijih nalaze i neki nezavisni blogovi. Tako je na visokom 23. mjestu Techcrunch.com, a na 26. mjestu je već ugledni Huffingtonpost.com. Velik utjecaj prema rezultatima ://URLFEED-a imaju i Engadget.com (33.mjesto), Boingboing.net (37.), Gizmodo (39.) i Mashable.com na 41. mjestu. Listu utjecajnih nezavisnih blogova nastavljaju Arstechnica.com (53.), Lifehacker.com (60.), Readwriteweb.com (78.) i Smashing magazine na 93. mjestu.

Ključne riječi

Komentara 7

OB
-obrisani-
16:54 25.11.2009.

Krleža, a nebi ti to meni prevela na rvacki, moje računalo ne kuži these strana names

RL
RPG lover
19:40 07.12.2009.

Wikipedija nije društvena enciklopedija (zabranjuje se korisnicima da puno razgovaraju), i istraživanja osim toga pokazuju da je točna poput Britannice.

AM
amarena
16:51 25.11.2009.

jura-100, imam britannicu od 2008, u njoj nema ni četvrtina onog što ima na wiki ( engleski)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije